Wie heeft er ervaring met prefab houtskeletbouw uit Letland? | Ecobouwers.be

U bent hier

Wie heeft er ervaring met prefab houtskeletbouw uit Letland?

afbeelding van Woondromer
13/04/2017 - 17:54

Hallo allemaal. Ik ben vandaag nieuw hier. Zojuist al op dit forum een vraag beantwoord, maar eigenlijk heb ik zelf een brandende vraag.

Al jaren ben ik op zoek naar een betaalbare woning voor ons gezin. In de omgeving van Brussel is dat onmogelijk en sinds mijn zoektocht, 2008, zijn de prijzen natuurlijk alleen maar gestegen. Of de huizen zijn echt zo klein maar wel al redelijk knap, en dan nog ruim 260.000 euro. Of de prijs is wel redelijk, maar een bouwval. En zo handig zijn wij niet.

Dus sinds enkele weken verlegde ik mijn zoektocht naar bouwen. Traditioneel bouwen is veel te duur voor ons. Een klein lapje grond van nog geen 2 are kost hier zonder kosten al gauw 150.000 euro.

Dus op zoek naar alternatieven. Containers worden het niet, want toch nog te duur, bijna evenveel als traditioneel. In Nederland vond ik een firma die voor rond de E 70.000 een houtskelet kan bouwen, maar het afbouwen enz. zou toch al rond de 160.000 kosten, nog te duur voor ons.

Nu valt mijn oog op websites vanuit Letland. Daar kan men leuke houtskeletbouw kopen, vanuit hun bestand of je eigen ontwerp, voor rond de 40.000, zonder btw. Met btw dus rond de 50.000. Ik heb mij echt al suf gezocht op verhalen van mensen met ervaring daarmee. Wat ik tot nu toe vind zijn bedrijven, voornamelijk Nederlandse en Belgische bedrijven die wel dat houtskelet in Letland laten bouwen, maar hun prijzen zijn dan weer erg hoog.

Ik dacht een Lets bedrijf in te huren en dan dat ze wat bouwers in een paar weken dat overeind zetten en afbouwen. Op deze website heb ik al een dit gelezen http://www.ecobouwers.be/opendeur/gebouw/zutendaal/zutendaal

Verder heb ik bij testimonials gekeken op Letse internetpagina's, zoals deze http://prefabhome.eu/en/testimonials/gallery/121

Dit bedrijf al diverse keren gebeld en gemaild, maar krijg geen reactie, dus niet handig om met ze in zee te gaan.

Goed, lang verhaal, maar zijn er mensen die dus zelf, dus niet via een bedrijf hier in België of Nederland, hun huis uit Letland hebben laten komen? En is dat dus inderdaad zo goedkoop?

Of is het een droom van mij en kan je echt al is het zo goedkoop mogelijk, geen woning van 150 m2 bouwen voor minder dan E 150.000?

Alvast bedankt.

 

 

 

9 Reacties

afbeelding van marcd
24/10/2017 - 11:46

Dag woondromer, 

Heb je nog vorderingen gemaakt in jouw zoektocht naar houtskelet bouwers uit oost Europa? Zelf had ik die verschillende websites ook al gevonden en overweeg net als jou om er gebruik van te maken,

Mvg, Marc.

afbeelding van Woondromer
24/10/2017 - 21:41

Hallo. Nee. Heb helaas geen vorderingen gemaakt. Ik zou graag gesproken willen hebben met mensen die daar in België of Nederland ervaring mee gehad hebben. Maar ik kom er niet achter wie dat zijn. 

Maar via deze site ben ik erachter gekomen dat zelfs mensen die zelf bouwen zoveel meer geld kwijt zijn dan dat wij kunnen betalen, dat ik vrees dat het bij een droom blijft. 

afbeelding van markvdb
07/09/2018 - 16:46

Beste Woondromer, als deze vraag nog actueel is, contacteer me dan gerust. Ik ben Belg, spreek vlot Lets en begrijp de valstrikken van werken met Letten vrij goed. Mijn partner is Letse , en we hebben in beide landen gewoond :-)

afbeelding van Richard Daemen
27/12/2019 - 08:22

Beste mark,

Ik zoo graag in contact met jou komen. Mijn email is Richard [at] daemen-ict [dot] nl

afbeelding van Richard Daemen
20/03/2021 - 07:11

Ondertussen zijn we aan het bouwen en komt ons huis en schuur eind april 2021 uit Letland.

Het meerdere huizen gezien die zij gebouwd hebben in NL.

Ze reageren snel en werken heel nauwkeurig. Ook de gebruikte materialen zijn van de hoogste kwaliteit.

afbeelding van Richard Daemen
20/03/2021 - 07:14

Ik ben niet in Letland gaan kijken Ivm corona dus het online gekocht eigenlijk met hulp van onze architect.

Uiteindelijk was de casco € 130.000 goedkooer dan de scherpste offerte van goedkoopste aannemer.

Als je vragen hebt mail me en ik bel je zeker terug.

Ik ben tot heden super tevreden

afbeelding van markvdb
20/03/2021 - 07:45

Gefeliciteerd met jullie nieuwe woning! Blij te horen dat mijn tips een beetje geholpen lijken te hebben!

Mark

afbeelding van Richard Daemen
12/04/2021 - 12:16

Dus als iemand van jullie meer wil weten hoe je de juiste stappen zet naar een betaalbaar HSB woning door een Letse fabriek dan wil ik graag mijn ervaringen delen.  Mijn email adres is: Richard [at] daemen-ict [dot] nl en mijn mobiel is +31-629557694. Hieronder staan de fotos wat er gebouwd gaat worden. Het rietendak en pannendak komt uit Nederland maar de afwerking, kozijnen en de hele cascobouw komt compleet uit Letland.