21 duurzame woningen in je mailbox | Ecobouwers.be

U bent hier

21 duurzame woningen in je mailbox

Elk jaar in november kan je in heel Vlaanderen terecht voor de Ecobouwers Opendeur. Door corona pasten we in 2020 onze formule aan: de Ecobouwers Geslotendeur 2020!

Van 6 tot en met 26 november kon je iedere dag een inspirerende, duurzame woning in je mailbox ontvangen, compleet met foto’s en technische info. 

De woningen kan je ook op deze pagina ontdekken. 

 

Woningen

Compacte, lichte stadswoning

Gent
OV9000/34
 • Rijhuis met passiefprincipes
 • maximum ruimtegevoel door licht
 • Regenwaterrecuperatie
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / bijna afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 20 / E-peil: 22

Eef woont graag in de stad, en bouwde op een klein perceel in Gent een passiefhuis.

Eef: "Ik woon graag in de stad, maar daar heb je niet altijd evenveel plaats en moet de ruimte optimaal benut worden. Ik ontdekte in Gent een smal perceel van amper 4m25 breed met een ideale zuidelijke oriëntatie: het startschot voor een pareltje van een passiefhuis.

"Omdat ik graag de tuin niet te klein wou maken, heeft de architect een plan bedacht dat inzet op een compacte woning met veel buitenruimte en hebben we alle platte daken van een groendak voorzien. We puzzelden met de hoogtes tot het mogelijk werd om een ingesprongen derde verdieping te voorzien.

"Het lukte om zo goed als alle voorwaarden voor een passiefwoning te voldoen, want enkel de luchtdichting van 0.60 halen, bij zo een smalle rijwoning, is niet evident. We stranden op 0.71. Met een goed geïsoleerde buitenschil vergroot het risico op oververhitting, dus is er vanaf het voorontwerp al rekening gehouden door een luifel en screens te voorzien op de zuidelijke ramen op de achtergevel. Zo is het ook in de hete zomers hier geen serre. Met slechts 5 PV-panelen en een gasketel bekomen we toch nog een E-peil van E20. Van een S-peil was toen geen sprake, maar ik liet me vertellen dat een S-peil van S11 wel indrukwekkend is.

openingsfeest op 7 september 2019

Cohousing in verbouwde school en klooster

Meise
VL1861/01
 • 22 woningen
 • Ecologisch, sociaal en spiritueel samenwonen
 • Zeer grondige verbouwing
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / afgewerkt / renovatie / K-peil: 20 /

Cohousingproject De Okelaar in Wolvertem, met 3 pijlers : ecologisch, sociaal en spiritueel. Een klooster en 2 schoolgebouwen zijn verbouwd tot 23 woningen. Bio-ecologische verbouwing, met radicale en experimentele keuzes op vlak van materialen en organisatie : hellend groendak, kalkleempleister van eigen receptuur, schuimglasgranulaat met experimentele eco-chape, leemafwerking, bomen in huis, micro-warmtenet met lokale biomassa, bio-elektrische installaties, recuperatiematerialen, afwerking met leempleisters, fantastische rocket mass heater,...

Voor meer informatie over gemeenschappelijke woonprojecten kan je terecht bij Samenhuizen vzw.​

Joost: “Ons project begon in 2012, met een oud, verlaten klooster en enkele schoolgebouwen in de dorpskern van Wolvertem. Met een groep mensen verbouwden we het tot een cohousing met 23 woningen. De - toch wel intensieve - renovatie nam 5 jaar in beslag.

“Voor ons betekent duurzaam verbouwen: energiezuinigheid centraal zetten, met ecologische materialen overal waar dat financieel haalbaar is. IJzer, beton en petrochemische producten vermeden we, ten voordele van leem, hout, ongebakken leemsteen, stro, glasschuimgranulaat, houtvezelplaten, houtwol en recuperatiematerialen. Dankzij de ervaring met ecologisch verbouwen die reeds aanwezig was in de groep, zijn we daar mooi in geslaagd. Verbouwen deden we gezamenlijk, tot casco-toestand. Elke eigenaar kreeg dus volledige vrijheid om zijn woning naar eigen smaak af te werken. Door samen aan te kopen kregen we vaak ook een betere prijs.

