Wij zoeken rendabele en duurzame technieken voor onze IER. | Ecobouwers.be

U bent hier

Wij zoeken rendabele en duurzame technieken voor onze IER.

16/10/2019 - 16:54

Beste allen,

In de loop van 2020 gaan wij starten met een ingrijpende energetische renovatie. Als leek in de materie worstel ik wat met de technieken voor sww, cv en ander energieverbruik die we kunnen aanwenden voor ons bouwproject. Mijn vragen zijn hoe we onze woning het best verwarmen en voorzien van sww? Een combinatie van pv-panelen, warmtepomp voor vloerverwarming en sww lijkt ons wel wat, maar iedere werf is anders, ons systeem is nog te dimensioneren en ik zie de bomen niet meer door het bos.

Huidige situatie: Onze woning is een vrijstaande bungalow uit de jaren '70.  Alle woonruimtes bevinden zich gelijkvloers, onder de kap is er een kruipzolder. Ons dak is aan de kant van de voorgevel zuidgericht. De huidige nuttige vloeroppervlakte is een 160-tal m². Het huis is voorzien van accumulatoren en een houtcassette, er is enkel een aansluiting op elektriciteit, geen gas. Wij hebben nog niet in de woning gewoond en hebben dus geen gevens over het huidige verbruik. Het oude grondplan, oost -en westgevel in bijlage.

De architect is momenteel nog aan het plannen, maar we weten dat we om de IER uit te voeren, de woning volledig zullen strippen en een beetje zullen uitbreiden (we blijven gelijkvloers) zodat we er met vijf gezinsleden en andere noden inpassen. In de winter willen we meer profiteren van zonnewinsten, dus grotere raampartijen met zonnewering. De bestaande vloerplaat zullen we vervangen en we voorzien isolatie in de nieuwe opbouw. We gaan voor een logische indeling met weinig verlies van warmte en energie. De luchtdichtheid pakken we aan om daarna systeem D te voorzien. De muur en dakopbouw, en knoop t.h.v. de fundering moeten we nog verder bestuderen.

In onze huidige woning leven proberen we zuinig te leven, we durven wel eens blijven plakken in de douche. Momenteel 2800kWh elektriciteit en 11.800kWh gas, woning heeft een energiescore van 178kWh/m²/jaar. We gaan voor minder.

Hoe kunnen we voldoen aan onze energiebehoefte, zo net-afhankelijk mogelijk? We sluiten gas, stookolie en hybride uit. We willen ook zo weinig mogelijk ontrekken van het net, en er met de pv zo weinig mogelijk terug opzetten (wij zullen te laat zijn voor de tijdelijke regeling van 15 jaar terugdraaiende meter). Ik lees overal dat een batterij nog ver van rendabel is. Wij voelen niet veel voor uitgebreide domotica..

Vriendelijke groeten,

Gilles

 

Bestand als bijlage: 
PDF-pictogram grondplan.pdf

8 Reacties

17/10/2019 - 10:02

@ Gilles.Parent,

Je hebt een mooi project aangekocht met heel veel potentieel.

Ik feliciteer je met je aanpak om een Integrale Energie Renovatie (IER) op te starten en dit te laten begeleiden door een professioneel architect en EPB verslaggever. 

Ik denk dat in deze fase, de denk- en ontwerpfase, het vooral belangrijk is dat je de  lijnen uitzet om je huis de juiste eigenschappen te geven om allerhande energiezuinige technieken later (planningfase) te kunnen integreren.

Wat ik bedoel is, dat je nu, in deze fase, je architect moet motiveren door bvb hem een strengere energieverplichting voor je "ruwbuw na strippen" oplegt, dan de wettelijke maximum verplichting (EPB-norm = 70 kWh/m² jaar voor verwarming) of de populaire BEN norm (50 kWh/m²) op te leggen. (Deze normen zitten ingesloten in de S-waarde van de EPB berekening)

Je kan bvb. vragen dat de architect alles brengt naar de norm Laag Energie Woning (LEW- norm < 30 kWh/m²), of naar de passiefnorm (< 15 kWh/m²). Dit zal in deze fase misschien een meerkost zijn, maar zal in de volgende fasen (beslissingen over investeringen in technieken) een (zelfs enorme) besparing uitwijzen. Deze basisbeslissing (normering) zal ook achteraf in het gebruik een besparing blijken.

Daarom zijn er 5 grote aandachtspunten (prioriteiten) in deze denk- en planningsfase;

  • normering
  • isolatie
  • luchtdichtheid (een vb: zoveel mogelijk uw schakelaars en stopcontacten op de binnenmuur plannen, is een goedkope manier om uw luchtdichtheid te verbeteren)
  • leidingcentralisatie voor elektriciteit, warmte, water, data/WiFi,(afvoer - toevoer - water - buffering van energie - regenwater -  ...)
  • gecontroleerde ventilatie, liefst met zo weinig mogelijk warmteverliezen => en dus met warmte recuperatie.

