Zonnepanelen off grid | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonnepanelen off grid

afbeelding van Delaagsteprijs
18/02/2018 - 18:08

Dag iedereen,

 

Ik zou graag zonnepanelen aanschaffen (misschien wel tweedehands), maar ik zou daarbij graag het prosumententarief vermijden. Dat laatste zorgt ervoor dat het voordeel zo goed als teniet gedaan wordt! 

Daarom zou ik graag zonnepanelen plaatsen waarvan ik de stroomopbrengst meteen kan "opsouperen". Daar ik aanneem dat door bewolking en dergelijke de opbrengst zeer tijdelijk kan terugvallen, vroeg ik me af of het mogelijk is dat eventuele apparaten stroom "bijnemen" van het reguliere net in voorkomend geval zodat er geen stilvallen is van de apparaten wat heel vaak schade toebrengt aan de apparatuur zelf.

Ik ben mij ook bewust van het bestaan van bvb de tesla Powerwall etc, al vind ik die eigenlijk wel heel erg duur. Die batterijbank zal ook niet het eeuwige leven hebben en wellicht zelfs verzwakken met de tijd en dan is het wel zonde van die +7000 euro. Eventueel wil ik nog wel aparte accu's kopen zoals we die in de auto's aantreffen van bvb het AGM type. Ik zie dat deze batterijen gemiddeld een vermogen (zeg ik dit goed?) hebben van 200 aH op 12 V. Ik neem aan om bvb een dagverbruik van bvb 10 kWh op 220V te dekken er flink wat van die accuutjes nodig zijn. Aangezien het wordt aangeraden om batterijen niet voor meer dan de helft te ontladen, neem ik aan dat er dan 2 maal 4 a 5 van die accu's nodig zijn? Of zie ik dit verkeerd?

 

56 Reacties

afbeelding van JanR
18/02/2018 - 19:02

Het makkelijkste lijkt me je apparaten te voeden met een batterijpak, dat je indien nodig bij kan laden met het stroomnet. Een beetje vergelijkbaar met een regenwaterput die je bijvult met leidingwater. Stroomverbruik varieert nogal, wij zitten rond de 3 kWh per dag. Dat zouden dus 1 à 2 van die accu's zijn. Maar je moet vooral je zonnepanelen goed dimensioneren: pakweg 2 kWp aan panelen zullen op een zonnige dag gemakkelijk 12 kWh produceren, die moet je ergens kwijt kunnen.

Maar de vraag is natuurlijk waarom je dit wil doen. Het prosumententarief neemt het voordeel zeker niet weg, je hebt nog altijd een heel mooi rendement met je zonnepanelen. Bovendien is het normaal dat je dit betaalt want je maakt gebruik van het stroomnet en dat kost geld.

Het stroomnet niet gebruiken kost veel meer geld, dan heb je inderdaad batterijen nodig en allerlei extra apparatuur. Dit is minder rendabel én minder ecologisch. Als je het stroomnet gebruikt, kan de buurt er mee voor zorgen dat jouw opgewekte zonne-energie verbruikt wordt, en niet verloren gaat wanneer bijvoorbeeld je batterijen vol zitten in de zomer. En als je heel je huis via batterijen gaat voeden, bedenk dan dat het opladen en ontladen van batterijen ook steeds energie kost.

afbeelding van Woubeir
20/02/2018 - 10:13

Ik weet eigenlijk niet of als je zonnepanelen, een terugdraaiende teller en een netaansluiting hebt, je het prosumententarief wel kan vernijden ? Ofwel neem je geen netaansluiting, maar dan heb je hopen batterijen nodig (en als die toch leeg zijn, heb je ook geen stroom meer); ofwel vervang je je terugdraaiende teller door een exemplaar dat niet terugdraaid, maar dan moet je je eigen productie (de zogenaamde gelijktijdigheid) voor minstens 50% zelf gebruiken en dat bereik je misschien pas door ook genoeg batterijen te voorzien.

afbeelding van limer
20/02/2018 - 11:27

Inderdaad, wat je wil doen gaat niet.

Je bent verplicht PV panelen die netgekoppeld zijn, te melden, en bijgevolg ook het prosumententarief betalen.

Dat tarief dient net om de kosten van het net te betalen, welk, zoals je zelf aangeeft, wel graag zou gebruiken als je PV panelen niks geven.

Batterijpakket en volledig offgrid gaan is geen realistische oplossing. Of je moet in de winter het ritme van de zon gebruiken, en koken op gas etc.

Batterijpakket + dubbele teller/slimme meter kan wel. Dan gebruik je maximaal je opgewekte stroom doordat je die zelf kan opslaan en gebruiken, en gebruik je in de mindere periodes het net. Voor dat laatste betaal je dan gewoon hetgeen je verbruikt.

Batterijpakket dient eigenlijk als stabilisator voor de fluctuerende opbrengst van je PV panelen.

Wil je geen batterijpakket, en toch geen prosumententarief betalen, dat kan. Dan moet je gewoon een slimme meter laten plaatsen, of de terugdraaiende meter laten vervangen door een niet terugdraaiende. Maar dan ga je op het einde van de rit duurder af zijn dan met het prosumenten tarief, omdat je eigenverbruik maar tussen de 20-30% max zit, als je zonder opslag werkt.

En die auto batterijen kan je niet veel mee aanvangen voor een performant batterijsysteem. Je moet het warm water niet willen uitvinden....

afbeelding van Patrick A.
20/02/2018 - 12:29

Dus eigenlijk zou je een slimme meter moeten hebben . Thuisbatterij en zoveel mogelijk zelf verbruiken . Hetgeen je op het net zet en afhaalt zoveel mogelijk beperken , dan betaal je geen prosumententarief ? 

