zelf waterbut boren | Ecobouwers.be

U bent hier

zelf waterbut boren

afbeelding van mariadv
21/05/2017 - 11:59

Ik zou graag zelf een waterput boren.

Heeft er iemand hiermee ervaring ?   of waar kan ik terecht ?

Bedankt voor een antwoord.

6 Reacties

afbeelding van Oostlandvaarder
09/06/2017 - 22:06

Hallo,

Welke streek? Wat is de ondergrond (zand, stening)? Kijk eens op GEOPUNT website, daar kunt U leren hoe de ondergrond eruit ziet. Rondvragen in de omgeving wie een put geeft en welke ( geboord, filter, betonringen, gekwelde stenen put ... en hoe diep.

Vraag bij een regionale puttenfirma een offerte, zij kennen de plaatselijke ondergrond en kunnen direct zeggen of het mogelijk is of niet.

Ik ken enkel vlak Vlaanderen. Meestal is een put van 3 - 4 meter genoeg om altijd water te hebben. Maar om enig debiet te bekomen moet je 10-11 m diep. 

Gemakkelijkst is een filterbron: met waterdruk wordt een buis van 10 m in de grond geduwd, terwijl er door de buis water geperst wordt. Op die manier spoelt het water de grond weg en een holte wordt gecreeerd. Daar wordt dan snel een PVC buis in neer gelaten, met gaatjes onderaan. In die PVC buis wordt een Socarec buis met gaatjes neergelaten en onmiddelijk begonnen met water pompen. Zo een filterbron is niet duur om door professionals te laten maken ( tot 400 EUR incl. pomp) , zij hebben het materiaal en ervaring en neemt slechts enkele uren. Dus niet zelf aan beginnen.

Een put van 3-4 meter kan met betonnen ringen. Die zijn 1 m hoog. Ofwel met een graafmachine, snel put maken, ringen plaatsen en dichtgooien voor het water opnieuw toeschiet. Mijm ouders hebben zo verschillende putten laten maken over de jaren heen, om het vee te drenken.

Of kwellen. Bij kwellen ga je in de ring staan en ondergraaf je de ring, dieper kun je met water onder de ring het zand weg spuiten, iemand staat boven en trekt de emmertjes op. Traditioneel wordt een gemetselde put zo gemaakt, men start met een houten ring in een gegraven put, op de ring bouwt men een ronde muur met stenen, die men door ondergraven/onderspoelen in de grond laat zakken.  Als je een metser bent en veel geduld, dan kan je dit proberen. Ik heb dit alleen van mondelinge overlevering... .

Dieper dan 10 m kan je met een pomp aan de oppervlakte geen water ophalen. Dan heb je een pomp in de put nodig.

Een geboorde put is een ander verhaal. In Vlaanderen meestal 80-100 m diep, maar kan ook 500m, 1000 m, ... . Buiten de mogelijkheden van de doe-het-zelver.

Een grappige methode voor een diepe  put vertelde me een collega in de Oekraïne. Zij nemen een zware buis  van enkele meters hoog, mischien met een klep onderin. Die kloppen ze in de grond en trekken omhoog. Dan kloppen ze het zand eruit. Als ze dieper gaan, dan plaatsen ze een driepikkel over de put. Ze laten de buis steeds weer vallen in de put, en trekken met een touw weer omhoog. Het zand blijft in de buis steken, en kloppen ze steeks weer uit de buis. Daar gaan ze daar tientallen meter diep mee. Neemt wel veel tijd.

In Zuid Duitsland hebben ze klop-filters. Een stevige metalen speer van 1 m hoog, met bovenaan 1 duim mannelijke draad op getrokken. Er hoort ook een slagkop bij. Je schroeft de slagkop op de speer en klopt die in de grond. dan zet je er een nippel 2X vrouwelijk op , een buis van 1 m en weer de slagkop. Met een voorhamer klop je dieper en dieper. De bedoeling is van uiteindelijk op diepte water uit te pompen, het water spoelt de grond mee uit, maar er moeten stenen rond blijven zitten, dan  vormt zich een blaas met proper water. Dit is enkel geschikt voor een stenige bodem. Dit kan ik vertellen uit ervaring. Ik ben helemaal naar Regensburg in Beieren gereden en heb in plaatselijke doe-het-zelf center dit materiaal gekocht. Terug thuis ben ik wild enthousiast beginnen kloppen (waarom geeft niemand hier dit al ontdekt...). Na enkele meters buis ontdekt dat de weerstand van onze grond zo hoog is dat die buizen scheef gekopt worden en de draad vernield werd. Op  drie meter diepte gestopt, maar er is geen sprake van een blaasvorming in de ondergrond, ik kon wel water pompen, maar zeer grote weerstand ( met handpomp). Ik wilde de speer recupereren, maar ook met waterdruk erop kon ik ze niet naar boven trekken. Dan heb ik een  1/2 duim buis genomen van 3 m lang, en daarop een Gardena koppeling, en daarop de tuinslang met water van de waterleiding.  Die verticaal op de grond, water open, het zand spoelde weg en de buis zakte zo snel in de grond dat ik mij moest reppen on ze nog tegen te houden.

Door de bovenstaande ervaring slimmer geworden, heb ik een firma gevaagd een filterbron te plaatsen. De plaatselijke firma vertelde dat het niet ging. Een firma van een andere streek geeft geprobeerd, maar op 6,5 m op de Boomse klei vast gelopen. Hier doorgeen gaan kan enkel met een geboorde put.

Dus je merkt , is een interessant onderwerp. Alsje echt zelf wilt doen: een filterbron met behulp van leidingwaterdruk of een stevige pomp, of de Oekraïnse methode.

afbeelding van vddp
18/07/2018 - 09:22

Hoe kan je bepalen wanneer je diep genoeg zit op een grondwaterader?

afbeelding van kris.vocaet@telenet.be
02/08/2018 - 15:39

toch ook aan het overwegen voor waterput -filer put-enkel zoals hier eerder vermeld komt er wel wat kennis bij kijken

hopelijk vind ik de gepaste firma voor de juiste info

afbeelding van Jan004
12/08/2018 - 15:37

Kan iemand een aannemer aanbevelen rond regio Ieper om een boorput te plaatsen?

En zijn er nog mensen op dit forum die dit hebben laten plaatsen? En tegen welke prijs? 

Wat zijn jullie ervaringen met het grondwater? Is het nodig om een ijzerfilter te plaatsen, of is dit plaatsgevonden? 

Alvast bedankt! 

afbeelding van kris.vocaet@telenet.be
12/08/2018 - 17:31

beste Jan

het verschilt van plaats en regio

,bij wijze van spreken kan een putboring 500 meter verder u dubbel zoveel kosten

bij ons regio ninove heb ik een boring- voor proper water wel te verstaan- nodig  van 200 meter en ze rekenen 50€ per meter + andere benodigdheden 

kun je  op een som van rond de 15000 € komen

maar

kan evengoed bij jullie 10 meter zijn 

mineralen in de grond idem dito

word normaal gezien gecontroleerd en toegepast naar filters 

je kunt niet anders dan offerte's vragen

afbeelding van Jan004
13/08/2018 - 06:25

Beste Kris,

Bedankt voor de feedback. Ik heb ondertussen een paar aannemers aangeschreven.

Ik hou jullie op de hoogte.