Welke condensatieketel? | Ecobouwers.be

U bent hier

Welke condensatieketel?

afbeelding van mark-9
31/01/2020 - 14:42

Situatie: huis uit 1996, geisoleerd volgens de toenmalige normen. Halfopen bebouwing, muurisolatie van 8cm rotswol, dubbel glas, 12cm rotswol in het dak. 

Gietijzeren ketel met boiler van 150l. 

Gasverbruik: een dikke 2000m3 per jaar. 

Omdat de ketel nu toch 24 jaar oud wordt, en de boiler vol kalk zit wil ik deze nu vervangen. 

Ik denk aan een condensatieketel van Viessmann - Vitodens 200-W met een onderliggende boiler van 120l. 

Ik weet dat ik hier op ecobouwers zit, en dat me de vraag gesteld gaat worden over extra isolatie, maar dat is momenteel niet aan de orde. Ik heb prijzen gevraagd om een aantal dingen aan te pakken, maar het budget valt daarvoor heel hard tegen. 

Ik geef een paar voorbeelden van ingrepen die echt wat impact kunnen geven: 

- gevel afbreken en isoleren: 15-20k

- vloerisolatie (uibreken vloeren, keuken, isoleren, en alles heraanleggen): 25k (keuken is 7 jaar oud..)

- alle ramen vervangen: 12k

- dakisolatie verbeteren: 20k (ingebouwbde kasten hermaken, herafwerken van kamers onder het dak)

Omdat die kosten op geen enkele manier kunnen terugverdiend worden, en echt wel in de papieren lopen (volgens mij zijn ze nog onderschat) wil ik daar echt niet aan beginnen. De ketel vervangen zou 15% besparing op gas opleveren. 

Heeft er nog iemand recent een ketel vervangen, en wat was de kost daarvan? 

8 Reacties

afbeelding van Luc Vandamme
31/01/2020 - 21:26

Beste mark-9,

Je hebt al een groot deel van je problematiek zelf onderzocht. Je zoekt waarschijnlijk bevestiging in je half genomen beslissing. 

Je hebt een nog volledig werkende installatie die een normaal gebruik en verbruik van 20000 kWh gas heeft voor een woning van eind van vorige eeuw en dus gebouwd is volgens de normen van juist voor de invoering in 2006 van de EPC. Het beste wat je kan doen is je ketel aan SWW zijde ontkalken, uw schouw laten vegen en uw ketel gewoon verder onderhoud geven.

Je zal meer dan waarschijnlijk, door het vervangen van je ketel door een Viessmann - Vitodens 200-W, geen enkele besparing doen als je verwarmingssysteem blijft werken op hoge temperaturen (> 75°C). Dus daarvoor moet je geen geld investeren en kan je het beter bijhouden en investeren in de economie waar je volgens een andere reactie op dit forum 5% tot 8% opbrengst hebt. Je woning zal ook geen enkele meerwaarde krijgen in de toekomst door enkel een warmteaanmaaksysteem te vervangen. Door het niet aanpassen van de woning aan de toekomst richting 2050 (zonder bijkomende isolatie, luchtdichtheid, ventilatie en CO2 vrije warmte aanmaak, ...) zal er een waardeprobleem ontstaan omdat ze binnenkort niet meer aan de normen van bewoonbaarheid (verkoop en verhuur) zal voldoen. De waarde van de grond blijft wel behouden en zal waarschijnlijk nog toenemen bij een goede ligging. Daarom raadt ik u aan van te blijven investeren in de economie van anderen (via de bank en de beurs) en vooral niet te investeren in uw eigen verwarming, keuken en badkamer, want dit zijn enkel kosten op het sterfhuis.

