WTW unit met koeling uitvoeren | Ecobouwers.be

U bent hier

WTW unit met koeling uitvoeren

27/09/2018 - 14:48

Ik overweeg een WTW unit (met bypase) te plaatsen voor mijn nieuw te bouwen huis. Maar ik wil deze ook actief een gedeelte van het huis laten koelen met warmtepomp. Is er iemand met ervaring daarmee? De criteria waar ik mee te maken heb is,

1. incidenteel hoge buiten tempreatuur van 42graden+, waardoor ook het huis kans loopt op te warmen.

2. dat ik een WTW zoek die een aparte warmtewisselaar heeft voor overbrengen van een (vloeistof gevulde) koude en warmte via grondwater warmtepomp.

3. grote(re) lucht hoeveelheden (800-1500m3/h) of meer.

Ik hoor graag jullie opmerkingen en ideeen. Vr.Grt Hans 

 

Bestand als bijlage: 
PDF-pictogram Vent.koeling.met WTW Eco.pdf

8 Reacties

29/09/2018 - 14:19

42°C: waar is dat?

Welk vermogen aan koelen had je in gedachten?

Walter

29/09/2018 - 18:01

Hallo Walter, Dank voor je reactie. Uiteraard bestaat de woning uit meerdere ruimten. Het grootste deel zal voldoende zijn met de vloerverwarming te koelen. Het gaat eigenlijk over 1 ruimte (de hoge woonkamer met veel glas) ik denk daar 5-6Kw voor nodig te hebben. Optimaal zou zijn een grote flow met lage snelheid, echter de bestaande WTW´s gaan meestal maar tot 500/600m3/h. Idealer zou zijn een flow van 1000m3/h. Groet Hans 

30/09/2018 - 22:47

Hoi Hans, 

nogmaals: waar is die 42°C?  

Heb je een berekening die het risico op oververhitting duidt?  5-6kw is gigantisch veel: dat is meer dan energie nodig om een woning te verwarmen.  Ofwel is een berekening foutief: danwel heeft de woning weinig aandacht aan verminderen van warmtelast/oververhitting.  

Bij goed ontwerp is koeling in onze streken niet nodig. En veel glas is geen reden om te gaan koelen: veel glas is een reden om een goede zonnewering te voorzien.  

Met het debiet van een balansvenitilatie zou je 2a3kw moeten koelen.  Dat moet ruimschoots volstaan voor een moderne woning.  

De oplossing is wel om een koeltoestel voor je BV-toestel te plaatsen.  Met een BWW kan je al deels koelen (al denk ik dat door de BWW je drogere lucht krijgt wat al comfortwinst geeft).  Een ventilatietoestel met ingebouwde warmtewisselaar voor koeling ken ik niet.

Walter

01/10/2018 - 10:56

Hallo Walter,

Ik ben met je eens dat dit in Noord europa anders is, maar dit huis staat in zuid europa, waar het incidenteel 42 graden gedurende 2-3 weken kan zijn. Daarna gemiddeld 32-34graden. Bij een Balans ventilatie lopen we dan de mogelijkheid het huis op te warmen als we de inlaat niet (voor) koelen. Ik gebruik al (voor de lucht inlaat) een grond register, maar daar heb ik niet voldoende ruimte voor. Die 4-5K komt voort uit een woonkamer met 4mtr hoogte en een (te openen) glas gevel tot aan het plafond (ongeveer 40m2) uiteraard zijn deze aan de bitenzijde voorzien van screens en pergola. Maar toch ben ik bang dat de vloer alleen niet voldoende zal koelen. De ruimte is omgeveer 54m2 met 4 meter hoogte. 

Groet Hans 

01/10/2018 - 11:11

Ok dat is al wat duidelijker ;-).
Belangrijkste is dat je een serieuze berekening laat maken van de warmtelast. Dan moet je niet 'bang' zijn ; dan weet je (misschien een reden om echt bang te zijn).

Ik snap wel niet dat je zegt een grond-register te gebruiken maar er niet voldoende plaats voor hebt; waarvoor heb je niet voldoende plaats?
Merk op dat balansventilatie niet bijdraagt aan de opwarming van je huis. Het zal zorgen dat je zowat even warme lucht het huis inblaast als de temperatuur in huis (op een zeer klein verschil na).
Als er ook maar 1 klein raampje een uurtje zon vangt zal dat een veel grotere warmtelast geven dan je ventilatie.
Zeker met je grondbuis zou je ventilatie netto moeten koelen in de zomer (ok: op warmste dagen nips; maar je zal zeker het plezier hebben van de drogere lucht).

Dus eerst gaan rekenen.
Ivm met initiële vraag: ventilatie is veelal niet voorzien voor de debieten die jij zoekt. Wil je echt 5kw koelen moet je een andere oplossing zoeken.

Walter

01/10/2018 - 11:12

Ps: meen je dat? 40m2 glas in een gevel van een woonkamer? Waarom wil iemand een huis als een auto-toonzaal?

01/10/2018 - 14:48

Op een berg met spectaculair zeezicht, en je weet wat ze zeggen he. Ik bepaal alles maarrrrr, de man is het hoofd van het gezin, en de vrouw het nekkie. En als het nekkie beweegt gaat het hoofd gewoon mee. Mijn vrouw wil dus het gevoel hebben zomer en winter buiten te wonen. 

01/10/2018 - 16:30

Ik kan toch niet goed volgen. Als ge een schoon zeezicht hebt, dan hebt ge van uit de living toch geen zicht op de lucht nodig. In het zuiden is men gewoon te bouwen met eerder kleine vensters en grote overkappingen. Ik denk dat het effect op uw panoramisch zicht veel groter zal zijn. Dan wordt het ook gemakkelijker zonneluifels te voorzien. Is uw architect iemand van het zuiden?

In plaats van uw ventilatielucht te willen koelen moet ge gewoon een airco lucht-lucht zetten.