woning lucht/water warmtepomp | Ecobouwers.be

U bent hier

woning lucht/water warmtepomp

afbeelding van tomde
11/06/2020 - 05:14

Hallo,

Voor onze nieuwbouwwoning heb ik een offerte gehad die zowel optie verwarmen met gas (propaan), als L/W warmtepomp heeft. De installateur zei dat wegens de hogere installatiekost, en electriciteitsprijs, de warmtepomp een ecologische keuze is eerder dan een economische keuze.

De voorgestelde warmtepomp heeft een vermogen van 6.7kW bij -7/W35. Daarbij komt een buffervat van 200l voor de verwarming, en een boiler van 300l voor sww. Dit is voor ons gezin van 5.

Op de benedenverdieping wordt vloerverwarming voorgesteld. In de kinderkamers (die slaap, maar ook speel/studeerkamer zijn) worden ventiloconvectoren voorgesteld. De badkamer (die ook op de bovenverdieping ligt) zou ook met vloerverwarming zijn, evt met een electrische handdoekradiator indien dat nodig is.

Ik had graag jullie mening over deze installatie, ihb suggesties die de L/W msshn economisch wat interessanter maken (installatie/verbruikskost).

Alvast bedankt!

Tom

19 Reacties

afbeelding van walter-8
11/06/2020 - 11:16

Een nieuwbouw die 6 kw aan verwarmingsvermogen nodig heeft is een gemiste kans. Ofwel heb je zeer groot gebouwd (400m2?). Ofwel is er te weinig isolatie voorzien. Nieuwbouw zou zowat aan de helft moeten zitten.
Ik weet dat de regelgeving slecht geisoleerde woningen nog steeds toelaat (jouw woning dus), maar daarom moet je natuurlijk niet zo bouwen.
De ecologische keuze was dus gewoon om correct te isoleren. Dan kon je 50% energie besparen, nu praat je over procentje. En dan kostte de warmtepomp ook weer minder (en zou ook dat buffervat voor verwarming zeker niet nodig zijn).
Heeft je architect je gewezen op de optie om correct te isoleren? Vraag hem eens zijn visie.

Ofwel is er geen goede warmteverliesberekening gemaakt en wordt een veel te zwaar vermogen geïnstalleerd.

Zelf zou ik overal vloerverwarming voorzien. Ook op de slaapkamers. Veel regeling moet er niet zijn; ofwel wordt het huis verwarmd ofwel niet.

Walter

afbeelding van tomde
11/06/2020 - 17:05

Hallo Walter,

Mijn architect isoleert volgens de regelgeving Als bouwheer heb ik de lat, bij gebrek aan kennis, niet hoger gelegd. De oppervlakte is +- 280m2.

Bedankt voor advies ivm slaapkamers. Heeft u ook input betreffende de sww voorziening?

Tom

afbeelding van walter-8
11/06/2020 - 17:14

Gebrek aan kennis; de architect is er om te corrigeren.

Sww; sww kan perfect met de warmtepomp. Zelf ben ik wel een voorstander van een zonneboiler. Ik zou daarom aanraden te zorgen dat je die kan naplaatsen (bv leidingen voorzien, extra warmtewisselaar in de sww buffer).

Walter

afbeelding van lietaert
13/06/2020 - 18:13

Hallo

een paar puntjes/vraagjes

- is verwarming boven echt nodig? wij hebben enkel vloerverwarming in de badkamer?

- onderhouds kosten voor WP zijn lager ( geen jaarllijkse keuring nodig)

- kun je de electriciteits rekening niet deels compenseren door PV panelen in optimale winterhoek?

- Hoe er rekening mee dat beide instalaties maar 15 a 20 jaar mee gaan. Over 15 a 20 jaar zijn zowel de WP als de gas brander aan vervanging toe.

- wat is de verwachte gebruikskost per jaar? ik heb geen idee wat propaan eigenlijk kost?

- sww gebruik is bij ons groter dan verwarmingsverbruik. (huisvan 5 jaar oud, gebouw as passiefhuis, met Daikin lucht water wp)

- je moet weten, dat electriciteit per energy eenheid stukken duurder is dan gas, ik dacht meer dan factor 5 (https://www.gas.be/nl/particulier/voordelen/kostenplaatje)

afbeelding van walter-8
13/06/2020 - 21:44

Hoi Lietart; helaas heeft topic starter vermoedelijk een dubbel warmteverlies dan jouw huis naar passiefhuisstandaard.  Hij zal wel voor verwarming de zwaarste kosten hebben (in vergelijking met SWW).  Ook hoe hij mogelijke nodige verwarming op slaapkamers ervaart zal totaal anders zijn door de grotere warmteverliezen op de slaapkamer.  Geen verwarming op de slaapkamers gaat je verwarmingskost ook niet zo veel verlagen.  De slaapkamers gaan immers nog steeds energie verliezen die zal komen van de ruimtes die wel verwarmd worden.  