Maar als u toch wil investeren in deze Viessmann - Vitodens 200-W, bekijk dan uw volledig verwarmingssysteem en zorg ervoor dat deze uw woning warm kan houden bij aanvoer t°n van < 65°C maximaal bij buiten t° van -8°C en, want dan zal uw nieuwe ketel een besparing van minstens 8% kunnen veroorzaken bij een juist gebruik van uw ketel. Indien u daaarbij ook gebruik maakt van de instellingsmogelijkheden van een weersafhankelijke regeling door op de stooklijn te werken, zijn er nog een 8 à 10% besparingen mogelijk. Hiervoor heb ik  hier beneden een principeschema aangehecht die u het principe uitlegt met hier en daar informatie over de werking van condensatie.

In ieder geval, hou er rekening mee dat uw investering in deze gascondensatieketel een veel beperktere levensduur zal hebben dan uw vorige zeer goede investering in de verwarmingsketel. Ten laatste vanaf 2035 zal men gas zoveel mogelijk uitfaseren in Vlaanderen ten voordele van volledig CO2 arme warmte aanmaak (warmtenetten, warmtepompen, ...).

In Nederland begint men vanaf mei 2020 (binnen 3 maanden) systematisch alle woningen van het gas af te halen door ze te isoleren en aan te sluiten op CO2-arme warmte. Hiervoor is er een 15 jaren plan in werking gesteld die 800 huizen per dag (200000 huizen per jaar) onder handen neemt. Dit gebeurt systematisch wijk per wijk. In Denemarken is er al 5 jaar geen enkele woning die nog op gas is aangesloten. In Vlaanderen is 73% van de woningen op gas aangesloten.

Aan u om de juiste informatie af te toetsen, uw mening te bevestigen of te wijzigen en de juiste beslissing te nemen.

afbeelding van mark-9
31/01/2020 - 22:02

Bedankt voor de reactie. 
De ketel nu vervangen is vooral ingegeven dat ik schrik heb om het in een noodgeval te moeten doen. Er zijn geen wisselstukken meer voor mijn ketel. Een circulatiepomp of zo, dat vind je altijd wel, maar als het gasblok of de electrische schakeling het begeeft.... dan zit ik mogelijk weken in de kou. 
Onwille van het moduleren verwacht ik wel dat de ketel bijna altijd gaat condenseren. Radiatoren zijn ruim, en ik zie eigenlijk nooit temperaturen van boven de 50graden ondanks het feit dat ik werk met een gewone thermostaat. 
Dus met war en correct moduleren moet 20% wel haalbaar zijn. 
 

ik heb ook eens gekeken naar een L/w warmtepomp, maar dan zit ik eerder aan 12-15k, zeker omdat de electriciteit dan moet aangepast worden. Dat zou ik dan liever in nieuwe ramen steken of zo. 

afbeelding van Luc Vandamme
31/01/2020 - 22:31

Beste mark-9,

Je hebt het voordeel dat je verwarmingswater nu reeds ver onder 60°C zit en dat de verandering naar een gascondensatieketel met Weers Afhankelijkeke Regeling (WAR) perfect mogelijk is. 15% (= 8% door condensatie + 10% op het overblijvende) besparing is perfect haalbaar, maar 20% is enkel haalbaar door ook  in te boeten op comfort, wat waarschijnlijk niet wenselijk is (zou ik ook niet willen).

Of je nu moet veranderen of later, wanneer je ketel het opgeeft, is jouw keuze. Maar condensatieketels zijn vlot verkrijgbaar, zijn snel geïnstalleerd en zijn interessante werkjes voor installateurs waar ze bereid zijn om tijd voor te maken...

Jouw 20000 kWh verbruik dat je warmteverlies compenseert is perfect te verminderen met 75% tot maximum 5000 kWh, mits de juiste bouwkundige ingrepen in isolatie, luchtdichtheid en ventilatie. Daarna blijft de waarde van je huis behouden voor een lange tijd.

Op dat ogenblik is een lucht water warmtepomp van 4 kWh , maximum 5 kWh inzetbaar en is geen aanpassing van je elektriciteit nodig (1-fasige aansluiting, afzekering op 16A of 20A). Zo'n WP is voor maximum 4000 Euro (4k) reeds te verkrijgen. En daarna verbruik  je nog maar 1000 kWh reëel, weliswaar met elektriciteit i.p.v. met gas.