“Ons warmtenet bevoorraadt 23 woningen met warm water en verwarming op lage temperatuur, op zo’n 30°C. Alle woningen zijn uitstekend geïsoleerd en verwarmen met vloer- of wandverwarming. De warmte wordt in de winter geproduceerd door een houtvergasser - een hakhoutketel - van 60 kW, in combinatie met 2 volautomatische pelletketels van elk 25 kW. In de zomer worden de pelletketels gecombineerd met een zonneboiler met een zonneveld van 63m². In de houtvergasser verbranden we onbehandeld afvalhout uit de bouw en hakhout uit de natuur. De pellets kopen we aan bij Ecopower. Lokale biomassa, dus.”

Living

Bio-ecologische verbouwing die 100% off-grid functioneert

Kuurne
WV8520/01
 • Eigen productie van elektriciteit en warmte door micro-WKK op pellets
 • Batterijopslag door zelf opgewekte elektricitieit via micor-WKK en PV-panelen
 • Bio-ecologische materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / renovatie /

Ludwig en Ann zijn al van jongs af aan geïnteresseerd in natuur en milieu. Toen ze besloten te verbouwen, verdiepten ze zich bio-ecologische materialen.

Ludwig en Ann: “Respect voor materiaal werd er bij ons met de paplepel ingegoten. Met dat idee in het achterhoofd hebben we ervoor gekozen om met bio-ecologische materialen te verbouwen. Zo zal er geen bouwafval achterblijven als ons huis ooit wordt afgebroken. Al onze bouwmaterialen zijn afbreekbaar in de natuur.”

“Mijn ouders bouwden een oude vlasschuur in 1963 om tot een woning, en ik ben er altijd blijven wonen. In 2000 besloten mijn vrouw en ik om het grondig te renoveren.

“We kozen voor gestorte kurk (gerecycleerde kurkkorrels) als vloerisolatie en houten massieve parket voor de vloer. De wanden van ons huis bestaan - van binnen naar buiten - uit leem, kalkzandsteen, 20 cm vlas, 2 cm houtwol en de houten buitenafwerking. Het dak bestaat uit gipsvezelplaten, 16 cm vlas, OSB-platen, 15 cm rotswol en EPDM.

“Verwarmen doen we via centrale verwarming met houtpellets. De warmte wordt verdeeld via de muren. We koken op hout en wekken onze elektriciteit zelf op via een microwarmte-krachtkoppeling (Stirling motor) en batterijen. Alle elektriciteit dat uit onze stopcontacten stroomt, komt ofwel van onze pellet-installatie, ofwel van de zon. Sinds 2017 zijn wij niet meer afhankelijk van het elektriciteitsnet en leven dus off-grid, maar in alle comfort.

Lees ook ons interview met Ecobouwers

Massief passief nieuwbouwhuis

Massief-passieve woning met gel-accu thuisbatterij

Eindhoven
NL5646/01
 • Batterijopslag
 • Zonnecollectors indaksysteem met optimasors
 • Domotica
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw /

Voor deze woning moet je misschien iets verder rijden, maar voor de techneuten onder ons is de trip het meer dan waard. De passiefwoning mag rekenen op een warmtepomp (met 2 bronnen) als verwarming én als koeling, balansventilatie (Vasco) en een zonnecollectoren indaksysteem met optimasors, 230 volt wissel en een 24 volt gelijkstroom voor LED-verlichting. De voorbereidingen middels een sunny island zijn getroffen voor energieopslag in een zoutwater accu. Ik twijfel nog voor aanschaf omdat er nu een onderzoek loopt voor aanschaf van een elektrische auto waarmee in de accu kan gebruiken voor opslag en terugnamen. De leverancier wil hiervoor een software aanpassing laten plaatsvinden bij de nieuwste uitvoering. Daarbij een Ioxone domoticasysteem waarmee de temperatuur per ruimte kan gemeten en gestuurd worden, plus de relatieve vochtigheid en het CO2 gehalte, waarmee het Vasco balanssysteem modulair wordt gestuurd.

Henny koos ervoor zijn woning zelf te bouwen, samen met een zelfstandige timmerman.

