Ecobouwers Geslotendeur 2020 | Ecobouwers.be

U bent hier

Ecobouwers Geslotendeur 2020

Elk jaar in november kan je in heel Vlaanderen en Brussel terecht voor de Ecobouwers Opendeur. Door corona passen we onze formule aan. Wij presenteren: de Ecobouwers Geslotendeur 2020!

>> Herbekijk alle woningen en webinars hier <<

21 duurzame woningen in je mailbox

Van 6 tot en met 26 november ontvang je iedere dag een inspirerende, duurzame woning in je mailbox, compleet met foto’s en technische info. Schrijf je in voor deze reeks!

Gratis online videosessies

Neem deel aan 7 boeiende themasessies met ervaren (ver)bouwers, en stel hen al je vragen: welke materialen gebruikten ze? Wie was de architect? Kostprijs? Een expert ter zake vult aan waar nodig.

De sessies beginnen steeds om 20u en duren in principe één uur.

De online themasessies zijn:

KLAAR VOOR 2050: FUTUREPROOF RENOVEREN

De zomers worden warmer en droger. Hoe bouwen we onze woningen klimaatneutraal, maar ook klimaatadaptief? Enkele huiseigenaren vertellen honderduit over hun eigen inspanningen, en een specialist beantwoordt mee je vragen.

 • Specialist Bert Vanderwegen is lesgever en adviseur Bouwen & Energie bij Dialoog. Hij geeft bouwadvies aan huis voor mensen die duurzaam willen renoveren.
   
 • Liesbeth en Stijn verbouwen momenteel hun kleine arbeiderswoning in Kruisem met behulp van duurzame materialen. Waar ze konden kozen ze voor hergebruik van oude materialen. 
   
 • Leo renoveerde zijn onze oude Leuvense rijwoning tot een energiepositieve woonst. Hij verwarmt zijn woning met een lucht-waterwarmtepomp. 
   
 • Josefien en Dwight hun woning was één grote koudebrug. Momenteel pakken ze hun woning in met één groot isolatiepakket.
   
 • Zelfbouwers Astrid en Ronald verbouwden hun woning in Leuven met duurzame materialen. Een warmtepomp houdt de woning warm. 
   
 • Pieter gaf zijn 19de eeuwse stadswoning uit de Gentse gordel een heuse make-over. Oog voor budget en ambitie gingen hand in hand.

9/11/'20

20u - 21u

CIRCULAIR BOUWEN

Hoe pak je als particulier je project circulair aan? Waar vind je materialen of kan je met je eigen afbraakmaterialen terecht? Welke bouwmaterialen hebben een eeuwig leven, en hoe geef je een gebouw zelf meerdere levens? Tijdens de online sessie 'Circulair bouwen' tonen enkele verbouwers op welke manier ze circulariteit in hun project integreren, en geeft een expert antwoord op je vragen.

 • Stijn Brancart is expert circulair bouwen bij VIBE en onderzoeker bij VUB.
   
 • Christophe en Karen verbouwen hun rijhuis passief, modulair én circulair.
   
 • Jan volgde het postgraduaat bio-ecologisch bouwen bij VIBE en wilt wat hij leerde toepassen in zijn verbouwing. Zijn woning is nu bio-ecologisch, aanpasbaar, passief en slim.
   
 • Nele en Jeroen bliezen een oude, uitgeleefde woning uit 1850 nieuw leven in door deze te renoveren met materialen die circulair zijn. Ze deden zoveel mogelijk zelf.
   
 • An en Dries bouwden een composteerbare woning met materialen die recycleerbaar of composteerbaar zijn. Het is een proefproject om te leren hoe hij zijn volgende, definitieve woning moet aanpakken.
   
 • Lieselotte renoveerde een oude sociale rijwoning met tweedehandsmaterialen waar het kon. 
   
 • Fien en Niko verbouwden hun eerste woning toekomstgericht. Verwarmen doen ze door een geothermische warmtepomp.

10/11/'20

20u - 21u

BOUWEN MET STRO EN HENNEP

Stro en hennep zijn niet voor niets populaire duurzame materialen: ze zijn lokaal, volledig hernieuwbaar en zelfs composteerbaar. (Ver)bouwers die hun woning optrokken met stro en/of hennep vertellen je de kneepjes van het vak. Een expert luistert mee en geeft extra uitleg.

 • Specialist Henk Van Aelst heeft een ecologisch architectenbureau waar hij gelooft in bouwen met een minimale voetafdruk en ecologische materialen. Hij is ook lesgever voor VIBE.
   