Binnenkort wss wel het capaciteitstarief en dan is het terug betalen onder een andere benaming . Dan maakt het niet uit of je zonnepanelen en thuisbatterij hebt . Dan hangt het af van de zwaarte van je aansluiting . 

afbeelding van limer
20/02/2018 - 12:53

Op termijn gaan ze toch naar een slimme meter voor iedereen (in eerste instantie eerst voor de PV gebruikers en nieuwbouw) 

https://www.computable.be/artikel/nieuws/overheid/6303171/5440850/ibm-en-sagemcom-gaan-slimme-meters-leveren.html

Op dat moment wordt iedere kWh die je van het net haalt gemeten. Of deze dan ook integraal gefactureerd gaan worden, is nog even af te wachten, aangezien er nog sprake was van een overgangsregeling voor PV eigenaars.

Alleszins is het op termijn de bedoeling om iedere kWh die je van het net haalt te betalen, dus op dat moment wordt plaatsing van een thuisbatterij al interessanter. Momenteel heeft het nog weinig nut, omdat terugdraaiende meter + betalen prosumententarief nog voordeliger is.

afbeelding van Woubeir
20/02/2018 - 15:03

Patrick A. wrote:

Dus eigenlijk zou je een slimme meter moeten hebben .

Wel, eigenlijk is een bidirectionele meter al genoeg.

afbeelding van Patrick A.
20/02/2018 - 21:17

Wordt die niet vervangen vanaf 2019 door slimme meter ?

afbeelding van Woubeir
20/02/2018 - 23:39

Geen idee.

afbeelding van m2ts
21/02/2018 - 15:02

Is het slim om nu te investeren in een batterijpack zodat je off grid kan gaan? Zowel uit financieel oogpunt, als uit milieuoogpunt is dat héél weinig waarschijnlijk. Het is nu eenmaal beter om samen te werken d.m.v. een net. Reken gerust eens uit. Kost je hópen geld.

Zal het slim zijn om on grid te blijven en later te investeren in een batterijpack eens de slimme meter erdoor komt? Hmm, ik vind dat de politiek hier niet de goede stappen zet; Het blijft hoe dan ook beter om samen te werken. Als ik een overschot heb door mijn zonnepannelen is het uit allerlei oogpunten beter dat mijn buurman zonder zonnepannelen deze energie eerst gebruikt, dan dat ik hem opsla in batterijen. Dat gaat vanzelf met het huidige net.

Jamaar, met een stijgend aanbod aan hernieuwbare energie moet energie toch opgeslaan kunnen worden? Dat denk ik ook, maar dat lijkt me efficiënter als buurtbuffer te organiseren, dan dat iedere particulier apart zijn eigen batterijsysteem installeert (aparte plaats, onderhoud, service,...). Te vergelijken met het feit dat je beter (zowel financieel, als voor het milieu) in een grote coöperatieve windmolen investeert, dan dat je een kleinere zet in je eigen tuin.

Maar kost dat ook geen geld? Ja, maar er blijkt redelijk wat slapend spaargeld te zijn in België, dus burgers zouden hierin kunnen investeren. UIteraard moet er dan wel wat rendement tegenover staan.

Persoonlijk vind ik de laatste tijd dat we regelmatig een groen rad voor de ogen worden gedraaid en dat we hier als burger iets te gemakkelijk meegaan in hoe industrie en politiek het hebben uitgewerkt (Powerpacks, slimme meters, e-auto, houtkachels en afvalverbranding als groene energie,...).

afbeelding van Patrick A.
21/02/2018 - 15:50

Alleen maken ze het hier niet interessant om samen te werken . Het individu moet betalen . Dus het individu zoekt naar oplossingen . 

Ik heb het uitgeteld wat het kost op 10 jaar , de levensduur van een batterij , en het is even duur als geen zonnepanelen leggen en gewoon stroom afnemen . 

Terugdraaiende teller is het goedkoopst , maar die verdwijnt in de toekomst , dus dat is geen optie . 

Slimme meter en zonnepanelen is iets duurder maar je hebt het effect dat je niets of nauwelijks iets krijgt voor uw injectie . Maar wel 70 % van uw stroom moet betalen . Dus een 30 % eigen verbruik . 

afbeelding van JanR
21/02/2018 - 20:23

Patrick A. wrote:

Ik heb het uitgeteld wat het kost op 10 jaar , de levensduur van een batterij , en het is even duur als geen zonnepanelen leggen en gewoon stroom afnemen .

Als je hiermee bedoelt PV leggen + batterij installeren + prosumententarief, dan kan dat goed zijn. Maar vandaag is zonnepanelen leggen en prosumententarief betalen (zonder batterij) een mooie investering, en dat blijft gelden voor elke installatie tot en met 2020 want die hebben 15 jaar recht op een terugdraaiende teller.

Daarna zal inderdaad via de digitale meter gewerkt worden met variabele tarieven voor injectie en eigenverbruik en volgens moment van de dag. Maar ze gaan het nooit zo organiseren dat zonnepanelen plaatsen niet meer rendabel is want dat is voor de beleidsmakers ook niet interessant.

Uiteraard kan men geen rekening houden met elke vindingrijke consument die zijn eigen oplossing bedenkt. De 'early adopters' zijn helaas soms de pineut (bvb het gezin met warmtepomp en elektrische auto die de stroomprijs ziet stijgen). Het beste wat je kan doen is nu investeren in iets wat zeker rendabel is (zonnepanelen, isolatie, ...) en verder je energieverbruik beperken. Dat zal altijd het beste blijven. Wil je meer doen? Koop aandelen van een coöperatie.

Ook interessant: http://www.vreg.be/nl/slimme-meters

afbeelding van m2ts
24/02/2018 - 10:09

Als individu kunnen we inderdaad niet zoveel, maar net als JanR zou ik zoveel mogelijk het energieverbruik proberen te beperken of aandelen van een coöperatie kopen (bv. Ecopower,...). Vele kleintjes, maken dan een groot. Op Zonstraal is er een topic 'Tariefstructuur 2019 overleg', wat ook interessant is.

afbeelding van JeankeVG
02/03/2018 - 17:14

Ik vind het altijd gek hoe men praat over batterijen voor off grid gaan. Dingen verslijten als gek, eigenlijk vrij tot zéér milieuonvriendelijk en er is dan nog eens verval op de energieopslag die ze doen.