Henny: “Samen met een zelfstandige timmerman bouwde ik zelf een massief-passiefwoning. Het kostte enorm veel energie, maar het resultaat mag er wezen.

“De woning is uitgerust met een uitgekiend elektrisch systeem dat gestuurd wordt via domotica. De balansventilatie reageert op CO2, temperatuur en vochtigheid. Na een jaartje afstellen werkt deze perfect.

“De domotica regelt zelfs de ventielen van de warmtepomp. Die haalt haar warmte uit twee bronnen van 80 meter diep. Eigenlijk veel te duur, aangezien we dankzij de passiefbouw de woning amper hoeven te verwarmen. Koelen gebeurt vaker.

“Leuke anekdote: ik woon in Eindhoven, en op een dag kreeg ik een brief in de bus. Van de gemeente, om te vragen waar mijn gasketel stond. Want vanaf 2017 was die verplicht, stond er.”

Lage energie woning met geothermische warmtepomp

Tielt
WV8700/01
 • Geothermische warmtepomp
 • Houtskeletwoning
 • PV-panelen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Gebouw met bio-ecologische componenten / Nul-/plusenergiewoning / bijna afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: 0

Wannes en Ellie kozen voor een ecologische nieuwbouw op een verantwoorde plek, op fietsafstand van werk, de scholen van de twee kinderen en het treinstation van Tielt.

Wannes en Ellie: “We wilden onze impact op het klimaat, grondstoffen en de biodiversiteit zo veel mogelijk beperken. Toen de beslissing was genomen om voor een nieuwbouwproject te gaan, was houtskeletbouw met cellulose en/of houtwolisolatie een evidente keuze, net zoals het vermijden van aardgas of stookolie voor verwarming van de woning. We vroegen bouwadvies aan het provinciaal steunpunt voor duurzaam wonen en bouwen, wat ons goed geholpen heeft.

“Om ons energieverbruik in de winter zo veel mogelijk te beperken, hebben we veel aandacht besteed aan een doorgedreven isolatie en luchtdichtheid. Maar we wilden in de zomer ook comfortabel wonen. Daarom kozen we voor een geothermische warmtepomp en vloerisolatie op alle verdiepingen, zodat we in de zomer de slaapkamers op een passieve manier kunnen koelen. Uiteraard is de woning ook voorzien van zonnewering en een efficiënt ventilatiesysteem met warmterecuperatie in de winter en mogelijkheid tot nachtventilatie in de zomer.

“Verder recupereren we ook het regenwater, liggen er voldoende zonnepanelen op het dak voor de warmtepomp en een toekomstige laadpaal voor een elektrische auto, en zal er bij inrichting van de tuin rekening gehouden worden met hemelwaterinfiltratie en biodiversiteit.”

Nieuwe aanbouw achteraan (nog te bekleden met houten gevelafwerking)

Oude woning krijgt nieuw jasje en warmtepomp

Zulte
OV9870/04
 • geothermische warmtepomp met betonkernactivering
 • benovatie
 • duurzame materiaalkeuzes
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie / E-peil: 26

Fien en Niko kochten in 2018 hun eerste woning die ze helemaal verbouwden. Niko is als architect gespecialiseerd in toekomstgericht bouwen en wilde dit toepassen in hun eigen woning. Hun warmtepomp laat toe passief te koelen.

Fien & Niko: “We vonden een doorsnee halfopen bebouwing uit 1959 die precies aan onze wensen voldeed. We wilden de woning volledig renoveren en mochten niet het gevoel hebben dat we beperkt waren. Een ruime tuin met een grote kersenboom waren de kers op de taart.

“We zijn zeer tevreden van de keuze voor een geothermische warmtepomp en vloerverwarming. De warmtepomp kan ook passief koelen: de bodemwarmtewisselaar geeft dan de koelte uit de bodem - waarvan de temperatuur steeds schommelt tussen 10 en 15°C - af aan het verwarmingssysteem. Zo kan je je woning afkoelen met een minimum aan elektrisch verbruik. Het is niet zo krachtig als een airconditioning, maar bleek afgelopen zomer wel in staat om de binnentemperatuur te beperken tot 23-24°C, terwijl het kwik buiten richting 35-40°C ging.

