Zonnepanelen off grid | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonnepanelen off grid

18/02/2018 - 18:08

Dag iedereen,

 

Ik zou graag zonnepanelen aanschaffen (misschien wel tweedehands), maar ik zou daarbij graag het prosumententarief vermijden. Dat laatste zorgt ervoor dat het voordeel zo goed als teniet gedaan wordt! 

Daarom zou ik graag zonnepanelen plaatsen waarvan ik de stroomopbrengst meteen kan "opsouperen". Daar ik aanneem dat door bewolking en dergelijke de opbrengst zeer tijdelijk kan terugvallen, vroeg ik me af of het mogelijk is dat eventuele apparaten stroom "bijnemen" van het reguliere net in voorkomend geval zodat er geen stilvallen is van de apparaten wat heel vaak schade toebrengt aan de apparatuur zelf.

Ik ben mij ook bewust van het bestaan van bvb de tesla Powerwall etc, al vind ik die eigenlijk wel heel erg duur. Die batterijbank zal ook niet het eeuwige leven hebben en wellicht zelfs verzwakken met de tijd en dan is het wel zonde van die +7000 euro. Eventueel wil ik nog wel aparte accu's kopen zoals we die in de auto's aantreffen van bvb het AGM type. Ik zie dat deze batterijen gemiddeld een vermogen (zeg ik dit goed?) hebben van 200 aH op 12 V. Ik neem aan om bvb een dagverbruik van bvb 10 kWh op 220V te dekken er flink wat van die accuutjes nodig zijn. Aangezien het wordt aangeraden om batterijen niet voor meer dan de helft te ontladen, neem ik aan dat er dan 2 maal 4 a 5 van die accu's nodig zijn? Of zie ik dit verkeerd?

 

14 Reacties

18/02/2018 - 19:02

Het makkelijkste lijkt me je apparaten te voeden met een batterijpak, dat je indien nodig bij kan laden met het stroomnet. Een beetje vergelijkbaar met een regenwaterput die je bijvult met leidingwater. Stroomverbruik varieert nogal, wij zitten rond de 3 kWh per dag. Dat zouden dus 1 à 2 van die accu's zijn. Maar je moet vooral je zonnepanelen goed dimensioneren: pakweg 2 kWp aan panelen zullen op een zonnige dag gemakkelijk 12 kWh produceren, die moet je ergens kwijt kunnen.

Maar de vraag is natuurlijk waarom je dit wil doen. Het prosumententarief neemt het voordeel zeker niet weg, je hebt nog altijd een heel mooi rendement met je zonnepanelen. Bovendien is het normaal dat je dit betaalt want je maakt gebruik van het stroomnet en dat kost geld.

Het stroomnet niet gebruiken kost veel meer geld, dan heb je inderdaad batterijen nodig en allerlei extra apparatuur. Dit is minder rendabel én minder ecologisch. Als je het stroomnet gebruikt, kan de buurt er mee voor zorgen dat jouw opgewekte zonne-energie verbruikt wordt, en niet verloren gaat wanneer bijvoorbeeld je batterijen vol zitten in de zomer. En als je heel je huis via batterijen gaat voeden, bedenk dan dat het opladen en ontladen van batterijen ook steeds energie kost.

20/02/2018 - 10:13

Ik weet eigenlijk niet of als je zonnepanelen, een terugdraaiende teller en een netaansluiting hebt, je het prosumententarief wel kan vernijden ? Ofwel neem je geen netaansluiting, maar dan heb je hopen batterijen nodig (en als die toch leeg zijn, heb je ook geen stroom meer); ofwel vervang je je terugdraaiende teller door een exemplaar dat niet terugdraaid, maar dan moet je je eigen productie (de zogenaamde gelijktijdigheid) voor minstens 50% zelf gebruiken en dat bereik je misschien pas door ook genoeg batterijen te voorzien.

20/02/2018 - 11:27

Inderdaad, wat je wil doen gaat niet.

Je bent verplicht PV panelen die netgekoppeld zijn, te melden, en bijgevolg ook het prosumententarief betalen.

Dat tarief dient net om de kosten van het net te betalen, welk, zoals je zelf aangeeft, wel graag zou gebruiken als je PV panelen niks geven.

Batterijpakket en volledig offgrid gaan is geen realistische oplossing. Of je moet in de winter het ritme van de zon gebruiken, en koken op gas etc.

Batterijpakket + dubbele teller/slimme meter kan wel. Dan gebruik je maximaal je opgewekte stroom doordat je die zelf kan opslaan en gebruiken, en gebruik je in de mindere periodes het net. Voor dat laatste betaal je dan gewoon hetgeen je verbruikt.