Als je dit zou willen zou ik nog even de boot afhouden en wachten op het project van Solenco Powerbox. Een brandstofcel maakt van jouw teveel gebruikte energie waterstof aan dat wordt opgeslagen (met nagenoeg geen verval). Dit is moduleerbaar en kan tot 1850kWh energie opslagen. Door een omgekeerde brandstofcel wordt deze waterstof terug omgezet in electriciteit enerzijds en hitte anderzijds met een efficiëntie van 95%. 

http://www.vdbenergy.com/front-page/capital-firm/

Er was ergens een PDF over maar die kan ik niet meteen terugvinden.

Voor wie het Frans machtig is ook nog wat leesvoer: https://energie.wallonie.be/servlet/Repository/le-reactif-n-88.pdf?IDR=4...

Hier ga ik toch allesinds op wachten alvorens in andere technologieën te investeren.

Hallo allemaal,

Off Grif op particulier niveau is volgens mij geen optie... Wel kan je de juiste keuzes maken voor een lokale loadbalancing, (of injectie vermijden)

Wij denken dan aan een sturing die:

  • Een elektrische wagen laadt als er geïnjecteerd wordt
  • Sanitair water opwarmt (eventueel met je warmtepomp)
  • Elektrische toestellen aanstuurt
  • Diepvriezers dieper kaat koelen 
  • ...

Uit de slimme meter (die idd binnekort uitgerold wordt) zal een puls vetrekken, waarme "slimme" toestellen zullen weten dat er overschot aan stroom is. 

De leuke oefening wordt dan alle mogelijke "slimme" verbruikers op voorhend kennen, inschatten wat ze kunnen opnemen, en daarna een correct gedimensioneerde PV installatie bepalen.

Dit steeds op basis van de kwartuurgegevens van het induvidu! (ook pas te krijgen als de slimme meter er al staat...)

Het worden leuke tijden! :)

Steven

afbeelding van roel.nagels
07/05/2019 - 08:42

Natuurlijk is het mogelijk om geen prosumententarief te betalen. Sinds 15 februari 2017 hebben wij een bi-directionele meter (ipv een terugdraaiende teller) en betalen geen prosumententarief meer. Offgrid gaan is een ander paar mouwen. Momenteel beschikken we over een 13kW-batterijsysteem en mikken op 90% zelfvoorziening (let wel, onze cijfers zijn voor een kangoeroewoning, twee gezinnen/huizen onder 1 dak). Die 100% zelfvoorzienend zit er simpelweg niet in omdat er in de maanden december en januari niet genoeg PV-opbrengst is. Verder goed om weten dat offgrid ambiëren niet samengaat met grote verbruikers die voornamelijk actief zijn wanneer de zon niet/onvoldoende schijnt. Zoals daar zijn; electrisch kookvuur, warmtepomp, ...

Hieronder onze laatste 365 dagen in grafiek (batterij-systeem sinds 20/09/2018). Geschatte jaarafrekening na 1 jaar leven op PV en batterij: €140 te delen door twee gezinnen of dus net geen €6 per maand per gezin. Onze huidige overtollige energie (geel) gaat vanaf oktober 2019 naar het laden van een EV gaan.

afbeelding van IvoB
07/05/2019 - 13:56

Wat bedoel je precies met 90% zelfvoorziening? 

Dat je 90% van de tijd geen toevoer van het net nodig hebt of dat je met 100% van je PV productie 90% van je energiebehoeften dekt?

Zit in je verbruikscijfers/rekening dan ook elektrisch koken en verwarmen of doe je dat op een andere manier (in dat geval moet je de kosten hiervan ook bijtellen bij je energierekening).  

Je betaalt nu (met batterij) 140€ aan elektriciteit? (als ik het goed begrijp toch). Wat was voorheen dan je prosumententarief? (waarschijnlijk ook de delen door twee gezinnen?). 

ps. off grid gaan is al helemaal geen optie als je nog GSC steun geniet. 
nb. onze overtollige energie gaat vanaf nu vrijdag deels in een EV opgeslagen worden. Wij rijden per etmaal niet genoeg km om in 
de praktijk alle zelf geproduceerde energie in een autoaccu kwijt te kunnen (tot 25 kWh per dag => 165 Km per dag en we doen er maar 50/dag - 200/week. :-)

afbeelding van roel.nagels
07/05/2019 - 13:56

90% van ons jaarlijks verbruik komt niet en passeert niet via het net. 90% van onze elektrische energie komt hetzij rechtstreeks van PV (groen) of via de batterij (oranje).

Wij koken, verwarmen en maken warm water via propaan. Goed voor net geen 900 euro per jaar of 450 per gezin per jaar of € 37,5 per maand per gezin. Ik heb goede hoop (statistiek en simulatie) dit binnen afzienbare tijd met +/- 50% te verminderen, maar nu niet prioritair aan de orde. Eerst de EV, want daar zit een grotere groene en financiele besparing in dan in propaan.

afbeelding van IvoB
07/05/2019 - 14:16

Nou ja. Goed initiatief maar zo kunnen wij (en anderen) het dan ook. :-)
Zonder CV, SWW en koken op elektriciteit (GSC buiten beschouwing gelaten) zou ik waarschijnlijk 95% van de tijd (met batterij) off grid kunnen gaan. 
Betaal nu net geen 500€/jaar prosumententarief. Daarin zit ons totaal energieverbruik vervat, incl. 13.000 Km voor een EV (zonder rekening te houden met de positieve invloed van GSC, dan is de rekening positief). Zonder thuisbatterij en gas. 
Dit zijn reeds de huidige cijfers. Het verbruik (en dus meer eigen groene stroom beschikbaar) zal vanaf komende winter nog dalen door maatregelen die we nu aan het uitvoeren zijn (meer triple glas op zuiden, screens en verdriedubbeling van de muurisolatie). 
Dan kan er meer eigen geproduceerde energie naar de EV. We mikken naar 20.000 Km per jaar (niet uit financiële overwegingen want dat maakt niet echt uit). Gaan wel proberen al een thuislader voor de EV te laten installeren die voorbereid is op loadbalancing zodat de energie van de PV rechtstreeks naar de accu van de EV kan gaan en niet meer langs het grid moet passeren. Maar dat hebben we nu nog niet helemaal zelf in de hand. 