 • Tristan en Sabrina bouwden een woning van kalkhennepblokken met een dragende structuur van hout. Ze deden zoveel mogelijk zelf.
   
 • Bert en Tine kozen bij hun verbouwing voor bio-ecologische materialen. Hun huis heeft een dampopen structuur en gebruikten onder andere kalkhennep, schelpen, hout, kurk, houtwol en leem.
   
 • Katrien en David wonen in een strobouw die ze grotendeels zelf bouwden. Ze hielden bij de materialen rekening met de energie-efficiëntie en de mate van recycleerbaar of composteerbaar zijn.
   
 • Pieter nam een totaalrenovatie op zich van een oud bijgebouw van een boerderij.  Er werden zoveel mogelijk met bio-ecologische materialen gewerkt en de muren werden onder meer afgewerkt met basisleem en kleifinish

18/11/'20

20u - 21u

VERWARMEN ZONDER GAS EN STOOKOLIE

84% van alle Vlaamse huishoudens verwarmt nog met aardgas of mazout. Tegen 2050 moet dat aantal gezakt zijn naar 0%. Hoe koppel je je woning af van fossiele brandstoffen? (Ver)bouwers met een woning die volledig draait op hernieuwbare energie en een expert ter zake staan je graag te woord.

 • Marleen De Roye is expert Bouwen en energie bij Dialoog. Ze geeft advies aan huis en geeft lezingen over groene warmte.
   
 • Gert koos ervoor zijn woning te strippen en herbouwen naar hedendaagse normen. Een lucht-water warmtepomp voorziet de woning van sanitair water en verwarming via vloer- en wandverwarming op gelijkvloers en in de badkamer.
   
 • Frederik en Stephanie besloten om een oude woning uit de jaren 80 te renoveren tot een compacte passieve houtskeletbouw. Door verschillende technieken wordt zomerwarmte buiten gehouden waardoor het nooit meer dan 23°C wordt.
   
 • Luk bouwde een nulenergiewoning met goede isolatie, een zonneboiler, rietveld om water te zuiveren en veel hout. Een grote zonneboiler verwarmt een voorraadvat van 1400 L om te verwarmen. In de winter wordt het vat bijverwarmd door een houtvergasser.
   
 • Wim renoveerde enkele jaren geleden zijn oude woning met ecologische materialen. Hij koos bewust voor een pelletketel en zonneboiler om zijn huis te verwarmen.

 

19/11'20

20u - 21u

(VER)BOUWEN IN DE STAD​

De stad heeft veel voordelen, zoals alle faciliteiten op wandel- en fietsafstand. Maar ook enkele bijzondere uitdagingen. Een karaktervolle stadswoning of appartement energiezuinig en duurzaam maken, vraagt een specifieke aanpak en keuzes op maat.

 • Specialist Bert Vanderwegen is lesgever en adviseur Bouwen & Energie bij Dialoog. Hij geeft bouwadvies aan huis voor mensen die duurzaam willen renoveren.
   
 • Karen verbouwde een leegstaande kantoorverdieping tot een bio-ecologische penthouse. Een hele uitdaging, maar een mooi resultaat.
   
 • Aude knapte haar karaktervolle rijwoning op tot een aangename tweewoonst. Zoveel mogelijk aanwezig materiaal in het gebouw werd hergebruikt.
   
 • Ighor voert een stapsgewijze BENovatie uit van zijn rijwoning als architect, doe-het-zelver en als bewoner tijdens de renovatiewerken. De typische rijwoning van de jaren 50 werd zo een woning met een label A volgens het nieuwe EPC.

Deze infosessies verloopt met steun van Leefmilieu Brussel. 

23/11/'20

20u - 21u

COHOUSING

Welke vormen van cohousing zijn er? Hoeveel deel je? Wat deel je beter niet? En hoe zit het met het kostenplaatje? Enkele duurzame cohousers en een specialist vertellen over hun ervaringen en geven goede raad.

 • Roland Kums geeft vormingen bij Samenhuizen.
   
 • Dries werkt bij Eurabo en woont in cohousing Ter Beemt: Een oude beschermde hoeve met 7 wooneenheden en enkele gemeenschappelijke ruimtes.
   
 • In 2012 begon Joost Callebout met een groep geïnteresseerden aan een renovatie van een verlaten klooster met schoolgebouwen. De Okelaar is nu een broeiende cohousing met 23 woningen.
   
 • In Côté Kanal werd een industrieel pand verbouwd tot een cohousingproject met 17 woningen en verschillende werkruimten (dokterskabinet, kunstenaarsateliers, architectenbureau...).
   
