Lucht-water warmtepomp: Doen of niet? | Ecobouwers.be

U bent hier

Lucht-water warmtepomp: Doen of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Anoniem1
15/05/2008 - 11:50

In mijn zoektocht naar een verwarmingssysteem is mij al meermaals een lucht-water warmtepomp aangeraden.

Volgens de verkopers/fabrikanten zijn deze een stuk beter geworden als vroeger en is de prijs voor zo'n type warmtepomp interessanter dan met een captatienet of diepteboring.

Wij zouden graag met warmtepomp werken maar tot nu toe zat ik met enkele problemen:
- budget voor een grond-water of water-water WP
- buitenunit(s) van de lucht-water WP (budget vriendelijk) vinden we maar niets tegen de gevel
- reële COP van de lucht-water WP?
- hoe warm water voorzien met WP?

Het grote probleem is dat je veelal bij een verkoper terecht komt ipv iemand met echt kennis van zaken. Ook wordt er nagenoeg nergens rekening gehouden met de reële isolatie (ik heb dit verdorie tch met een rede gestoken !) dus geen exacte warmteverliesberekening.

Nu,
Ik ben uiteindelijk bij een ingenieur terechtgekomen die zowel voor particulier als industrieële klanten een deftige studie doet (rekening houdend met bouwfysische eigenschappen, wensen van de klant, budget,...). Via hem zou ik ook aan een eerlijke prijs materiaal kunnen aankopen (ik wacht de offerte nog af). Hij werkt ook samen met onafhankelijke plaatsers. Zelfplaatsing is eveneens mogelijk.

Zijn voorstel (we willen beneden vloerverwarming alsook in de badkamer en boven radiatoren):

- Een lucht-water warmtepomp. Volgens hem zijn deze tegenwoordig zeer goed, dit dmv nieuwe gassen. De buitenunit kan tot bijna 50m van de WP geplaatst worden dus is dat probleem al opgelost voor ons. Buitenunit kan dan ergens "onzichtbaar" in de tuin geplaatst worden.

- Vloerverwarming beneden en badkamer, overgedimensioneerde radiatoren (x 2.5 dit om te werken bij watertemp. van 45°C) boven en als extra in de badkamer (snelle opwarming).

- Comforttemperatuur beneden (VV) van 20°C bij -10°C buiten.

- De warmtepomp werkt voor de vloerverwarming en wanneer er warmtevraag is voor radiatoren dan krijgen deze tijdelijk voorrang. (is maar af en toe het geval, bv studeren op de kamer)

- Warm water: grote boiler waarvan het water opgewarmt wordt tot 45° via de warmtepomp. Dit warme water zou volgens hem warm genoeg zijn voor bad en douche. In de keuken komt dit water van 45° toe in een elektrische doorstromer waar er verhit wordt van 45° naar 60°. (zou het voordeligst zijn.

- Optie om nu of later een zonnecollector te installeren voor de boiler.

Wat denken jullie? Ik heb wel vertrouwen in deze man (gaf zéér veel uitleg, berekeningen en details. Ik ken er wel wat van en kon hem niet op een fout/leugen betrappen).
Alleen ben ik nog niet 100% zeker van de opbrengst van de lucht-water warmtepomp.

Het water van 45°C lijkt me niet warm genoeg voor het bad en douche.
Anderzijds gisteren eens de test gedaan en bij 42°C vind ik het douchewater al te warm. (vriendin doucht altijd aan die temp.)

En tenslotte de 20°C beneden bij -10°C... Hij zei zelf direct dat die -10 eigenlijk niet goed was om mee te rekenen (eigenlijk nooit zo koud hier) en dat 20°C met VV aanvoelt als 22°C.
Maar m'n vriendin houdt nogal van warmte...

Volgens hem, met de huidige prijzen van elektriciteit, gas en mazout:

Per nodige kWh verwarming kost:

- een lucht-water warmtepomp €0,04
- een condenserende gasketel €0,06
- een condenserende mazoutketel €0,09

De extra investeringskost van een lucht-water WP zou een €2.500 zijn.