Zolang het systeem van saldering gehandhaaft blijft (zoals het er nu uitziet in onze situatie nog 7 jaar) zien we het nut niet in van een thuisbatterij (energieleverancier is Ecopower en eigen productie dekt ruimschoots de eigen energie behoeften). Lijkt ons (maar ik kan daar verkeerd in zijn en dan hoor ik het wel :-) ) veel economischer en iets ecologischer dan deels overschakelen op een batterij- en gasinstallatie?

Is bij de bidirectionele teller ook je injectie van overschotten al verrekend (ong. 10 cent/kWh bij Ecopower)? 

afbeelding van roel.nagels
07/05/2019 - 15:21

Financieel is er vergeleken met jouw situatie nu nauwelijks verschil. Al zijn er veel onbekende en dus mogelijks verschillende parameters die ons tot ditzelfde financiele plaatje brengen. Maar voor ons staat grotendeels voor 90% de prijs vast voor de komende jaren = geen of nauwelijks last van prijsstijgingen voor 20 tot 30 jaar. Verder plannen we ook nog verdere aanpassingen, niet dezelfde die jij opsomd, maar allemaal met het doel om ons onafhankelijker te maken voor maximum hetzelfde geld of minder dan op de moment van investering ;-) Aangezien alles altijd maar duurder wordt, komen we er op termijn dan toch altijd goedkoper uit. Verder is er voor deze opstelling geen uitbreiding van de netcapaciteit/kabels nodig alsook het bijbouwen van kern- en gascentrales is niet meer aan de orde. Ivm onze EV hebben we een type3 charger besteld...

Over welke EV gaat het? Lijkt me een superzuinig model in vergelijking met de Leaf e+ die wij bestelden :-)
25kWh (met of zonder laadverliezen?) voor 165km maakt 15,15kWh/100km zonder laadverliezen... Dat maakt me nieuwsgierig ;-)

In 2016 betaalden we in totaal 820 euro prosumententarief.

afbeelding van roel.nagels
07/05/2019 - 14:46

Ivm met je injectie opmerking van ecopower. Ecopower is niet direct de meest geschikte leverancier voor gebruikers met een bidirectionele meter. Ze hanteren dan wel een injectie vergoeding, hun afnametarief doet dit in rook opgaan.

Wij krijgen momenteel niets, nul, noppes voor onze injectie. In ruil daarvoor krijgen we een gunstig afname tarief. En dit blijft waarschijnlijk zo tot de intrede van het lang verwachte MIG6-protocol er is. Los daarvan zal vanaf begin oktober onze injectie drastisch dalen door het laden van de EV. Als we voor de overige injectie nog 6 eurocent/kWh krijgen, zal er nog een dikke 100 euro te verdienen zijn... Verrekend met de 140 te betalen euro's maakt dit 40 euro jaar factuur. Maar zover zijn we nog niet ---> wachten op MIG6 (al sinds 2016). Wie weet geraken we toch al offgrid nog voor MIG6 ooit gelanceerd wordt :-D (not)

afbeelding van IvoB
08/05/2019 - 08:12

Financieel? toch een klein verschil :-):
Ongeveer zelfde resultaat in verbruikskost doch zonder investering in batterij noch gasinstallatie. 
Het plaatsen van een thuisbatterij is voor ons tijdelijk van de baan (na verlengen terugdraaiende meter) en tot er meer duidelijkheid is over het nieuwe prosumententarief van de VREG en/of capaciteitstarief. We hebben nog een 7-tal jaar "bedenktijd". :-)
En we hopen ook dat tegen dan V2H bruikbaar is en we de thuisbatterij kunnen skippen en de autoaccu kunnen inzetten (met een veel grotere capaciteit dan een thuisbatterij tegen een veel lagere prijs). 

Onafhankelijk: je bindt je voor de grootverbruikers in je huishouden juist voor jaren aan onvoorspelbare gasprijzen. En dan kan je nu al zien dat die de komende 20-30 jaar stabiel gaan blijven en niet gaan stijgen? Wat betreft je elektriciteitsprijs zijn de komende 20-30 jaar ook al onzeker. Zolang je nl. niet off grid bent ben je gebonden aan de nettarieven van de DNB. En laten die nu net plannen hebben voor een capaciteitstarief => vaste kost voor aansluiting op het net, onafhankelijk van je verbruik en de kWh prijs. Bij plaatsing van een digitale meter verdwijnt immers ook je bidirectionele meter. 

Hoeveel betaal je dan nu voor afname elektriciteit? Ecopower biedt momenteel een injectietarief van 0,1035 €/kWh en vraagt voor afname bij een bi-directionele meter 0,2825 €/kWh (kan iets meer of minder zijn afhankelijk van netgebied). Als 90% van je verbruik onmiddellijke afname is maakt de hoogte van het afnametarief toch niet uit? Je hebt dan geen afname en dus ook nauwelijks tarifering. 
Benieuwd hoe je met een installatie van jouw grootte (8.5 kVp?) je overproductie dagelijks in een EV gaat kwijt geraken? Je homebatterij kan immers maar een 13 kWh bufferen. Lukt ons zelfs niet met een PV installatie van 5.6 kVp en een autoaccu van 64 kWh die tijdens de dag aan de lader mag hangen. Voor gezinnen die overdag hun auto gebruiken (ken je situatie in deze wel niet) lukt dan dus al zeker niet en gaat ook een groot deel van de productie (op de capaciteit van hun thuisbatterij na) terug het net op. 
Tijdens het hoogseizoen voor PV is (normaliter) ook je huishoudelijk verbruik het laagst (en de range van een eventuele EV het hoogst, lees laagst mogelijk verbruik per km). Als je in die periode  dagelijks minstens 13 kWh nodig hebt zijn er toch nog wel veel andere mogelijkheden om een ander resultaat te behalen? Zeker als je grootverbruikers niet op elektriciteit draaien. Zoniet ben je na eenmalig opladen van je thuisbatterij de volgende dagen ook alles kwijt aan het net. In de winter zal je thuisverbruik dan nog hoger zijn doch heb je het omgekeerde effect. De instraling zal dagen achtereen onvoldoende zijn om je batterij aan te vullen. Je gaat dan ook van het net moeten (bij) afnemen. Ofwel heb je dus een heel hoog elektriciteitsverbruik in combinatie met een kleine PV installatie  (maar dan begrijp ik je lage jaarfactuur niet goed) ofwel begrijp ik absoluut niet hoe je het jaar rond aan een onmiddellijk verbruik van 90% kan komen? Dat is nl. een zeer uitzonderlijke situatie (het gemiddelde draait rond 27-35%). En al heel zeker als je huishoudelijke grootverbruikers op gas werken. Welke toestellen staan er in de zomer dan door de dag te draaien dat je onmiddellijk 90% van je dagcapaciteit in PV kan verbruiken en dit met een installatie waar in het verleden 820 € prosumententarief werd aangerekend? (wat toch een redelijke zware installatie is => omvormer rond de 8.2 kVp?). 