Batterijpakket dient eigenlijk als stabilisator voor de fluctuerende opbrengst van je PV panelen.

Wil je geen batterijpakket, en toch geen prosumententarief betalen, dat kan. Dan moet je gewoon een slimme meter laten plaatsen, of de terugdraaiende meter laten vervangen door een niet terugdraaiende. Maar dan ga je op het einde van de rit duurder af zijn dan met het prosumenten tarief, omdat je eigenverbruik maar tussen de 20-30% max zit, als je zonder opslag werkt.

En die auto batterijen kan je niet veel mee aanvangen voor een performant batterijsysteem. Je moet het warm water niet willen uitvinden....

20/02/2018 - 12:29

Dus eigenlijk zou je een slimme meter moeten hebben . Thuisbatterij en zoveel mogelijk zelf verbruiken . Hetgeen je op het net zet en afhaalt zoveel mogelijk beperken , dan betaal je geen prosumententarief ? 

Binnenkort wss wel het capaciteitstarief en dan is het terug betalen onder een andere benaming . Dan maakt het niet uit of je zonnepanelen en thuisbatterij hebt . Dan hangt het af van de zwaarte van je aansluiting . 

20/02/2018 - 12:53

Op termijn gaan ze toch naar een slimme meter voor iedereen (in eerste instantie eerst voor de PV gebruikers en nieuwbouw) 

https://www.computable.be/artikel/nieuws/overheid/6303171/5440850/ibm-en-sagemcom-gaan-slimme-meters-leveren.html

Op dat moment wordt iedere kWh die je van het net haalt gemeten. Of deze dan ook integraal gefactureerd gaan worden, is nog even af te wachten, aangezien er nog sprake was van een overgangsregeling voor PV eigenaars.

Alleszins is het op termijn de bedoeling om iedere kWh die je van het net haalt te betalen, dus op dat moment wordt plaatsing van een thuisbatterij al interessanter. Momenteel heeft het nog weinig nut, omdat terugdraaiende meter + betalen prosumententarief nog voordeliger is.

20/02/2018 - 15:03

Patrick A. wrote:

Dus eigenlijk zou je een slimme meter moeten hebben .

Wel, eigenlijk is een bidirectionele meter al genoeg.

20/02/2018 - 21:17

Wordt die niet vervangen vanaf 2019 door slimme meter ?

20/02/2018 - 23:39

Geen idee.

21/02/2018 - 15:02

Is het slim om nu te investeren in een batterijpack zodat je off grid kan gaan? Zowel uit financieel oogpunt, als uit milieuoogpunt is dat héél weinig waarschijnlijk. Het is nu eenmaal beter om samen te werken d.m.v. een net. Reken gerust eens uit. Kost je hópen geld.

Zal het slim zijn om on grid te blijven en later te investeren in een batterijpack eens de slimme meter erdoor komt? Hmm, ik vind dat de politiek hier niet de goede stappen zet; Het blijft hoe dan ook beter om samen te werken. Als ik een overschot heb door mijn zonnepannelen is het uit allerlei oogpunten beter dat mijn buurman zonder zonnepannelen deze energie eerst gebruikt, dan dat ik hem opsla in batterijen. Dat gaat vanzelf met het huidige net.

Jamaar, met een stijgend aanbod aan hernieuwbare energie moet energie toch opgeslaan kunnen worden? Dat denk ik ook, maar dat lijkt me efficiënter als buurtbuffer te organiseren, dan dat iedere particulier apart zijn eigen batterijsysteem installeert (aparte plaats, onderhoud, service,...). Te vergelijken met het feit dat je beter (zowel financieel, als voor het milieu) in een grote coöperatieve windmolen investeert, dan dat je een kleinere zet in je eigen tuin.

Maar kost dat ook geen geld? Ja, maar er blijkt redelijk wat slapend spaargeld te zijn in België, dus burgers zouden hierin kunnen investeren. UIteraard moet er dan wel wat rendement tegenover staan.

Persoonlijk vind ik de laatste tijd dat we regelmatig een groen rad voor de ogen worden gedraaid en dat we hier als burger iets te gemakkelijk meegaan in hoe industrie en politiek het hebben uitgewerkt (Powerpacks, slimme meters, e-auto, houtkachels en afvalverbranding als groene energie,...).

21/02/2018 - 15:50

Alleen maken ze het hier niet interessant om samen te werken . Het individu moet betalen . Dus het individu zoekt naar oplossingen . 

