Zorgen over barst? | Ecobouwers.be

U bent hier

Zorgen over barst?

18/06/2016 - 15:46
Bke

Context:
Mens vindt houtkever -> zoekt soort op -> kever eet alleen sterk beschimmeld hout -> mens zoekt en zoekt -> vindt uitgedroogde gevolgen van een, reeds gerepareerd, oud lek achter afwerking -> pakt die luchtdicht in, werkt weer af, en berust, op advies van specialist -> winter + lente gaan voorbij en zomer begint -> mens vindt weer zo'n kever -> zoekt -> wrikt, op meest vochtbelaste plaatsen, parket los -> vindt, weer reeds uitgedroogd, schimmel onder vloer -> besluit prompt alle vochtbelaste plaatsen te betegelen -> begint vloer op te breken -> vindt daar deze barst, exact parallel aan nokbalk van dak, schijnbaar over de hele breedte van het huis.

Moet mens zich zorgen maken?

Bke

6 Reacties

20/06/2016 - 10:43

Veel context maar weinig context over de barst....
Is dit op een verdieping, hoe breed is de overspanning, kan je de barst langs onder zien? Waarom niet? Hoe oud is het gebouw, is alles nog waterpas..

20/06/2016 - 11:59
Bke

(vergeef me, tekst/formuleerprobleem t.g.v. handicap)

Huis van '74 -> 71,5m² op helling-> 1e verdiep raakt alleen berging gelijkvloers (als 'n bungalow:2, met trap tussen de 2 delen) -> ziet allemaal zeer degelijk recht uit -> tuinpaadjes en berghok (ongefundeerd) buiten tonen wel dat de grond snel erodeert en verandert
Barst:
- niet zichtbaar langs onderen: in laagste vloer (op fundering)
- op 2e zicht niet parallel met nokbalk, wel evenwijdig 'n paar meter naast
- weet niet wat overspanning precies is...
- gekruist, en evenwijdig toont waterpas - vloeren overal (zo) waterpas

Dank,
Bke
 

20/06/2016 - 12:34

Beste,

Je hebt die vloerblokjes verwijderd, degenen die zich op en over de barst bevonden, waren die nog gehecht aan de ondergrond of waren die losgekomen? Waren die blokjes gelijklopend met de onderliggende barst ook gebarsten?

Volgens mij is dat een oude zettingsscheur, een reden waarom men bij grotere vloeroppervlaktes een  expansievoeg voorziet. Als de blokjes niet op dezelfde plaats mee gebarsten zijn en ze ook niet los waren gekomen dan is dat een bevestiging hiervan en hoef je je geen zorgen te maken over die barst.

20/06/2016 - 13:29
Bke

O, hoop! :) Blokjes zijn/waren amper, en zeker niet mee met de voeg, gebarsten. Anderzijds liggen/lagen ze her en der wat losgekomen, maar niet opvallend losser over barst.
'k Vermoed dat schimmel/vochtprobleem van bovenaf komt, door jarenlang geregeld morsen op 'n vloer waarvan voegen, vernis, en lijm almaar minder bescherming gaven. Anderzijds onder keukenkasten onderhand nog een andere, witte, soort schimmel gevonden... Hele keuken aan het uitbreken nu :(
Hopelijk straks alles simpel, logisch, en vooral: van bovenaf te verklaren...
Heb echt de daver om m'n hart. Dit huisje is de laatste energie die ik kan opbrengen om 'mijn plekje' te creëren, heb echt alles ervoor over, maar ik moet er niet aan denken dat achteraf zou blijken: er scheelde van meet af al iets met de fundering en/of het dak, en het moet - inclusief alle energie erin gestoken, en met veel verlies: verkocht.
Ik had wel wat onverwachte dingen verwacht, dat hoort erbij, maar... ze blíjven maar opduiken... :(

Dank,
Bke

21/06/2016 - 16:54

beste bke

problemen verstoppen haalt alvast niks uit, ik heb dus mijn twijfels over alles maar snel betegelen.  doet mij denken aan sommige renovaties waar ze snel wat pleisterplaten tegen beschimmelde muren plakken, een likje verf geven, en dan snel weer verkopen, iets dat wel meer gebeurt.

voor je zoiets doet moet je zeker zijn dat je geen bestaande problemen wegmoffeld, want dat breekt je vroeg of laat zuur op.

de oorzaak van de barst, dat is zo maar niet te bepalen, maar als de onderkant van de betonplaat niet gebarsten is, is het misschien enkel een barst in de chape ?  dan zie ik qua stabiliteit niet direct een probleem.  maar daar moet natuurlijk eerst zekerheid over zijn.  misschien wat chape wegkappen zodat je bij de bovenkant van de betonplaat kan komen ?

maar 't is heel moeilijk om zoiets te beoordelen aan de hand van een foto.

22/06/2016 - 14:49
Bke

Dank.
Daarom heb ik prompt 'besloten' vochtbelaste plekken te betegelen, en om de keuken en diens vloer alvast af te bouwen. Als alles uitgebouwd en goed gepoetst is, gaat alles drogen en tonen hoe het reageert terwijl ik in een improvisoir keukje met inbouwkoelkast op twee balkjes enz leef. Vermoedelijk ga ik eerst nog andere plekken openwerken het komende jaar, vooraleer ik aan afwerken begin... (ik ben wel al aan 't primeren met mooie dromen ;))
Gewoon de schimmel zo weg mogelijk, is prioriteit, samen met uitzoeken hoe ik 't best en verstandigst hier deze winter iets aangenamer dan vorige krijg...
Over de barst: 
- iemand die lang geleden mee geholpen heeft het huis te bouwen, herinnert zich vaag dat er onder de chappe vermiculiet of perliet, of in ieder geval toch: korrels van iets, zijn gestort. (in mijn weinig kennisonderlegde logica klinkt er dan: 'ah oef, vochtprobleem komt dus zeker niet van onder' - maar verbeter me aub als dat een fout idee is)
- als ik met een ijzerdraad systematisch in de barst prik, zo om de 2cm, raak ik overal exact even diep daarmee
Dus ik denk dat ik mag besluiten dat het iets is zoals jullie omschrijven, of iets onschuldigs althans. Voor ik tegel meet ik dan nog es of die 5cm lijnstukjes nog steeds 5cm zijn, en dan zal het wel ok zijn...