Welke temperatuur voor radiatoren bij houtvergasser en buffervat

 

Wij overwegen om een houtvergasser (Walltherm) te plaatsen in combinatie met een 1000L buffervat en zonneboiler. Hout hebben we zelf vermits er een aanpalend bos is waar exoten mogen gekapt worden. Vloerverwarming is wat moeilijker vermits het een verbouwing is en ook omdat we niet alle ruimtes permantent gebruiken overwegen we radiatoren/convectoren te plaatsen. Nu is men vraag welk de optimate termperatuur is om mijn radiatoren op te berekenen ?

Ook zouden we een warmtewisselaar voor warm water in het buffervat willen, moeten we hier op speciale dingen letten, lengte warmtewisselaar etc.

Heeft er ook iemand ervaring met regelbare thermostaten zoals de honeywell evoHome ? Zijn er alternatieven (hoeft niet draadloos) vermits ik toch nog overal leidingen moet leggen.

 

 

 

Reacties

- wij hebben ook een buffervat op houtstook , maar we stellen vast dat "gewone" radiatoren (en bvb handdoekdrogers in de badkamer) weinig vermogen meer geven als de buffer leeg geraakt. Vanaf ong 40 graden is het echt niet veel meer.

Misschien eens kijken naar ventiloconvectoren ? werken ook op zeer lage temp , dus een alternatief voor vloerverwaming. wel elekaansluiting nodig voor de ventilatortjes (verbruik verwaarloosbaar).

voor je sanitair werk je hopelijk met een gelaagde boiler , waarbij je een spiraal voorziet onderaan je buffervat voor de verwarming, endan een spiraal over de hele hoogte van je buffer voor het sanitair , waarbij je koude water onderaan binnenkomt en dan via je spiraal naar boven gaat , waar de hoogste temperaturen zijn, zodat je uiteindelijk (en liefst zolang mogelijk) "heet" water voor je sanitairen toepassingen krijgt. Als je veel verwarmd zal dus het onderste gedeelte naar bvb 30 graden gaan, terwijl je bovenaan nog bvb 50 graden overhoudt voor je sanitaire toepassingen.

Zo is het althans bij mij opgebouwd (doodwaterbuffer van daikin/rotex)

 

 

 

Heb ik ook al aan gedacht, iemand ervaring met ventiloconvectoren ?
Zou het niet beter zijn om radiatoren te nemen vermits die als extra buffer kunnen werken ?

Ik zou zeker ook muurverwarming in overweging nemen.

groet

 

Muurverwarming is wat moeilijker in mijn verbouwing.
Vermits er ook een praktijkruimte verwarmd moet worden die soms maar enkele uren per dag word gebruikt lijkt me dit geen goede optie.

Muurverwarming is inderdaad en systeem dat je beter aan laat staan. Je zou de praktijkruimte ook gewoon permanent warm kunnen laten, de stralingswarmte zorgt ervoor dat een lagere temperatuur toch behaagelijk aanvoelt waardoor het verbruik best meevalt. Al hangt één en ander wel af van de isolatie.

Radiatoren / Convectoren hebben toch men voorkeur.
Dit is beter te regelen, bvb in combinatie met Honeywell evohome.

 

Ik merk bij ventiloconvectoren toch een laag vermogen bij een 35/30/20 regime.

Ik zie niet in waarom een muurverwarming een traag systeem is. Een vloerverwarming in een chape laag heeft een grote massa op te warmen, maar max. 2 cm pleister is toch iets anders. Na een kwartier staat die warm.

Zowel voor vloer als muur zijn er lichte / droge / snelle uitvoeringen beschikbaar.

Als die ventiloconvector snel de ruimte moet opwarmen zal die goed moeten blazen bij 35/30/20 en voor een tijdje.

Die muurverwarming zal geruisloos zijn en door zijn "meer gegarandeerd vermogen bij lage regimes" misschien/waarschijnlijk sneller een comfortgevoel geven.

En waarom zou het beter zijn radiatoren te nemen vermits die "als extra buffer kunnen werken?" Ge wilt toch snelheid. Wilt ge buffer, dan vraagt ge massa en een trager systeem.

Wilt ge snelheid, dan buffert ge beter in uw buffervat en juist zo weinig mogelijk in de te verwarmen ruimte. 

 

 

Hoi, bedankt voor de reactie. Je hebt wel een punt, alleen is vloerverwarming/muurverwarming in een verbouwing wat moeilijker. Maar ik ben nu aan het kijken of het een mogelijkheid is om vloerverwarming in te slijpen. 

Kan je dan per circuit een thermostaat hebben zoals bij radiatoren ?

Jan