 • Brutopia is een cohousing van 29 gezinnen in een passief appartementscomplex met gemeenschappelijke tuin, dakterras en wassalon. Bovendien huisvest het project ook een Lokaal Dienstencentrum voor senioren en hulpbehoevenden.

Deze infosessies verloopt met steun van Leefmilieu Brussel. 

24/11/'20

20u - 21u

THUISBATTERIJEN EN OFF-GRID

Zijn thuisbatterijen een pasklaar antwoord voor het balanceren van een net dat in de toekomst volledig draait op hernieuwbare energie? En is het mogelijk om je woning volledig los te koppelen van het net? Je kan al je vragen stellen aan enkele ervaringsdeskundige die zelf de kabel al uittrokken, en aan een expert.

 • Stijn Gheysen is inhoudelijk medewerker Bouwen en energie bij Dialoog. Hij geeft lezingen en advies aan huis.
   
 • Ludwig woont in een gerenoveerde laag-energiewoning die 100% off-grid is. Hij wekt zijn eigen elektriciteit op door een microWKK op pellets, PV en batterij-opslag.
   
 • Bart heeft een warmtepomp om zijn woning te verwarmen en gebruikt domotica om zijn verbruik op te volgen. Momenteel is hij bezig met de voorbereidingen om in het voorjaar van 2021 thuisbatterijen te plaatsen.
   
 • Henny bouwde een massief passiefwoning en regelt zijn verbruik via domotica. Dit stuurt de ventielen van de warmtepomp en volgt de CO2, temperatuur en vochtigheid op.
   
 • Luc woont al een tijdje in zijn gerenoveerde energiepositeive woning en is klaar voor de volgende stap: via slimme sturingen en integratie van nieuwe technieken, wil hij in de toekomst nog zo weinig mogelijk het net belasten.

25/11/'20

20u - 21u

>> Inschrijven <<

Franstalige videosessies

RÉNOVER UN BÂTIMENT AU STANDARD PASSIF OU TRÈS BASSE ÉNERGIE AVEC DES MATÉRIAUX NATURELS

A travers le projet Co-Post situé au coeur de Saint-Gilles, découvrez comment mettre en oeuvre des matériaux naturels dans le cadre d'une rénovation très basse énergie. Cette réhabilitation collective d'anciens bureaux de poste en lofts écologiques et abordables fait la part belle au chanvre, aux blocs de paille, à la laine de bois, au liège, aux enduits naturels... Benjamin Biot de la Plateforme Maison Passive (PMP) rajoutera son éclairage sur les modalités de mise en oeuvre nécessaires pour éviter les problèmes hygrométriques que peut engendrer une enveloppe en matériaux naturels.

En partenariat avec la Plate-forme Maison Passive (PMP)

Deze infosessie verloopt met steun van Leefmilieu Brussel. 

9/11/'20

18u - 19u

ARCHITECTURE CIRCULAIRE ET RÉEMPLOI

A travers le projet Verbiest (transformation d’un ancien entrepôt à Molenbeek en une habitation familiale et un atelier artistique partagé), découvrez comment minimiser la production de déchets et la consommation de ressources lors d’une reconversion ou rénovation de bâtiments.

En terme de réemploi, les architectes du projet ont tiré parti d’éléments préexistants comme les tuiles de toiture et les dalles en béton de la terrasse, qui ont été démontées soigneusement puis remises en oeuvre. Des matériaux ont également été récupérés sur d’autres chantiers, principalement sur le chantier du Palais des Expositions à Charleroi. Ces matériaux - garde-corps, dalle de marbre et de pierre bleue, carrelage - ont été déposés avec soin pendant ces chantiers et ont ensuite été intégrés au projet Verbiest.

Après cette découverte concrète, Sophie Boone et Gaspard Geerts, tous deux spécialistes de la question chez Rotor DC, rajouteront leur éclairage plus théorique sur la manière de mettre à profit la matière première offerte par la déconstruction d’un bâtiment.

En partenariat avec Rotor DC.

Deze infosessie verloopt met steun van Leefmilieu Brussel. 

30/11/'20

18u - 19u30

 

Magazines

Als kers op de taart krijgt iedere deelnemer één of meerdere online magazine(s) in zijn/haar mailbox rond onze 6 hoofdtopics: ‘Verwarmen zonder gas en stookolie’, ‘Klaar voor 2050: futureproof renoveren’, ‘Thuisbatterijen en off-grid’, ‘Bouwen met stro en hennep’, ‘Cohousing’ en ‘Circulair bouwen’.

 

Partners van de Geslotendeur 2020