En hij zal over 20 jaar vermoedelijk zijn huis voor minder kunnen herverkopen wegens de grote verwarmingskost (ik verwacht een minprijs die heel wat groter is dan wat jij extra uitgaf dan jij om de PH norm te halen).  

De link die je gaf is wel heel posifief voor gas ;-).  Vooral waarom een WP een veel grotere onderhoudskost heeft dan een gasketel is me een raadsel (de WP hier die 15 jaar staat, heeft nog geen onderhoud gehad wegens niet nodig....Al zou het misschien wel eens beter zijn als iemand eens kwam kijken...). Iemand die de 60 Euro onderhoud van een gasketel kan bevestingen?

afbeelding van lietaert
14/06/2020 - 13:51

die 15 jaar was gemiddeld, volgens de vakman die mijn warmtepomp plaatste, en ook het gezaag zal vangen als het mis gaat.

Gemiddel betekend dat sommige geluk hebben, en anderen pech.

Eigenlijk is het nogal waanzin dat gas 5 keer goedkoper is dan electriciteit....

afbeelding van walter-8
14/06/2020 - 14:05

Geluk/pech; en vooral kwaliteit. Fabrikanten kennen de kwaliteit en de verwachte levensduur (idd met enige marge; de marge van geluk). Maar de kwaliteit van de onderdelen wordt zelden gedeeld.

Kostprijs elektriciteits: normaal dat de kostprijs voor de energiecomponent duurder is. Je hebt immers 2 tot 3 keer de gas energie nodig, om elektriciteit te maken. Maar de energiecomponnet bij elektriciteit is minder dan 1/5 van wat je als particulier betaald.
Maar voor voor een andere discussie ;-).

afbeelding van lietaert
14/06/2020 - 14:51

walter,

welke machine heb jij? ik heb een daikin alterma.

Ook nog als ik mijn koelkast & diepvries na 20 jaar  "moet" vervangen , dan misschien best ook mijn WP?

afbeelding van walter-8
14/06/2020 - 15:14

Ik heb een Ochsner warmtepomp

afbeelding van Bram in Brussel
15/06/2020 - 10:52

Onderhoud voor een gasketel moet om de twee jaar in Vlaanderen en Brussel. Maar ik vind vooral online offertes van 149€, soms iets meer of minder, incl 6% btw, dus iets meer igv recenter huis.

Van warmtepompen lees ik soms reacties van mensen bij wie de koelvloeistof/gas moet vervangen worden. Mogelijk maakt dat het onderhoud gemiddeld duurder? (Geluk voor jou?)

Gas (0,071€/kWh) is bij ons alles incl. 3,48 keer goedkoper dan elektriciteit (0,247€/kWh). Die website stelt het mogelijk rooskleuriger voor.

Geen idee wat de algemene opinie is, maar voor een passiefhuis vind ik dat je het verbruik voor ventilatie met wtw moet meerekenen bij verwarming. Het duwt tenslotte de verwarmingskosten omlaag, maar verbruikt ook. En zonder passiefhuis was er vast geen ventilatiesysteem d in huis gekomen.

afbeelding van walter-8
14/06/2020 - 22:17

Wij hebben ook een 15  jaar oude ventilatie D, maar verre van een passiefhuis ;-).  Uiteindelijke verbruikt een ventilatie D maar het dubbele van een ander ventilatie systeem (je moet ook inblazen ipv uitblazen).

afbeelding van Bram in Brussel
15/06/2020 - 12:31

Geeft de passage via de warmtewisselaar (soms met warmtewiel) niet meer weerstand dan gewoon door buizen blazen? Ik trachtte het te vergelijken op http://www.epbd.be/index.cfm?n01=data&n02=recognized_data maar van de enkelstroomtoestellen staat weinig informatie ingevuld.