10 Reacties

Reacties

afbeelding van HVH
15/05/2008 - 12:38
HVH

Ik heb hier ook al serieus naar gezocht en tot nu toe gevonden :

-Overal vloerverwarming met hartafstand 10cm : zo kan de aanvoertemperatuur laag blijven. (35°C i.p.v. 45°C)
(VV : inderdaad, de temperatuur mag 2°C lager)
-WP : lucht-water : gaat zo'n 4000 à 5000 euro kosten, maar dat is nog de helft van een WP met horizontaal captatienet
-voor in de winter : een haard van Brunner met deftige warmtewisseling (ideaal om WP aan te vullen wanneer die het slechts werkt)
-badkamer : normaal met VV te brengen op 22°C. Indien dit niet voldoende zou zijn : infrarood back-upverwarming
-SWW : nog niet helemaal uitgeklaard, maar zal toch eerder zijn zoals bij u. Nog 1 probleem : legionella.

afbeelding van walter-12
15/05/2008 - 13:34

=> 45°C in boiler:
Bij afnemen van water zal temperatuur in boiler dalen
Bij vullen van een bad zal WP niet in staat zijn om boiler >40°C te houden. Dit is een vrij groot risico op comfortverlies.Ofwel moet je een echt zeer grote boiler nemen (500l?).
en natuurlijk legionella...
=> kamers voorrang geven: als je de kamers gaat verwarmen met water van 45°C, zullen ze vele uren per dag moeten verwarmd worden op koude dagen. Op dat ogenblik kan de vv beneden in de problemen komen als voorrang wil zeggen dat de vv niet aangestuurd wordt.
=> Het heeft geen zin een berekening te maken bij -10°C en dan te zeggen dat dat eigenlijk te weinig is. Doe ze dan onmiddellijk bij -8°C. Eigen normen voor
warmteverliesberekening uitvinden heeft weinig zin.
=> hoeveel kwam hij dan uit als warmteverliesberekening?
=> 4 cent/kWh: dat wil ik wel eens zien voor een lucht warmtepomp. Dat wil zeggen dat hij rekent met een jaargemiddelde COP van 4. Lijkt me niet realistisch voor een luchtwarmtepomp. Zeker als die dan nog kamers moet verwarmen aan 45°C. Daar moet je eigenlijk nog het verbruik van verwarmingselement in keuken en in badkamer bij rekenen.
"-Overal vloerverwarming met hartafstand 10cm : zo kan de aanvoertemperatuur laag blijven. (35°C i.p.v. 45°C)
(VV : inderdaad, de temperatuur mag 2°C lager)"
=> correct isoleren, vv overal behalve in badkamer hoh 15cm nemen (scheelt een serieus stuk in prijs), en dan blijf je ook beneden 35°C. Alleen als je slecht isoleert is hoh 10cm nodig. Als je echt goed isoleert kan zelfs hoh 20cm.
=> prijs van een Brunner haard al eens bekeken? daarmee verwarm ik mijn huis gedurende 20 jaar...

Walter

afbeelding van Anonieme gebruiker
15/05/2008 - 14:11
Luc Vander V (niet gecontroleerd)

Helemaal eens met Walter.
Neem daar nog bij dat 45 ° warm is voor een douche, maar eerder lauw zal aanvoelen voor een bad.
Die temp voor sanitair moet dus omhoog.
Het komt altijd op hetzelfde neer: uiteindelijk zit je gewoon elektrisch bij te verwarmen.
Mooie cop cijfers voor werwarming op zich, maar je moet het hele plaatje bekijken, en dan kom je tot andere cijfers per kWh, iets waar wp verkopers zedig over zwijgen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
15/05/2008 - 14:16
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

lucht-water warmtepomp is enkel interessant

of
als bijwarming van ventilatielucht in passiefhuis

of
als verwarming waarbij de uitgeblazen lucht van een mechanisch systeem gebruikt wordt als innamelucht (20°C)

afbeelding van HVH
15/05/2008 - 16:41
HVH

Even ter verduidelijking:
-Ons huis zal wellicht K22 worden. Toch gaan we hartafstand VV 10cm nemen : doe nl. de VV zelf en de totale kost valt echt wel mee dan! (een kleine € 3000)
Dus : weinig kW nodig en dan nog eens watertemperatuur laag houden.

-Brunner-haard : wij willen toch een haard. Deze Brunner haard kost zo'n € 5000 ... niet veel meer dan een chique desinghaard en veel nuttiger. (De Brunner Kamin-kessel)

-WP lucht-water weinig nut?
Ik heb het uitgerekend ... stel dat ik gemiddeld €100/j kan uitsparen met een WP met captatienet te nemen en dat ik dan min. €5000 extra moet investeren dan is het duidelijk dat tegen ik dit ooit terug verdiend heb de WP al lang vervangen is.

afbeelding van walter-12
15/05/2008 - 16:55

Hans,

voor een K22 ga ik je niet tegenspreken. Maar kijk eens naar opbrengsten van vv/m2, ifv temperatuur en buisafstanden. Je zou dan moeten zien dat bij 15cm de opbrengst per m2 bij 35°C aanvoer voldoende moet zijn voor je k22.
Enig idee van je warmteverliezen en het vermogen van de warmtepomp dat je gaat nemen?
Met je haard: let wel op dat je idd kleine vermogens uit de haard haalt. Anders zit je rap met een sauna. En regeltechnisch is een kachel bij vv niet altijd eenvoudig. De kachel zal de leefruimte wel verwarmen en dan is de warmtepomp niet nodig. Maar niet alle kamers gaan genieten van de kachel en daar kan het dan wel eens te koud worden. Of ben je van plan de haard rechtstreeks de vv mee te laten aansturen?

