aww | Ecobouwers.be

U bent hier

aww

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van destijn
15/05/2008 - 12:25

Hallo,

Is er iemand die al zelf een aww geplaatst hebben en hoe zijn ze verlopen?
Ik zou het namelijk ook willen zelf plaatsen maar ik denk dat ik problemen zal hebben met het grond water want die zit op 1 meter diep dat de put zou altijd maar zou invallen. Of zijn er oplossingen voor? Zo wel welke. Die aantal meters die op het forum staan van de aww bv. 30meter is dat tot aan de aww of is dat de lengte die in de grond zit het is namelijk zou dat mij aww 6 meter onder mijn huis en nog eens 7 meter naar boven waar het ventilatie systeem staat in totaal dus 13 meter.

3 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-12
15/05/2008 - 12:47

grond water op 1 m => AWW moet maar 1 meter diep liggen dan.
Dieper gaan heeft dan niet zoveel zin.
Als je zelf plaatst: zeker zijn dat je de plaatsing overleeft. Je zou niet de eerste zijn die zijn eigen graf graagt

Beperking in lengte: je moet zeker zijn geen vriestemperaturen onder je huis te krijgen. Daarom dus toch zeker 30m nemen vóór het huis.
Maar eens samen met je architect de mogelijkheden bekijken. AWW in grondwater heeft immers toch wat meer rendement. Je moet ook wel zeker zijn dat je grondwater stabiel is, en niet over de seizoenen wijzigt. Dat zou de situatie soms wel eens kunnen veranderen. Al zal grondwater vermoedelijk in de winter hoogste staan.

Walter

Walter

afbeelding van Anonieme gebruiker
16/05/2008 - 20:17
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De diepte MOET minstens 1m zijn, liefst benden de 2 meter, daar op 1m diepte de grond in de zomer niet koud genoeg en in de winter niet warm genoeg is. Zoals Walter zegt heeft grondwater een voordeel daar de warmte hierdoor beter overgedragen zal worden.

Persoonlijk ben ik tegen AWW omwille van het hygiëne. Nadelen:
Je moet 'm jaarlijks kuisen
mag m niet afzetten
hygiënen op lange termijn?

Ik koos voor een BWW. Dit is een gesloten citcuit met een klein pompke (tegenwoordig 5W). Deze zal enkel inschakelen indien nodig (te koud, te warm) waardoor de grondtemperatuur beter behouden zal worden.

In tegnestelling tot de AWW heeft deze een rechtstreeks verbruik gedurende max 100 dagen per maand. De AWW heeft ook een onrechtstreeks verbruik .. de Balansventilatie zal harder moeten draaien, zeker indien deze rond de woning ligt. (drukval voor elke bocht) Ook werkt deze soms averechts: bij buitentemp van vb 18°C zal de lucht eerst door de AWW gekoeld worden, terwijl hij nadien in de B.ventilatie dient opgewarmd te worden. Dit enkel en alleen omdat je deze AWW niet mag overbruggen (lucht mag zeker niet blijven stilstaan)

Alé .. ik heb ook lang getwijfeld ... denk er nog maar goed over na...

(Tevens is de BWW goedkoper in aanleg dan de AWW)

afbeelding van destijn
19/05/2008 - 13:32

hallo ik heb nog een vraagje?

Ik denk dat ik overtuigd ben om bww te plaatsen is dat dan mogelijk om een circuit te plaatsen naast een prefap kelder die volledig onder het huis ingesloten zit. Daarbuiten plaats ik nog een circuit.

groeten stijn

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.