wie heeft advies en/of ervaring met sandwichpanelen

We hebben een eiken dakgebinte in een schuur met gordingen. Hier zouden we een nieuwe dakbedekking op moeten leggen. De schuur zal later een woning worden. Er moet dus een binnenafwerking voorzien worden en zowel thermische als accoustische isolatie zijn belangrijk. De oppervlakte van het zadeldak is ongeveer 150m² met 2 dakramen maar geen dakkapellen. De dakhelling is 45° en de lengte van 1 dakvlak is 7,5 meter.

Ik heb al enkele topics over sandwichpanelen gelezen waar de accoustische prestaties de grond worden ingeboord maar ondertussen zijn er misschien nieuwe producten op de markt, zeker als er minerale wol i.p.v. pur wordt gebruikt.

Wij dachten aan sandwichpanelen met minerale wol. Helaas is de maximale dikte maar 22cm. Met een R van 5,9 m²K/W is dit niet slecht maar toch aan de lage kant, zeker aangezien de R van onze muren >7 m²K/W is. Heeft iemand Ideeën of ervaring om deze dakopbouw? Kan ik nog ergens extra isoleren? Is het mogelijk om bijvoorbeeld boven op de panelen nog een plaat van 10cm pur te plaatsen?

Vermits de ruimte later één open loft wordt dat aan de binnenkant moet afgewerkt zijn met gipsplaten lijkt het niet simpel om een spanten dak te laten monteren en dit achteraf af te werken met gipsplaten. Dit is immers tot 8 meter hoog en dat kunnen we dus niet zelf doen -> hoge kost om dit te laten doen. Of heeft iemand andere Ideeën ? 

Reacties

Waarom een beperking in isolatie hoogte ?

Als je nieuwe dakbedekking zet, ineens een hoog gebinte erop plaatsen (bv valies planken van 20a30cm). En dan nog een gebinte plaatsen naar binnen toe. En dat alles kan je opvullen met goedkope isolatie.

De opmerking van 8m hoog snap ik niet. Je gaat toch geen plafond van 8m hoog houden ?

De hoogte van de muur (goot) is 2,7 meter en de nok hoogte is 8 meter. Het blijft één open ruimte, er kan geen verdiep gezet worden in deze ruimte (natuurlijk kan dat wel maar niet binnen ons budget). Dus, het plafond in de nok blijft wel degelijk 8m hoog. Het eiken gebinte (gebinte benen en gordingen) blijft zichtbaar. Op de gordingen moet dus de bedekking komen die langs binnen is afgewerkt met gipsplaten.

Als ik het goed begrijp bedoel je dat ik op de gordingen kepers van 20 à 30 hoog moet plaatsen? correct? Dit kan ik dan toch onmogelijk zelf langs binnen afwerken met gipsplaten tenzij ik de schuur vol met stellingen zet (kost mij ook een fortuin)? 

Het leek mij praktischer om naar buiten toe extra te isoleren. Dus sandwichpanelen met gipsafwerking langs binnen en dan, indien mogelijk, langs buiten nog eens harde isolatie platen erop. Ik heb beveiligings materiaal om op het dak te kruipen, dat kan ik dus zelf en kost mij veel minder dan een fortuin aan stellingen te plaatsen om langs binnen te werken.

 

Een schuur vol stelligen? Een fortuin aan stellingen?

Een verrijdbare stelling volstaat, je hoeft (kunt) niet overal tegelijk werken.

Ik zou kepers op de gordingen bevestigen, hierop een isolerende onderdakplaat (Cellit of dergelijke) tengellatten, panlatten, pannen.

Op die manier is het dak redelijk snel dicht en kan je in alle weer de rest van binnen afwerken met die verrijdbare stelling:

- 7 cm isolatie aanbrengen tussen de kepers

- Een latten werk aanbrengen tussen en gelijk met de onderkant van de gordingen met daartussen 18 cm isolatie (hoogte gordingen)

- Dampscherm en afwerking net onder de gordingen.

De volledige dakconstructie uiigenomen de gordingen blijft zo in het zicht en op die manier is het ook veel gemakkelijker om een ononderbroken lucht en dampscherm te verwezenlijken.

In plaats van eerst tussen de kepers en daarna tussen de gordingen zou je ook eerst de gehele construktie kunnen afwerken en alles tegelijk laten volblazen met cellulose. Zowel thermisch als acousstisch lijkt mij dat de beste oplossing.

En hoe ga je die sandwichpanelen met gipsafwerking aan de binnenkant bijsmeren?

Of ga je de voegen ertussen gewoon open laten?

Moet het persé met gipsplaten afgewerkt worden?

Ik zou er eiken kepers opslaan (die zichtbaar blijven), daarop dan gipsplaten of eiken planchetten, daarop dampscherm, dan isolatie (naar keuze), dan onderdak, tengellatten, panlatten, pannen.

Dan kan je volledig langs buiten werken. Voor je gipsplaten kan je dan de voegen achter de kepers laten vallen.

Maar ivm. je stellingen: als je gipsplaten plafond wil, hoe ga je die dan verven?

hmmm, die voegen afwerken was ik even vergeten. Die zichtbare eiken kepers lijkt dan wel een goede oplossing, dan kan ik ineens voldoende dik isoleren met een sarkingdak. Ik ga eens uitpluizen wat daar de meerprijs van is.

 

Die kepers in het zicht kan een mooi resultaat geven maar besef dan wel dat op die manier uw uiteindelijke dakvlak, verticaal gemeten, minstens 30 cm hoger komt te liggen wat ook zijn consequenties heeft ten opzichte van de dakranden en de goten  die eveneens rondom 30 cm hoger gaan komen. 

Je kan je dak aanpassen, dat je goten even hoog komen als vandaag, maar dan gaat je dak wel breder uitsteken.

Je kan misschien ook OSB platen op de bestaande gordingen leggen, als je van deze look houdt hoef je ze zelfs niet af te werken. Daarop kan je dan houtwolplaten als sarkingdak monteren. Deze zijn goed qua akoestische isolatie en ecologie. Je hebt ook hier wel een zekere dikte nodig om R>7 te bereiken.