zonnepanelen plaatsen, hoeveelheid en obv welk verbruik

Hallo

wij zijn van plan zonnepanelen te leggen, maar hebben nog enkele cruciale vragen.

Eerst wil ik het hebben over de keuze van panelen:

-1) kiezen voor glas-foliepanelen of de duurdere glas-glas panelen. Ze schrijven dat glas-glaspanelen langer meegaan en een hoger rendement hebben, maar de vraag is dan of hetgeen je meer betaalt je ook letterlijk uit je rendement haalt?

 

Vervolgens twijfelen wij over welk verbruik we best incalculeren, enkel dagverbruik of ook nachtverbruik:

2) wij kennen het verbruik niet van onze net aangekochte woning: we gaan nu nog voor 31/12 panelen leggen. Het huis is zonet gekocht, maar gaan er nog niet kunnen intrekken in 2020. Nu willen de meeste maatschappijen een richtverbruik om zo het aantal panelen dat gelegd moet worden te kunnen berekenen. Bijkomstig is wel, de woning is momenteel verwarmd via accumulatoren (met totaalverbruik dag+nacht van 16700kWh), maar deze gaan we verwijderen en gebruik maken van een lucht-lucht warmtepomp of een lucht-water wamrtepomp (in combi met lage temperatuurradiatoren) om het verruik omlaag te halen. De accumulatoren alleen al verbruiken (nachttarief) 12800kWh. Welke verbruik zouden we dus rekenen voor de zonnepanelen dat we willen leggen?

3) welk verbruik in rekening brengen: is het zinvol om panelen te leggen die het ganse verbruik coveren, of enkel het dagverbruik in rekening te brengen. Ik reken zo:

  • enkel dagverbruik in rekening: minder panelen leggen = financieel goedkoper
  • volledig verbruik= meer panelen, dus duurder, en ook meer op het net steken overdag om dan (indien nog mogelijk, maar wie weet hoe lang) profiteren van de terugdraaiende teller en de opgewekte overschot van energie 's avonds/ 's morgen terug van het net halen (zogezegd nuloperatie ongeveer qua verbruik)
    • ik twijfel dus zeer hard om het volledige verbruik te coveren (zowel dag als nachtverbruik) omdat ik er in geloof dat je in de toekomst extra zal belast worden voor het niet verbruikte deel van opgewekte energie dat je op het net steekt en dus extra zal betalen. Uiteraard kan je dat tenietdoen door een batterij, maar dat vind ik momenteel nog een veel te kostelijke investering.

 

Wat is jullie advies op bovenstaande punten?

 

Bedankt!! Met vriendelijke groeten

Dieter

Reacties