“Wij hebben voor bijna alle werken samengewerkt met aannemers en installateurs. Zij leverden ons het nodige materiaal en we plaatsten ze samen. Op die manier genoten we van de kennis, ervaring en materiaal van een professioneel en hebben aanzienlijk bespaard op werkuren.”

Driegevelwining energetisch ecologisch verbouwd van 1200m3 gas naar 300m3

Diepgaande renovatie doet gasverbruik met 75% dalen

Londerzeel
VL1840/02
 • Verbouwing in verschillende fases
 • Zelfplaatsing systeem D
 • Grote massa en daardoor constante temperatuur
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Gebouw met bio-ecologische componenten / afgewerkt / renovatie /

Roger en zijn vrouw zijn 66 en 70, en hebben de voorbije 44 jaar al vaak verbouwd en verhuisd. Vandaag wonen ze in een gerenoveerd bijgebouw dat vroeger dienst deed als atelier.

Roger: “We hebben ons altijd verdiept in isolatie en in ecologisch bouwen, maar nooit heel erg. Wel streven we er steeds naar om ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken. Op de benedenverdieping vind je een grote open ruimte, waarin de hal, woonkamer en keuken werden ondergebracht.

“De verbouwing hebben we erg goed voorbereid. Ik heb zelf ook visuele simulaties van de verbouwing en mogelijke bekleding gemaakt.

“We zijn niet bang om de handen uit de mouwen te steken tijdens de werken. Een vuistregel die ik met de jaren geleerd heb is: kan je het zelf afwerken, doe het dan goed. Maar kan je het niet zelf, blijf er dan vooral vanaf.

“We zijn als koppel intussen ook gespecialiseerd in het plaatsen van vloerverwarming. Op een legplan ziet het er ingewikkeld uit, maar het was een van de gemakkelijkste en snelste klussen tijdens de verbouwing. Er zijn maar twee elementen om op te letten, namelijk de afstand tussen de buizen en op tijd zien hoe terug te draaien. Ook voor sanitair en elektriciteit is er gekeken naar een eenvoudige opbouw en functionaliteit. Dat scheelde ons een pak kosten en is even gebruiksvriendelijk.

“De buitenmuur bestaat uit een lichte houtconstructie van balkjes van 4,5 x 4,5 cm en osb plaatjes van 8 mm. Daartussen een cellulose vulling van 30 cm en een isolatieplaat van 2 cm. Zo kregen we door een perfecte luchtdichting een warme jas om in te wonen.”

Europa's grootste zelfdragende stroboog

Heist-op-den-Berg
AN2220/01
 • Warmtepomp
 • Vormgeving met knipoog naar naar oude Griekse orthodoxe kerkjes
 • Bio-ecologische stobalenbouw
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / Strobouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 21 / E-peil: 72

Matthias schakelde na een carrière in de maritieme en automotive branche over naar de zonnepanelen- en warmtepompsector. Zijn huis voorzag hij van een unieke zelfdragende stroboog.

Matthias: “Onze woning is misschien wel de grootste zelfdragende strobalenconstructie die er bestaat. In elk geval is het Europa’s grootste stroboog. Langs buiten meet de overspanning bijna 11 meter, langs binnen 8,5 meter. De strobalen hebben we met leem bepleisterd. Zo doet het een beetje denken aan een omgekeerde put.

“Ik probeer zelf minimalistisch te leven, en dat heeft zich ook vertaald naar het huis; overal waar we konden en waar het budget het toeliet, hebben we gewerkt met duurzame materialen. Ik heb enorm veel zelf gedaan, al heeft het me soms bloed, zweet en tranen gekost.

“Op dit moment verwarmen we vooral met een warmtepomp. Maar we zijn van plan om een ventilatiesysteem te installeren met een bodemwisselaar en een 2de warmtepomp. Die moet dan de binnenkomende buitenlucht van het ventilatiesysteem (D) opwarmen, alsook het sanitair warm water.

“Als ik opnieuw zou beginnen, zou ik opteren voor een gezamenlijk ecologisch bouwproject. Ook geïnspireerd door die minimalistische levensfilosofie. Want dat laat toe om veel minder oppervlakte in te nemen per persoon, en onze zwemvijver kan bijvoorbeeld evengoed dienst doen voor een 20-25 mensen in plaats van voor ons alleen.”