Sommige ventilatietoestellen zouden ook een verwarmingsspiraal hebben (tegen bevriezen van de warmtewisselaar?). 

afbeelding van walter-8
15/06/2020 - 13:37

Hoi Bram,
Idd door buizen en WTW krijg je extra weerstand waardoor de nodige energie hoger is enkel bij extractie.
Maar bv epb software houdt daar ook rekening mee. Het rendement en energetisch verliezen wordt mee ingebracht.
https://www.energiesparen.be/EPB-pedia/ventilatiecomponenten/WTW/ingave-SW

Walter

afbeelding van tomde
15/06/2020 - 14:07

Hallo Walter,

Wat voor grootte heeft een boiler die ook met de zon kan verwarmd worden? Ik vermoed een stuk groter dan 300l die nu voorzien is? Moet die ook opgewarmd worden ivm Legionella?

Hallo lietaert,

Volgens de architect wordt het in de slaapkamers 18 graden zonder verwarming. Voldoende om te slapen, maar niet om te studeren/spelen.

PV panelen zullen er ten vroegste volgend jaar komen, dus zonder terugdraaiende teller. Het effect op de verwarming zal waarschijnlijk klein zijn (winter). Voor sww kan het wel helpen doorheen het jaar.

De prijzen van gas vs electriciteit die ik vind zijn ongeveer factor 3 per kwh verschil.

Tom

afbeelding van walter-8
15/06/2020 - 14:28

Hoi Tom,
18 graden zonder verwarming; misschien zit de isolatie toch snor en is er ruim gerekend ;-).

Buffer voor zonneboiler; hangt natuurlijk af van hoeveel personen en hoe warm water wordt gebruikt. Gezien de warmtepomp moet helpen als er niet veel zon is, misschien ook niet te groot.
Of ook: met de zon kan je de buffer zeer warm laten worden en dus ook zeer veel warm water klaar staan hebben.
En legionella is dan misschien weer een reden om met een friswaterstation te werken. Maar de wp moet nu een het Legionella oplossen. In de zomermaanden wordt de boiler warm genoeg door de zon.

Walter

afbeelding van lietaert
16/06/2020 - 12:23

@tom

pas op met temperatuur simulaties voor verdiepingen: Ik denk niet dat het effect van stijgende warmte hier inbegrepen zit. Toen wij verhuisen was de trap deur er nog niet, toen deze 6 maanden later aan kwam, was dit een heel groot verschil voor de temperatuur verdeling in het passiefhuis. Volgens het boekje zou dit geen verschil mogen maken, in de praktijk....

Deze 18 ° is dit putje winter of gemiddeld door het jaar? Ik hoor heel veel dat verwarming in slaapkamers een verloren kost is.Als het dan toch ooit eens te koud zou zijn kan je altijd een electrisch vuurtje plaatsen, dat dan nog  bijna niet zal moeten draaien. Het uitgespaarde geld kun je dan misschien in extra pv; of ecopower aandelen steken;-)))

Als je investeerd in PV moet je echt kijken om ze op winter hoek te plaatsen, zeker nu de terug draaiende meter verdwijnt. Ik zou ook kijken naar een WP die smart grid proof is. (=  draaien als er electriciteit uit je pv komt)

over electriciteit 5 keer duurder dan gas : was een site van de gasmaatschappijen ....

Jan

afbeelding van walter-8
16/06/2020 - 12:47

Hoi Jan,
Kan je wat duiden wat het effect was van de extra deur?

Maar idd, luchtverplaatsing speelt een grote rol; de deur naar de bovenverdieping hier op het warmste van de zomer is het verschil tussen slaapkamers op 22 graden of 24 graden. En voor de nachtkoeling moet de deur dan weer open.

Ik hoor voor verwarming op de slaapkamers het omgekeerde. Slaapkamers krijgen toch dikwijls een extra functie.
En in een passiefhuis kan elektrische verwarming in heel het huis een optie zijn.

Walter

afbeelding van lietaert
16/06/2020 - 13:29

@Walter

voor de deur :  boven warmer dan beneden (ondanks de vloerverwarming beneden, nadien omgekeerd. Ik heb ooit eens een studie gelezen over een van de eerste passief huizen in de buurt van Ename waar dit ook een mega probleem was

De zolder is nu mijn werk hok + buro  en daar heeft nog nooit een verwarming nodig geweest.

jan

afbeelding van Keon
01/07/2020 - 20:33

Mijn suggestie aan Tom

WP-systeem kan je als volgt optimaliseren: buffervat voor cv serieel verwarmen via de boiler en de boiler voorzien van twee opwarmspiralen, eentje op hoge temperatuur bovenaan en eentje op lage temperatuur onderaan. Tussen die twee spiralen schakel je dan uw cv-buffervat via een thermostatische kraan die is ingesteld op de voedingstemperatuur van uw cv-systeem.