We rijden momenteel (vervangwagen) met een Kona EV. Opgegeven WTLP verbruik van 15 kWh/100 Km, gemiddeld verbruik na 1600 Km: 13.4 kWh/100 Km. We rijden wel altijd in Ecomodus met autoregeneratie. Laadverliezen niet meegeteld (kunnen we nu niet incalculeren gezien een (Belgische) openbare AC laadpaal geen uitleesbaar display heeft om de effectief binnengehaalde kWh te kunnen checken, reken op 10-20%. Alleen aan een DC laadpaal heb je een overzicht van de geladen elektriciteit. Maar gezien deze gratis is en we hem maar zelden gebruiken nog niet veel aandacht aan besteed. Dus incl. 10% laadverliezen zou een effectief verbruik van 15 kWh wel kunnen kloppen. Toch in de zomer. Nog niet getest bij vriestemperaturen. Daar gaat het verbruik hoger liggen. 
De laadpaal was ingepland als een Alfen Eve Single Pro-line. Maar gezien de ingeplande installateur vervangen werd weet ik nu niet meer wat de opties zullen zijn. Zelf had ik liefst een Zappi V2 gezien deze direct van de PV kan laden. Vrijdag zal ik het weten. 

afbeelding van roel.nagels
08/05/2019 - 09:55

Ivo, dat zijn inderdaad mooie rijresultaten. Ik ben al een beetje jaloers. Ik heb de specs ook eens bekeken en die zijn best goed. Het enige wat ik mis is hoe je die in godsnaam met een slimme laadpaal (laden met eigen PV) gaat koppelen. De Laadgegevens zijn 7,2kW AC Type 2. Het is Type 3 die slim laden mogelijk maakt... Gelukkig is er voor jou geen noodzaak toe omdat je nog op een terugdraaiende teller zit. Het maakt dus niks uit of je direct eigen PV laadt of niet. Dat ligt bij ons wel even anders. Gelukkig is de Leaf e+ wel geschikt voor type 3 laden. (of had ik dat nu net speciaal uitgezocht :-) )

Wat betreft het financiële: Ik neem aan dat je driedubbel, glas, verwarmingssysteem, isolatie e.a. toch ook niet gratis waren... Wij hebben (nog) geen duur 3-dubbelglas en een gewoon goedkoop gasketeltje. Wij zijn een jong gezin, amper 3 jaar bezig met het aanpassen van onze woning/energienoden. Neemt niet weg dat jij nu al mooie cijfers hebt. En dat willen wij ook. Maar nog liever in de vorm van zo min mogelijk afhankelijk van extern en indien mogelijk helemaal onafhankelijk.

Wat betreft je gooi naar 95% zelfvoorzienendheid... Mooi ambitie en ik wil het graag geloven en nog eerder graag zien. Tot je me het tegendeel bewijst; LMAO (sorry voor de uitdrukking). Ik heb toegang tot 10-tallen installaties PV met batterij. Allemaal 'freaks' en niemand die aan de 90% geraakt...
Vermoedelijk heb je max een 5kVA omvormer. Je kookt elektrisch? 11kW? Dat kan je omvormer zelfs niet aangevuld met een batterij-omvormer nooit 100% dekken en al zeker niet op de uren dat de meeste mensen achter het fornuis staan. Elektrisch verwarmen (warmtepomp)? Die draait voornamelijk 's avond en 's nachts en dat tijdens de winterperiode. Maakt dat nu net de periode dat er een pak minder PV-opbrengst is. Kijk maar naar mijn jaar grafiek. Wij hebben een 7kVA PV  omvormer  en 3,3kkVA batterij-omvormer met 13kWh batterij en koken en verwarmen niet elektrisch. er is nu al in de winter PV tekort voor het gewone dagdagelijkse. Hoe ga je dat met je 5 kVA PV en bv 6,5kWh batterij (wij jhebben ook 6,5 per gezin) overbruggen. Ik ben uitermate benieuwd. ;-)

Wat onze gas betreft: zo groot  is ons verbruik niet en die willen we in een volgende fase met 50% verminderen, en komt uit een tankje dus geen jaarlijkse kosten voor aansluiting en meterhuur... Economisch gezien koop ik enkel gas wanneer de prijs laag staat.

V2G kan nu al, zij het dat momenteel enkel de Leaf EU gecertifieerd is om dat te mogen doen. de batterij mag dan wel groter zijn. De prijs voor dergelijke omvormer ook. afhankelijk de grootte van kVA lees ik cijfers tussen de 4000 en 8000 euro

Uiteraard snap ik dat de grote massa voor het gemak kiest van de terugdraaiende teller. dat is lekker makkelijk en zorgeloos. daar volg ik 100% in. Echter is er geen energiebewustwording bij de meeste van die mensen. Zo zullen de netbeheerders altijd ruim voldoende tot teveel capaciteit moeten voorzien (opwekking en eventueel opslag) en dat gaan die gebruikers betalen. Zolang niemand gaat zagen over de factuur maakt dat allemaal niks uit. Echter hoor en lees ik alle dagen kommer en kwel over de energiefactuur van het gemiddelde gezin. 