Bio-ecologisch, aanpasbaar, passief en slim

Weert
AN2880/02
 • Pv-pannelen met buffervat zorgen voor warmte in de winter
 • Slimme sturingen en energiemonitoring
 • natuurlijke waterzuivering met ecologische tuin
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / afgewerkt / renovatie / E-peil: 7

Jan zag tien jaar geleden zijn toekomstige woning te koop staan tijdens de autorijles.

Jan: “Duurzaam bouwen interesseert me al lang. Ik heb nog geholpen met een strobalen huis bij vrienden. Nadat we dit huis kochten volgde ik de cursus postgraduaat bio-ecologisch bouwen bij VIBE. 

“Onze verbouwing werd een volledige herbouw van ons huis. De woning volgt de passiefhuisstandaarden, maar de strikte norm hebben we net niet gehaald. Zonlicht is een belangrijke bron voor warmte, de ramen zijn daarom zeer zondoorlatend. Op een zonnige winterdag is daardoor helemaal geen extra verwarming nodig, ook al vriest het dat het kraakt. Voor de minder zonnige dagen gebruiken we de zonneboiler met buffervat, wat toelaat om enkele dagen te overbruggen.

“Daardoor moeten we de warmte in de zomer wel buitenhouden. We hebben screens op bijna alle ramen. Samen met ’s nachts alle ramen open zetten om de woning te ventileren, komt de temperatuur niet boven de 24°C, terwijl het buiten wel 10° warmer was. Rekening houden met passieve koeling was dus echt een meerwaarde.“Het is belangrijker om alles zoveel mogelijk te plannen en beslissen vóór de bouw. Het maakt het goedkoper en makkelijker tijdens de eigenlijke bouw.

“Onze tuin is een natuurvriendelijke tuin met relatief weinig gras en veel bloemenweiden. Nu de kinderen het huis uit zijn, hebben we een vergunning voor een B&B die we binnenkort opstarten."

Cohousingproject Gecco

Gentbrugge
OV9050/21
 • Passieve buitenschil
 • Cohousing
 • Lokaal bouwteam
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

In Gentbrugge bouwen ze een cohousing van 28 units. Een mix van bewoners maakt een sterke ploeg.

Gecco staat voor Gentbrugs Ecologisch Cohousingproject. In februari 2015 startte dit project onder leiding van Cohousing Projects. Midden 2021 hopen we allen verhuisd te zijn. Het project omvat 11 appartementen en 17 woningen. De helft van de units wordt door één persoon bewoond, de andere helft door gezinnen met en zonder kinderen.

De focus lag van bij de aanvangsfase heel sterk op duurzaamheid in meerdere betekenissen. We zijn allemaal een deel van het probleem van vervuiling, door deze cohousing hopen we ook deeltje van de oplossing te zijn. We trokken in de eerste fase naar Kamp C in Westerlo. Je ziet daar alle mogelijkheden en krijgt antwoord op je vragen over duurzaam wonen.

De locatie dichtbij het viaduct van de E17 vergt bijzondere aandacht voor lawaaibeheersing. Alle woningen hebben een passief schil en -schrijnwerk, wat helpt tegen het geluid.

Sommige bewoners kozen voor extra akoestische film in (slaapkamer)ramen. Buitenshuis werd bij de inplanting rekening gehouden met geluidsmetingen. Daardoor én door de keuze voor lessenaarsdaken die het geluid hoger katapulteren, ontstaat een geluidsarm binnenplein.Voor de woningen komt voor elke gelijkvloerse woonst een ‘porche’, een luifel en groendak die ook nog een geluidreductie geeft van enkele decibels.

We hadden te maken met een sterk verwaarloosd terrein met onnoemelijk veel afval. De groep heeft het terrein zelf opgekuist en vele containers gevuld. Zo leerden we elkaar kennen, hadden we veel plezier en leerden we elkaar waarderen.

Een filmpje van het paviljoen op facebook vind je hier.

Voor meer informatie over gemeenschappelijke woonprojecten kan je terecht bij Samenhuizen vzw.​