Wie heeft er ervaring met maaivelddichting? | Ecobouwers.be

U bent hier

Wie heeft er ervaring met maaivelddichting?

afbeelding van frankdevelder
06/02/2017 - 17:18

Wie tegenwoordig vochtproblemen heeft, wordt dankzij Google en diverse fora om de oren geslagen met injectmogelijkheden, onderzagingen, onderkappingen en andere technieken. Je ziet dan ook vooral verschillende meningen, voor sommigen werkt het - voor anderen dan totaal niet.

Eén van de technieken die ook wordt aangehaald tegen vochtproblemen is een maaivelddichting aanbrengen, om zo een verticale barrière te creëren tegen "binnenstromend" hemelwater. Het lijkt een logische aanpak - en wordt geprezen als een ideale oplossing -  maar wat ontbreekt is ervaringen van mensen die dit hebben laten uitvoeren.

Ik wou dat gebrek aan ervaringen klasseren als "als het werkt, zal die persoon zeker niet komen klagen op een forum hierover", maar ik wou toch even checken of ik hier niet mis in ben. 

Zijn er op dit forum mensen die een maaivelddichting (met een product op basis van bitumen) hebben laten aanbrengen, en hierdoor hun vochtproblemen hebben kunnen oplossen of terugdringen?

Het zou tof zijn om wat voorbeelden te krijgen van mensen die dit hebben laten uitvoeren.

4 Reacties

afbeelding van charel
06/02/2017 - 17:56

Er zijn vele verschillende oorzaken van vochtproblemen en elke oorzaak vergt een andere aanpak. Het heeft dus geen zin om een van de remedie's naar voor te schuiven als de geschiktste of als sowieso zin hebbende.

Naar mijn ervaring is de remedie van maaivelddichting maar in zeer uitzonderlijke omstandigheden nuttig.

Probeer eerst eens uit te leggen wat het probleem juist is en hoe de situatie is. Hoe meer informatie hoe beter.

afbeelding van frankdevelder
06/02/2017 - 18:02

Uitwijden over het probleem kan ik natuurlijk, maar dat was niet echt het doel van mijn vraag :) Ik wou checken of er op dit forum mensen zijn die ooit een maaivelddichting hebben laten aanbrengen. Ik vind genoeg reacties van mensen die hebben laten injecteren of onderkappen. Maar over maaivelddichting vind ik geen ervaringen terug.

afbeelding van charel
06/02/2017 - 18:36

Logisch ! Omdat dit praktisch nooit nut heeft tenzij er grote bouwfouten zijn gebeurd.

afbeelding van IvoB
07/02/2017 - 11:49

Nou ik heb ooit tientallen jaren in een 15de eeuws huis gewoond. De kelder met tongeweld stond steeds voor minstens 30 cm onder water omdat de bakstenen muren poreus geworden waren en de druk van het grondwater niet aankonden. De vorige eigenaar had dit tijdelijk "opgelost" door de originele vloer met cement op te hogen, zonder blijvend resultaat gezien het water dan gewoon hogerop door de muur binnen drong. Ik heb gewoon aan de buitenzijde een sleuf van 20 cm voor de buitenmuur van de kelder gegraven tot op de fundering en deze volgestort met beton met compactuna. Sindsdien was de kelder poederdroog. Bovendien kon ik toen ook de cementen vloer uitbreken tot op de originele bakstenen vloer die sindsdien ook altijd droog bleef. Zelfs in het toen ontdekte 15de eeuwse bakstenen "schepgat" in de originele vloer kwam  geen water meer binnen.