Wat betreft onze PV-installatie. Wij hebben een 7kVA -omvormer (8,33kWp) voor 2 gezinnen, dus 3,5 per gezin. Lijkt me niet overdreven in vergelijking me de modale vlaming... 
Momenteel krijgen we bij EBEM een afnametarief van 0,1655/kWh. Capaciteitstarief komt er voor iedereen... daar kan (helaas) niemand niet vantussen... tenzij idd offgrid --> momenteel onmogelijk voor een normaal gezinsleven.
Bij ecopower krijg je enkel injectievergoeding voor max de hoeveelheid energie die je afneemt. Dus is je afname 500kWh en je injectie 2000kWh dan betaal je voor 500kWh afname en ontvang je voor 500kWh injectie... die overige 1500kWh injectie moet je nog laten vallen.

Wat betreft het laden van onze EV: Met onze 7kVA PV omvormer kunnen met de Mennekes Amtron E EXTRA 7,4 C2 Type3 onze Leaf variabel laden tot max 6,6kVA (max AC laadvermogen van de Leaf). momenteel hebben we de meeste dagen 10 tot 20kWh over, die kan zo goed als allemaal in de auto. Die staat overdag gewoon thuis op de oprit. We werken beide met de fiets. De auto wordt in de week enkel 's avonds gebruikt voor de boodschappen en transport van en naar de hobby's. Er wordt dus niet van de thuisbatterij overgepompd naar de batterij van de auto. enkel rechtstreekse PV-energie zal naar de auto gaan en dit pas nadat de thuisbatterij vol is. (de instellingen kan je naar keuze aanpassen). Zie bijlage.

BTW, onze bi-directionele meter van Infrax IS een digitale meter... 

afbeelding van IvoB
08/05/2019 - 11:15

Het is toch de laadpaal die het laden van het net/PV naar het voertuig aanstuurt en niet de interne lader van de EV. Die interne lader zet alleen de toegeleverde AC stroom om in de benodigde DC stroom voor de EV. 
In je EV (toch in de Kona en de e-Niro en in een Leaf zal het niet anders zijn) kan je zelfs instellen op welke tijd het laden moet starten, eindigen en tussen welke % van je batterijcapaciteit het laden moet beginnen en/of stoppen. 
De laadpaal (en dat heeft niets te maken met de interne lader van de EV) moet dus kunnen load balancen (sommige palen kunnen dat zelf met stroomklemmen anderen hebben er de P1 poort van een digitale meter voor nodig). Enerzijds voor de veiligheid van de thuisinstallatie (geen overbelasting van de hoofdveiligheid bij gelijktijdig EV laden en gebruik grote stroomverbruikers in de woning (inductie, droogkast,WP,...) zodat je prioriteiten kan instellen op de laadpaal (gaat nooit via de EV) en/of je voorkeur kan geven aan PV of net. o.a. een Zappi V2 kan dat. 
Om economische redenen maakt een slimme laadpaal voor ons niet uit. Voor de EV nemen wij geen stroom af tegen betaling maar verkopen wij juist onze overtollige PV stroom. Vandaar dat de laadpaal uitgerust moet zijn met een kWh-teller met verzendmodaliteiten.  Verschillend uitgangspunt dus. 

Wij hebben juist om technische redenen niet voor de e-leaf+ gekozen (en ook al omdat hij dit jaar niet leverbaar is). Grootste nadeel van een e-Leaf is dat de batterij niet actief gekoeld en niet voorverwarmd kan worden. 

Onze hele woning is voorzien van dubbel 0.8 glas. Voor de uitbreiding hadden wij daar dan ook voor gekozen. Maar voor dezelfde prijs wilden ze ook driedubbel glas plaatsen. Enige reden dat we daar voor gekozen hebben. Niet omdat het moest maar omdat het geen meerkost was. De uitbreiding heeft niets te maken met het huidige verbruik van de woning. Was een comfortkwestie. Dat de uitbreiding het lage energieverbruik van de woning waarschijnlijk nog naar beneden kan halen is gewoon een leuk extraatje. De fysieke afscheiding tussen huidig hoofdgebouw en nieuwe aanbouw blijft (atypisch) gewoon bestaan. Kunnen we, afhankelijk van seizoen en weer, hoofdgebouw en aanbouw bij elkaar betrekken of totaal gescheiden houden. 
Ons verwarmingssysteem en SWW waren inderdaad niet gratis. Maar dat was een systeem op gas (of eender ander energiesysteem) ook niet. Maar door dit 100% elektrisch uit te voeren en te koppelen aan PV was op 5 jaar de meerprijs voor een elektrisch systeem al terugverdiend, incl. de investering in de PV installatie. Dit effect blijft voorlopig voortduren en is niet afhankelijk van gas of mazoutprijzen van derden. Hoe laag die prijzen ook zullen zakken, onder nul (zoals nu mijn elektriciteitsprijs) zal of zou het nooit zijn. 

