Welke condensatieketel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goedendag , wij gaan een vrij standaard huis zetten van +- 10 op 10 , met verdieping onder dak , +-520m3 , 1 badkamer met gewone douche en bad , en 2 wc's , afwasmachine , dat zijn zo een beetje de belangrijkste details denk ik ?

We gaan vrij standaard isoleren , 5cm in de spouw en 5cm in de vloer , en 15cm in het dak.

Onze SOD-firma heeft standaard een Viessman Vitopend 100 in de offerte staan , maar ik wilde minstens een condensatieketel dus voorlopig zitten we met een Viessman Vitodens 100-W (30KW),zonder boiler , is dit voldoende volgens jullie?

Reacties

Billy, vooral die isolatie is onvoldoende.

x 3 in vloer en muur, x2 in dak, dat zou al in de goede richting gaan, en zelfs dan kan het nog beter.

Er was mij al 10-10-18 aangeraden , dus daar ga ik eens achter horen , maar mijn vraag betreft vooral de (gas)condensatieketel...

30 kW lijkt me zeker voldoende,

Mogelijk heb je met minder genoeg, en dit is in regel zuiniger.

is de isolatie PUR?

Als je meer kan isoleren heb je minder vermogen nodig.

Let vooral dat de isolatie volgens de regels van de kunst is aangebracht (zie website producenten)

Isolatie :

vloer : ps30 isomo platen
muur : isover easypan glaswol

Dit model is een type dat speciaal voor de SOD sektor wordt gemaakt in een fabriek in Italië. Dan kunnen ze zeggen dat ze Viessmann installeren, wat bij de leek een degelijke indruk moet maken. Viessmann België raadt deze ketel absoluut niet aan. Ga minstens voor een model 200.

Hallo,

wij hebben Viessmann 330F geplaatst van 24 KW. Dit voor een huis van 1960 (ongeisoleerde spouw)met +- 150 m2 oppervlakte, hoogrendements glas en goed geisoleerd dak (25cm). Ons verbuik vorig jaar was 2000 liter mazout, en ziet er naar uit dat we dit jaar rond hetzelfde zullen eindigen in gasverbruik.

Lijkt me dus sterk dat je meer vermogen zou nodig hebben voor een nieuwbouw.

Komt er met andere woorden op neer dat als je zonder boiler werkt - je waarschijnlijk je vermogen puur dient af te stemmen op je warmwater behoefte.

Groeten,

Cris

Billy,

ook als je een slecht geisoleerd huis gaat plaatsen zoals jij, dan geldt de regel dat je eerst moet berekenen hoe groot de warmtevraag van je huis is.

Dan pas kan je een zinvol antwoord krijgen op welke ketel 'voldoende' is.
Dus zonder warmteverliesberekening is er geen zinvol antwoord te geven op jouw vraag.
Merk op dat je ook je warmwater behoefte bepaald hoe je met verwarming moet omgaan.

Merk nog op dat het risico met jouw isolatiewaardes bestaat dat je niet voldoet aan de EPB vereisten.
Jammer dat er gebouwd wordt met zo weinig isolatie.

Walter

Billy

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een hoogrendementsketel van het merk Daalderop type 24/50. Deze ketel kan voldoende water leveren op diverse aftappunten. Is wel duurder dan de meeste andere. zit in de categorie van Atag - Viessmann. Bij familie staat een daalderop 24/80 is eigenlijk bijna dezelfde ketel alleen de boiler is kleiner 50 l ipv 80. Reeds 3 ja in gebruik en nppit problemen mee gehad. Bij ons wordt einde maart de ketel geplaatst. Neem eens een klijkje op kieskeurig.be ivm de tevredenheid van diverse ketels.

willy