Ik heb het uitgeteld wat het kost op 10 jaar , de levensduur van een batterij , en het is even duur als geen zonnepanelen leggen en gewoon stroom afnemen . 

Terugdraaiende teller is het goedkoopst , maar die verdwijnt in de toekomst , dus dat is geen optie . 

Slimme meter en zonnepanelen is iets duurder maar je hebt het effect dat je niets of nauwelijks iets krijgt voor uw injectie . Maar wel 70 % van uw stroom moet betalen . Dus een 30 % eigen verbruik . 

21/02/2018 - 20:23

Patrick A. wrote:

Ik heb het uitgeteld wat het kost op 10 jaar , de levensduur van een batterij , en het is even duur als geen zonnepanelen leggen en gewoon stroom afnemen .

Als je hiermee bedoelt PV leggen + batterij installeren + prosumententarief, dan kan dat goed zijn. Maar vandaag is zonnepanelen leggen en prosumententarief betalen (zonder batterij) een mooie investering, en dat blijft gelden voor elke installatie tot en met 2020 want die hebben 15 jaar recht op een terugdraaiende teller.

Daarna zal inderdaad via de digitale meter gewerkt worden met variabele tarieven voor injectie en eigenverbruik en volgens moment van de dag. Maar ze gaan het nooit zo organiseren dat zonnepanelen plaatsen niet meer rendabel is want dat is voor de beleidsmakers ook niet interessant.

Uiteraard kan men geen rekening houden met elke vindingrijke consument die zijn eigen oplossing bedenkt. De 'early adopters' zijn helaas soms de pineut (bvb het gezin met warmtepomp en elektrische auto die de stroomprijs ziet stijgen). Het beste wat je kan doen is nu investeren in iets wat zeker rendabel is (zonnepanelen, isolatie, ...) en verder je energieverbruik beperken. Dat zal altijd het beste blijven. Wil je meer doen? Koop aandelen van een coöperatie.

Ook interessant: http://www.vreg.be/nl/slimme-meters

24/02/2018 - 10:09

Als individu kunnen we inderdaad niet zoveel, maar net als JanR zou ik zoveel mogelijk het energieverbruik proberen te beperken of aandelen van een coöperatie kopen (bv. Ecopower,...). Vele kleintjes, maken dan een groot. Op Zonstraal is er een topic 'Tariefstructuur 2019 overleg', wat ook interessant is.

02/03/2018 - 17:14

Ik vind het altijd gek hoe men praat over batterijen voor off grid gaan. Dingen verslijten als gek, eigenlijk vrij tot zéér milieuonvriendelijk en er is dan nog eens verval op de energieopslag die ze doen.

Als je dit zou willen zou ik nog even de boot afhouden en wachten op het project van Solenco Powerbox. Een brandstofcel maakt van jouw teveel gebruikte energie waterstof aan dat wordt opgeslagen (met nagenoeg geen verval). Dit is moduleerbaar en kan tot 1850kWh energie opslagen. Door een omgekeerde brandstofcel wordt deze waterstof terug omgezet in electriciteit enerzijds en hitte anderzijds met een efficiëntie van 95%. 

http://www.vdbenergy.com/front-page/capital-firm/

Er was ergens een PDF over maar die kan ik niet meteen terugvinden.

Voor wie het Frans machtig is ook nog wat leesvoer: https://energie.wallonie.be/servlet/Repository/le-reactif-n-88.pdf?IDR=4...

Hier ga ik toch allesinds op wachten alvorens in andere technologieën te investeren.

Hallo allemaal,

Off Grif op particulier niveau is volgens mij geen optie... Wel kan je de juiste keuzes maken voor een lokale loadbalancing, (of injectie vermijden)

Wij denken dan aan een sturing die:

  • Een elektrische wagen laadt als er geïnjecteerd wordt
  • Sanitair water opwarmt (eventueel met je warmtepomp)
  • Elektrische toestellen aanstuurt
  • Diepvriezers dieper kaat koelen 
  • ...

Uit de slimme meter (die idd binnekort uitgerold wordt) zal een puls vetrekken, waarme "slimme" toestellen zullen weten dat er overschot aan stroom is. 

De leuke oefening wordt dan alle mogelijke "slimme" verbruikers op voorhend kennen, inschatten wat ze kunnen opnemen, en daarna een correct gedimensioneerde PV installatie bepalen.

Dit steeds op basis van de kwartuurgegevens van het induvidu! (ook pas te krijgen als de slimme meter er al staat...)

Het worden leuke tijden! :)

Steven