Voor alle duidelijkheid, ik doe geen gooi naar 95% zelfvoorzienigheid. Ik geloof daar nl. niet in. En zeker niet in de huidige salderingsregeling voor PV. Niets zo goedkoop als het net als opslagbuffer. Dus,onder de huidige omstandigheden, zeker geen ambitie.  Mijn punt was dat als je elektriciteitsverbruik alleen maar moet dienen voor standaard huishoudelijk verbruik (incl. een uit de kluiten gewassen PV installatie) en alle niet stuurbare grootverbruikers (SWW, koken, CV) op een andere energiedrager zijn aangesloten het niet moeilijk is om zelfvoorzienend te zijn met een PV installatie. Zelfs voor 100% (als je PV installatie maar groot genoeg is om bij weinig instraling de thuisbatterij gevuld te houden). 
Voor alleen huishoudelijk verbruik (zelf incl. elektrisch koken) zou ik toekomen met 3-5 kWh/etmaal. Gedurend het overgrote deel van het jaar zou de productiecapaciteit van de PV installatie dat aankunnen. Met toevoeging van een thuisbatterij zou de ontbrekende periode (2-3 maanden) dat ontbrekende stuk niet kunnen opvangen. Met 13 kWh accucapaciteit (en 10 kWh bruikbaar vermogen) zou ik het dan maar max. 3 dagen volhouden. En de "gaten" in instraling zijn soms veel langer (die instraling moet ook nog eens hoger zijn dan de laadcapaciteit van de accu, ze moet immers ook nog het dagelijks verbruik bovenop kunnen leveren). Dat is op te vangen met een oversized (nog meer) PV installatie. Maar dan rijst er weer het probleem dat in 80% van de tijd je weer veel te veel productie hebt die je alleen maar aan het net kwijt kan. En dit alleen maar om een paar verbruiksgaten te kunnen vullen. 

"Momenteel krijgen we bij EBEM een afnametarief van 0,1655/kWh"
Dat is uiteraard een uitzonderlijk lage all in kWh prijs.

Wat betreft het laden van de PV surplus in een Ev heb je dus hetzelfde "luxe" probleem als wij. Je kan overdag je surplus (rechtstreeks) in je EV laden. Voor ons zou dat tot 15-25 kWh per dag zijn (we verbruiken 5 kWh per dag en produceren 20-33 kWh per dag.  Maar dat betekent een dagelijkse laadcapaciteit (in de zomer dan nog) van 100 tot 185 Km. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we die voor de "lol" dagelijks gaan oprijden? :-) Ook voor ons een reden om nog geen thuisaccu te plaatsen. Bij een productie van 30 kWh en een dagverbruik van 5 kWh  zou er 25 kWh overproductie zijn. Hiervan gaat eenmalig 13 kWh in de thuisaccu (eenmaal vol en geen hoger verbruik gaat er de volgende dagen ook niets bij) en zouden we dat in de autoaccu moeten laden. Dat is an sich geen probleem. "Probleem" is dat we die niet gaan "oprijden" gewoon om het niet aan het net te gunnen. Dan lijkt het me veel voordeliger (zolang het nog kan en mag) om die surplus in het net (naar de buren) te pompen en tegen prosumententarief (effectieve kost zonder rekening te houden met GSC en laden EV zo'n 10 cent/KWh) terug van dat net te halen als we het wel nodig hebben zonder tussenkomst van een thuisaccu en de beperkte mogelijkheden van een 13 kWh accu (een 13 kWh accu kan bij surplus wel de dag/nacht schommelingen opvangen maar geenzins de seizoensonevenwichten; iets wat het net als buffer geen probleem mee heeft). 

afbeelding van roel.nagels
08/05/2019 - 10:31

Als je wagen geen type 3 ondersteunt kan je niet type 3 laden en val je automatisch terug op type 2 voor AC
Er is een verschil tussen getimed laden aan een bepaald vermogen en gestuurd variabel laden...

https://www.laadkabeldiscounter.nl/blogs/weblog-laadkabels/methoden-van-laden-mode-1-mode-2-mode-3-en-mode-4/

Onze bestelde Nissan Leaf e+ Tekna wordt na de zomer geleverd...
en kan wel voorverwarmd worden (ook vanop afstand)
Passieve koeling vind ik persoonlijk (net als vele anderen) juist een voordeel...

Ook speciaal voor de Leaf gekozen om volgende redenen:
 - grote gezinsauto
 - aanvaardbaar bereik
 - passief koeling (enige EV die aan dit princiepe vasthoud)
 - Type 3 laden
 - homologatie OK voor fietsendrager 
 - EU gecertifieerd voor V2G

afbeelding van IvoB
08/05/2019 - 11:00

Ik heb het niet over de voorverwarming en koeling van het interieur van het voertuig maar om de actieve koeling van de batterij. 
Dat heeft een Leaf niet. Is een issue in alle besprekingen van de e-Leaf. En in de "+" versie is dat niet gewijzigd. 
Passieve koeling is gewoon (in het beste geval maar daar wil Nissan niet over communiceren) een ventilator. Of in het slechtste geval gewoon de luchtstroom. Als je dat een voordeel vindt ben je wel bij de minderheid. :-) Het is nadelig voor de prestaties en laadcapaciteit van de batterij. Ik merk duidelijk het verschil tussen actief ingeschakeld en passief (biede opties zijn mogelijk in onze EV). 
Geen enkele fabrikant gaat extra voorzieningen voorzien als het niet nodig zou zijn voor de prestaties. Laat staan een nadeel. Dat als een voordeel afschilderen is, voor mij en het grootste deel van de EV community, gewoon marketingstrategie om een lacune te verbergen. 

De Kona EV is in het interieur inderdaad aan de kleine kant. Daarom is dan ook maar een vervangwagen in afwachting van de levering van de e-Niro. Zelfde techniek, accucapaciteit en motor dan in een Kona maar ruimer interieur (en vooral beter afgewwerkt, minder plastics) en grotere koffer voor lagere prijs. De kofferinhoud van een e-Leaf is inderdaad nog iets groter maar onpraktischer door het niveauverschil in de laadvloer. De leaf heeft ook een lagere accucapaciteit dan Kona en Niro (Nissan rekent met max. accucapaciteit (voordeel van marketing als je het niet verder uitzoekt - de bruikbare capaciteit ligt rond de 56 kWh ) en Kia en Hyundai met echt bruikbare accucapaciteit (de max. capaciteit ligt op 68 kWh) .
Een Kona EV is trouwens ook gehomologeerd voor dakdragers en trekhaak fietsendrager. 
Voordeel van de e-Leaf (voor ons) was dat hij idd al de mogelijkheid had tot V2G. Maar gezien het net dit hier nog niet toelaat geen directe meerwaarde. We gokken erop dat tegen dat dit hier mogelijk is we al aan een volgende EV toe zijn. :-)

