zonneboiler of PV-boiler | Ecobouwers.be

U bent hier

zonneboiler of PV-boiler

afbeelding van geert devos
30/01/2021 - 09:13

Hallo, ik sta voor een dilemma ,

voor een renovatie van een vrijstaande schuur naar gastenverblijf , zoeken we nog naar de beste oplossing voor het opwekken van warm water in de zomer . Voor de winter en op donkere dagen in tussenseizoen wordt het een pelletketel.

Voor de zomer hebben we de keuze tussen de klasieke zonneboiler , thermische panelen, dus , en wat nu ook zijn kop op begint te steken , een boiler met een gelijkstroomweerstand , met een (kleine) Pv-insatllatie op het dak, waarbij de PV-stroom onmiddellijk , dus zelfs zonder omvormer (wat de investering weer goedkoper maakt), in de boiler als warmte wordt gestoken.

Zeker met het verdwijnen van de terugdraaiende teller , begint dit meer en meer een alternatief te worden.

Het was zelfs een zeer gedreven "groene" installateur die mij dit alternatief aanbracht. Hij sprak van de volgende voordelen : minder onderhoud , geen bewegende delen, geen pompen,geen drukproblemen, geen glycol bijvullen end.

Zijn er mensen die hier iets zinnigs voor of tegen kunnen zeggen of die zelf al eens de berekening naar investering toe gedaan hebben ?

6 Reacties

afbeelding van walter-8
05/02/2021 - 22:20

PV is tegenwoordig idd niet meer zo duur waardoor dit een optie kan zijn.  

Zelf zou ik eerder aan een warmtepompboiler denken die je dan combineert met de PV panelen.  Dat geeft dan ook in een tussenseizoen ook het voordeel dat de pelletkachel uit kan blijven. En vooral; je zal de overschot op je PV installatie nog kunnen verkopen.  

Heb je al eens de oefening gedaan hoeveel m2 PV je zou moeten plaatsen wil je zuiver elektrisch verwarmen?

Walter

afbeelding van lietaert
06/02/2021 - 11:03

Dit lijkt me zeker zinvol, vooral omdat het winteropbrengst hoger zal zijn dan bij traditionele thermische panelen?

Wel oppassen dat PV panelen niet zomaar aan de boiler weerstand kan hangen, ze hebben een load point optimizer nodig, anders werken ze met heel slechte efficientie.

meer info hierover :  https://nl.wikipedia.org/wiki/Maximum_power_point_tracking

afbeelding van Keon
07/02/2021 - 15:16

Warm water aanmaken met de zon doet een zonnecollector vele malen efficiënter dan een PV-paneel en een directe weerstand... dat is geen snugger voorstel van uw installateur.

afbeelding van geert devos
07/02/2021 - 17:26

ja , ik begrijp dat de zonnecolector efficinter werkt dan pv. Mij gaat het vooral over de initiele investeringskost , nu dat PV-panelen steeds maar goedkoper worden, geen omvormer nodig ...

bij de zonnecollector komt de pomp , glycol (indien geen terugloopsysteem, leidingen, sturing end.

Qua efficientie , als de zon volop uitzit , zal de zonnevollector rond 11-12 uur "vol" zitten (90 graden) , en schakelt zichzelf uit. Dan heb je niet veel meer aan je 80 % efficientie. De Pv zal er misschien wat langer over doen , maar zolang je water van 60 graden hebt is het ook goed , zeker in gelaagd buffervat.

Ik weet dat het nu wat zwart-wit is, je hebt natuurlijk ook nog tussenseizoen ...

Voor zonnecollecor natuurlijk nog subsidie ook

afbeelding van walter-8
07/02/2021 - 17:38

geert devos wrote:
...

Qua efficientie , als de zon volop uitzit , zal de zonnevollector rond 11-12 uur "vol" zitten (90 graden) , en schakelt zichzelf uit. ....


Dan was de zonnecollector te groot?

afbeelding van Keon
07/02/2021 - 18:42

Als je de investeringskost laag wil houden, laat dan uw PV-panelen achterwege... met de slimme meter zullen de e-prijzen in de zomer vrij laag zijn en in de winter is toch geen opbrengst, dus veel winst maak je in beide seizoenen toch niet.

Voor de tussenseizoenen ligt het wat anders dan zijn PV-panelen interessant icm. een thuisbatterij. Maar ik zou nog even wachten tot die voldoende betaalbaar zijn... (over een jaar of twee).