Nadat je hier uit bent en dat je de technische basiskarakteristieken hebt kunnen optimaliseren en bepalen, kan je de juiste beslissingen nemen voor de planningfase met de investeringen in technieken. Maar ga je vooral nu nog niet vastpinnen op die technieken, want dit zal je 5 basisprioriteiten + je budget negatief en ongecoördineerd beïnvloeden.

17/10/2019 - 17:34

Luc benoemt het allerbelangrijkste; je architect een streefdoel naar energiezuinigheid geven.

Bv; werk je naar de passiefhuisnorm toe dan zal je woning minder dan 15kwh/m2 of voor 160m2, een goede 2.000kwh aan verwarming nodig hebben.
Dan zit je aan bv met aardgas aan een 200 euro per jaar; zuiver elektrisch verwarmen aan een 500 euro per jaar. Een paar kleine lucht-lucht warmtepompen aan een goede 200 per jaar.
Je zal dan een verwarming nodig hebben die een kleine 2.000W moet leveren om op de allerkoudste dagen het warm te houden.

Bovenstaande zijn telkens relatief goedkope verwarmingsopties. En dan is er misschien wel voldoende geld om naar die passiefnorm toe te werken.

Walter

19/10/2019 - 22:43

Beste Gilles,

Luc & Walter hebben het helemaal bij het rechte eind.

Ik zou nog volgende puntjes willen bijvoegen

• Inertie ( isoleer vb met glasschuim granulaat onder je nieuwe vloerplaat ipv erboven, zo behoudt je de massa van je vloer als buffer ). En gebruik vb kalkzandsteen voor binnen muren .

• vergeet niet dat je eventueel kan faseren ( vb nu liever zeer goed geïsoleerd met een kleine condensatie ketel en een lage temperatuur installatie dan minder isolatie omdat die warmtepomp anders niet in het budget past )

• de gebouwschil gaat laaaang mee en aanpassingen zijn duur en ingrijpend ( dus isoleer vandaag voor de normen van morgen )

• Keep It Simple ! !

• je verbouwt voor de lange termijn, verbouw dan ook met visie op lange termijn

• mijn ervaring is dat ecologische materialen ( kalk, cellulose, leem, ... ) buiten het voordeel van ecologisch te zijn ook vele andere voordelen hebben. Maar ook hier pragmatisch blijven.

Succes !!

Marc

De duurzaamste KWh is deze die we niet verbruiken !

20/10/2019 - 11:57

Beste Luc, Walter en Marc,

Dank voor jullie zeer nuttige tips en de oplijsting van de prioriteiten. Aanstaande dinsdag zal een eerste voorontwerp onder onze neus geschoven worden. De architect wist mij al te zeggen dat hij nog bezig is met de studie van de gebouwschil en dat dit samen met ons bekeken zal worden. Een ambitieuzere norm dan het minimum van een IER hadden we al in het achterhoofd en we zullen de mogelijkheden (technisch en budgetair) bespreken.

Vriendelijke groeten,

Gilles

Beste Gilles,

mag ik vragen waarom jullie er al direct van uitgaan dat de vloerplaat volledig vervangen moet worden? In de jaren 70 maakten ze nog beton die vandaag de dag een ramp is om dooruit te boren zo sterk. Weten jullie zeker dat de beton helemaal kapot is of wat is de reden? 

In welke staat is het dakgebinte? Als dit niet vervangen dient te worden, dan kan je misschien nog zonnepanelen laten leggen voor 31/12/2020 en geniet je nog van de 15 jaar terug draaiende teller volgens mij ?

Vriendelijke groeten,

Bart Bonneux

13/11/2019 - 11:26

Dag Bart,

Dank voor uw reactie. We zitten nog in de ontwerpfase en sluiten nog niks uit.

Ik ga er van uit dat de vloerplaat er uit moet omdat de opbouw zeer gering is en we met het nieuwe pakket veel omhoog zouden moeten komen. We willen de vrije hoogte behouden op minstens 2,50m, dan zien we het meer zitten om die oude plaat aan te pakken dan onze plafonds te verhogen (bungalow - roostering plafond is een deel van het dakspant). Er moeten ook veel aanpassingen gebeuren op vlak van nieuwe aan -en afvoeren, dus moeten we er al gedeeltelijk door. We hebben dat nog gedaan :)

Het dakspant is in zeer goede staat, maar de opbouw is dat niet (asbest onderdak, aluminium dakpanplaten). Mogelijk zullen we een Sarkingprincipe toepassen. 

Maar zoals ik al zei, we zitten nog in volle ontwerpfase... 

Groeten,

Gilles

13/11/2019 - 11:54

Wel even zien of de vloerplaat niet ook de fundering is of zorgt voor stabiliteit. Die kan je natuurlijk niet uitbreken

Walter

13/11/2019 - 13:09

Hieronder de snede, de plaat zit tussen het metselwerk. Maar we zullen her en der eens controleren.