De rest van de verschillen zijn gewoon smaak en daar kan je niet over argumenteren :-). 
ps. We konden kiezen tussen een Kona EV Sky sensation, e-Niro More+Luxe, e-Leaf+all in en Tesla 3 SR+. Om uiteenlopende redenen (het zijn alle vier goede EV's met hun eigen voor- en nadelen die persoonlijk de balans meer of minder doen doorslaan voor een specifiek model) hebben we uiteindelijk voor een e-Niro gekozen met de Kona als overgang tot levering (11 maand wachttijd). 

afbeelding van roel.nagels
08/05/2019 - 12:23

Het is gewoon koeling via luchtstroom, zelfs geen ventilator. Het rapidgateprobleem doet zich enkel voor bij DC snelladen (50kw en meer) en dit enkel indien er meer dan 1 snellaadproces wordt uitgevoerd tijdens één lange autorit. iets wat wij niet gaan doen met onze EV, die gaat alleen AC laden max 6,6

ik ben idd bij een minderheid, maar heb om dezelfde redenen een thuisbatterij zonder actieve koeling. enkel convectie wordt toegepast voor koeling. en dat heeft zo zijn voordelen.
Ter voorbeeld:
 - Een Tesla Powerwall 2 (actief gekoeld) heeft een standby-verbruik van 40W (aan 24u 7/7 365 dagen maakt dit een verbuik van dik 350Kwh)
 - Onze LG Chem RESU Plus setup met SMA SI4.4m12 heeft een standby-verbruik van 16W (of jaarlijks 140kWh)

Dat is 210kWh verschil, fluisterstil en nog nooit warm (en dus helemaal niet heet) geweten. Ik zoek vanavond de max gemeten temp even op in de logs

Er is dus idd een voordeel aan actieve koeling voor zij die vaak fast DC charging willen doen... maar niet iedereen (lees O.a. ik) wil dat

Voor alle duidelijkheid : Ik schilder de Kona helemaal niet af. De specs zien er idd goed uit. Buiten het ontbreken van type 3 laden heb ik niets negatief vermeld over je/deze wagen.

afbeelding van IvoB
08/05/2019 - 12:14

Uiteraard is het niet de bedoeling dat wie dan ook iets of iemand afschiet. Ik beschou het gewoon als een open discussie waar ik hopelijk iets uit kan bijleren. Als ik in iets verkeerd ben hoor ik het graag dus hou je vooral niet in. :-)

Maar volgens mij kan je met (bv.) een Zappi EV Smart Laadstation V2 1 fase evenzeer gebalanceerd laden. Onafhankelijk van de mogelijkheden die de Ev zelf biedt. De paal zelf is mode 3 of mode 2 (niet de Ev).

Ter info: https://www.zappi.info/

afbeelding van IvoB
08/05/2019 - 12:25

Roel,
Voor alle duidelijkheid en zekerheid heb ik het rechtstreeks bij de fabrikant opgevraagd en deze geeft mij ook (wat betreft mode2/3) gelijk. 

Alle laders die direct aan de meterkast zijn aangesloten (>12A) noemt men mode 3 laders. De bijgeleverde lader die in een normale Schuko prise wordt gebruikt noemt met Mode 2 laders. Dus de "granny" stekker die je er meestal bijkrijgt voor in het stopcontact. :-)
Maar daar had ik het dus duidelijk niet over als ik het had over een thuislaadpaal. Dan spreek ik over een rechtstreeks op de meterkast aangekoppelde paal (in ons geval 3x6mm²). 

Dus alle EV's ondersteunen mode 3 laders en kunnen (als voorbeeld) gebruikt worden met de ECO+ stand van Zappi (of een ander merk). Dus ook bij de Kona EV (en gelijkaardige e-Niro) is dat geen negatief aspect. 

De Kona en de e-Niro hebben momenteel alleen 1-fase laden tot 7kW (32A). 

Indien volgend jaar de e-Niro een 3-fase lader aan boord zou krijgen (wat nog niet bevestigd is maar je kan maar beter vooruit zien), dan kunnen we nog steeds met de monofase lader (V1) laden. Het laden op 3x16A is weliswaar iets sneller (11kW) maar door de loadbalancing kan het soms zelfs minder snel laden.

Voordeel van een V2 is dat hij geen externe Type B differentieel nodig heeft daar de nieuwe v2 modellen een geintegreerde DC lekdetectie hebben (maar dat is in deze discussie bijzaak, geef het alleen maar mee ter info). 

afbeelding van roel.nagels
08/05/2019 - 12:31

Ivo

heb je dit nagevraagd bij de fabrikant of bij je garagist? Het is nog niet zo'n duidelijke materie voor iedereen. 

Ik vrees toch dat je hier de bal misslaat. Je kan met een een EV Mode 2 wel degelijk laden aan een Mode 3. Alleen laadt je dan niet Mode 3 (Smart) , maar Mode 2.
Voor Mode 3 moet je EV uitgerust zijn met een communicatie module (aangesproken via 1 van de pinnen in de laadconnector). Pas dan zal er variabel worden geladen. voor de huidige Kona EV lees ik Mode 2

afbeelding van IvoB
08/05/2019 - 12:36

Wat betreft de koeling van de batterij inderdaad een verschillend uitgangspunt. 
Wat betreft thuisladen maakt de snelheid van AC laden niet zoveel uit. In principe overwegend tijd genoeg om de accu vol te laden. 
Extern laden is een ander paar mouwen. Ik heb noch tijd noch zin om uren in een winkel door te brengen om de EV wat bij te laden dus dan mag het wat vooruit gaan. :-). Op 20-30 minuten winkelen (al heel lang voor mij) laadt onze EV aan een AC laadpaal op tegen een gemiddelde snelheid van 26 Km/uur (of 9-13 km per winkelbeurt. Aan een DC50 is dat aan 286 Km/uur (en minder laadverliezen maar dat doet er niet toe wegens gratis laden) of 95 tot 140 Km extra range. Van peanuts tot goed bruikbaar en mooi meegenomen dus. :-)

Pagina's