Als ik je goed begrijp ben je van plann je warmtepomp wat onder te dimensioneren, en het tekort op te vangen met de kachel. Op zich zou je dan de kachel bij de kost van je verwarming moeten tellen. En daarvoor zou je dan weer een water-water kunnen nemen. Maar dan heb je natuurlijk geen vlammetje in huis.

Walter

afbeelding van Anonieme gebruiker
15/05/2008 - 16:59
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

@ HVH:

Heb je mech. ventilatie?
Welke lucht gebruik je voor je lucht-water WP?

afbeelding van mon jansegers
15/05/2008 - 17:30

In een u-22 woning is het niet nodig 2 verwarmingssystemen te combineren. Ofwel de warmtepomp werkend op ventilatielucht voor verwarming en SWW, ofwel een kachel/tegelkachel/finoven met warmtewisselaar voor verwarming en SWW in de winterperiode en zonnepanelen voor de overige 9 maand. Je kan natuurlijk een kleine kachel installeren voor de gezelligheid.
Mon

afbeelding van HVH
15/05/2008 - 21:01

Even nog enkele zaken beantwoorden :
Misschien volgens sommigen geen goede reden, maar wij willen absoluut een haard. Dat is dé reden waarom we geen passiefhuis overwegen.
Waarom haard? Gezelligheid + snoeiafval nuttig gebruiken. (de hele kleine stukken zullen gehakseld worden)
Dus de kost van een haard is in het verwarmingsverhaal niet echt extra, daar deze er toch zou komen.

Nu, ik heb al eens gerekend : ik zou voldoende moeten hebben met 5,2kW voor het huis te verwarmen. (ventilatie -en transmissieverliezen) (hierbij geen rekening gehouden met de zonnewinsten)
De WP die ik op het oog heb : ongeveer 7kw : dit is voor de verwarming + sww. Nu is het zo dat wanneer het kouder wordt, de WP minder presteert. Dus zocht ik een 'complementaire' verwarming.
Gas is niet aanwezig + is een eindige grondstof. (elektriciteit bij een groene leverancier niet)
Mazout : eindige grondstof + duur.
Pellets : vond ik eerst zeer interessant. Maar : enorme investering in pelletketel + opslagruimte pellets + transport pellets naar ketel/haard. Daarbij komt dat de verbruikskost nu ook weer niet zo laag is vergeleken met een WP. Pellets in de living is niet te doen : persoonlijk minder gezellig, maar vooral : als enige warmtebron te veel kans dat 'verloren warmte' het huis in de zomer te veel opwarmt.

Die Brunner haard : in vollast max een 13kW. Daarvan gaat max 40% naar stralings -en convectiewarmte. Mits extra isolatie van de mantel kan dit tot 30% gaan. De overige warmte wordt opgevangen door het water rondom de ketel. Dit warm water gaat dan naar een boiler van 750l.
De VV gaat via een mengkraan hiervan water gebruiken.
Dus de warmte wordt in het huis verdeeld.

Ventilatie : balansventilatie met warmteterugwinning + aww (3 parallelle buizen van diameter 150 n lengte 33m)

Luchtverwarming : ben ik niet voor : zou volgens bepaalde lectuur stof in de hand werken.

Zonnepanelen : ons dak is niet goed georiënteerd. Heb gezocht naar EkoNok, maar die doen geen particuliere projecten. Indien iemand een oplossing heeft voor bv. vacuümbuizen i.p.v. ballustrade zuidgericht terras, laat gerust maar iets weten.

Wat wel al zeker is, is dat we leidingen voorzien zodat, eenmaal de PV panelen echt rendabel worden, we deze kunnen installeren op het dak van het tuinhuis. (wel goede oriëntatie)

De lucht voor de WP is gewone omgevingslucht.
De afvallucht afkomstig van de balansventilatie komt in de kelder terecht als die max 12°C is.

afbeelding van mon jansegers
15/05/2008 - 21:52

Hans, als je niet meer nodig hebt dan 5,2Kw in een K 22 woning dan is het mogelijk met je Brunnerconfiguratie tijdens de winter je verwarming en SWW te verzorgen. Tijdens de tussenseizoenen ga je 's avonds ook je haard aansteken. Natuurlijk heb je dan thermische zonnepanelen nodig voor SWW tijdens de resterende 9 maanden.
Mon

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.