koel pintje | Ecobouwers.be

U bent hier

koel pintje

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

09/05/2008 - 10:19

Hallo,

ik zoek een manier om mijn bier niet in de frigo te hoeven zetten.
Zijn er mogelijkheden om bier te koelen of koel te houden aan +/- 8°c ?

De kelder is hoger, de loods ook.
Het is eigenlijk niet meer drinkbaar zo uit de kelder.

Sante
stoffe

13 Reacties

Reacties

09/05/2008 - 11:30

een oud systeem om dranken te koelen is een ongeglazuurde "vaas" met water in, daar zet je je fles in (wijnfles is het traditionele formaat). Het water maakt de "vaas" nat en het water verdampt aan het oppervlak. Verdampend water geeft afkoeling

Maar ik heb er geen flauw idee van hoeveel graden je op die manier zou kunnen koelen. Wind geeft extra afkoeling omdat er dan meer verdamping is.

Een ander idee is een (diepe) put graven en je bak daarin plaatsen. Put afdekken met een plaat of zo om geen circulatie van buitenlucht te hebben.
Als je aan de grondwatertafel zou raken, dan kun je zeker snel je bak bier gekoeld krijgen. Als je ongeveer een 150 cm diep zit denk ik wel dat je voldoende koelte kunt krijgen om de ideale temperatuur te bekomen.

Andere optie, een emmer met flesjes laten zakken in een waterput (regenwater, grondwater).

SANTE !!! ;-)

09/05/2008 - 11:52
pol

met regenwater zou je dit zeker kunnen doen

maar inplaats van drank in regenwater te laten zakken zou ik met een klein pompje koud water naar een ijskast pompen en zo koelen

09/05/2008 - 17:13
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Stoffe,

Zoek een biersoort die je wel kan nuttigen bij 15°C.
Ander koelmethodes
- Alcohol laten verdampen dat zich rond de fles bevindt (foei - foei)
- Ijskelder maken zoals in de goede oude tijd (kost geen electriciteit)
- Hoog in de bergen gaan wonen (nog goedkoper)
- je flesje in een bakje water zetten en vacuum zuigen onder een stolp (is wel duurder dan je frigo)

09/05/2008 - 17:20
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

ge kunt ook gewoon naar de kroeg rijden

09/05/2008 - 17:54
Jan

in het secundair moesten we eens uitleggen (in de les fysica) waarom een bak bier fris werd wanneer die bak met een natte dweil erover in de wind werd geplaatst - dus gewoon rekenen op verdamping van het water.

Heb het zelf nog niet echt uitgeprobeerd, maar of het koeler wordt dan de kelder... (ik zou de bak rondom ook best isoleren denk ik).

09/05/2008 - 18:29
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hoi Stoffe,

ik meet de temperatuur van mijn water in mijn regnwaterput (die
onder mijn living steekt en ongeveer 7000 liter water bevat); momenteel bedraagt de temperatuur ongeveer 13°C wat dus te hoog is voor jouw opzet!
In de winter zakt de temperatuur naar zowat 10 à 11 °C.

groeten

Eric

09/05/2008 - 19:41

Hallo,

ben even naar de kroeg geweest(grapje)

neen, ben er wel een gaan drinken op de geboorte van Hazel.
De dochter van een vriend.

Ik ga enkele van de tips eens testen.
Die dweil en die vaas lijken mij dezelfde. Maar wat ik ga proberen is om het te doen met itong of andere blokken. Mischien kan er dan een ganse bak in.

Heb ook nog een steenput.
Maar moet dan water oppompen en dan is er weer stroom aan te pas gekomen.

Ik zal er vanavond met ne goeie pater van 12° eens over nadenken.

Gezondheid en bedankt

stoffe

09/05/2008 - 20:39

In de Chiro maken we soms een put met houtskool, daarover een vuilzak met water in, daarin je bak bier zetten.

Houtskool zou de warmte opnemen. Weet niet of het echt werkt maar de boel is wel goed koel.

Of in de rivier zetten.

09/05/2008 - 21:08

En wat ga je dan doen met itong? Een itong blok isoleert zeer slecht en heeft een slechte thermische massa...

09/05/2008 - 21:56

Doe in het bier een goede scheut chloroform.
Dat zal het bier fris laten aanvoelen en je wordt er bovendien veel sneller van bedwelmd :-).

09/05/2008 - 21:57

Oeps, ik bedoelde ether in plaats van chloroform. Te laat ik voel me al duizelen...

09/05/2008 - 23:20

Overschakelen van bier op trappist. Het beste drinkbaar op keldertemperatuur.
En anders een A++ koelkast zonder diepvriesvak.

Walter

11/05/2008 - 14:03

ik hoop dat itong water opneemt en aan de buitenkant verdampt.
als dat zo is zou dat water de warmte moeten meenemen en dus den bak koelen

heb geen rivier maar ga wel eens opzoeken wat houtskool zou doen

dienen ether weet ik nog uit de lessen chemei.met het verhaal dat er eens iemand onderkoeld geraakte door te veel ether op zich te morsen

allen nog eens bedankt.
ik probeer ze

stoffe

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.