Dus, er zit nog toekomst in je woning en in je gedachtengang.

afbeelding van mark-9
31/01/2020 - 22:36

Ik ben wel benieuwd naar welke ingrepen je verwijst om 75% minder energie te verbruiken. 
Dat lukt niet met 5000€ denk ik.... 

afbeelding van Luc Vandamme
31/01/2020 - 22:50

Neen, 75% besparen lukt zeker niet met 5000 Euro. Om te weten wat je juist moet doen en wat het zal kosten kan je op je gemeente vragen aan de dienst wonen om u raad te verstrekken. De gemeentes hebben hiervoor contracten met architecten of organisaties (zoals bvb. Kamp C) lopen die gedurende een paar uren gratis advies kunnen geven.

In ieder geval, zal de investering in besparing u veel meer opbrengen aan waardebehoud dan het verlies aan waarde als je de investering niet zou doen. Anders is de investering niet rendabel!

Je kan er ook een project van maken en de investering spreiden over een aantal jaren. Als je bvb in 2025 je CO2-arme doel van 2050 bereikt, heb je reeds een meerwaarde gecreëerd t.o.v. het gros van de andere woningen in Vlaanderen. En je zal veel goedkoper en comfortabeler leven omdat je ook minder verbruikt en leeft in een ge-update huis.

afbeelding van Keon
01/02/2020 - 13:53

Je kan nog een flink deel besparen door te verwarmen volgens de principes van plintverwarming/temperierung... uw verwarmingselementen zo laag mogelijk - ter hoogte van de plint - aanbrengen en dit over de gehele lengte van de buitenmuren.
Bij volwaardige temperierung voorziet men vaak ook nog een extra warmwaterleiding op zithoogte en rondom de dagkanten van de ramen en deuren).

De "echte" plintverwarming is vaak niet veel hoger dat een flinke plint maar het nadeel van deze super lage systemen is dat je ketelwater moet hebben van ca. 55°C en dat is een beetje tegen de hedendaagse tendens.

Het opzet van plintverwarming is dat je een dunne opgaande stroom van warme lucht creëert langsheen de buitenmuren die ergens halverwege de neerwaartse koude luchtstroom countert. Het gevolg is dat je een meer egale temperatuurverdeling over de hoogte van uw kamer krijgt en de onderste helft van uw muren ook warmer zullen aanvoelen. Hierin ligt een eerste deel van uw besparing. 

Door de hogere oppervlaktetemp. van de onderste helft, mag de luchtemperatuur lager. Onze comforttemperauur is immers het gemiddelde van die twee. Hierin ligt een tweede deel van uw besparing.

Praktisch gezien kan je allerhande varianten bedenken op dit principe, bijv. wandverwarming van slechts de onderste helft.

Maar bij bestaande installaties in opbouw kan je ook richting plintverwarming opschuiven door:

  • Zo laag mogelijke radiatoren (convectoren) te plaatsen, liefst zo breed mogelijk langsheen de buitenmuren.
  • Deze radiatoren zo dun mogelijk te nemen ("Type T10") en deze zo dicht mogelijk tegen de muren te zetten. Tussen muur en radiator steek je een (dunne) isolatieplaat in bijv. houtvezel.
  • Bestaande radiatoren/convectoren kan je ook aanpassen door bovenaan "een luchtspoiler" te zoorzien samen met een isolatieplaat tussen muur en radiator/convector. 
afbeelding van Luc Vandamme
01/02/2020 - 17:24

mark-9 wrote:

Ik heb het hierover een aantal jaren geleden bij een verbouwing over gehad met onze architect. 
Om die 75% reductie te halen zou ik ruim 150k moeten investeren, en dat levert dan amper 75€ per maand op aan vermindering in gasverbruik. 
 

Dat idee was snel van tafel. Uiteraard hebben we goede keuzes gemaakt voor het deel dat verbouwd is, maar als je bv vloerisolatie wil steken, dan moet ik zelfs de vloerplaat half uitbreken. En dan nog zit je met koudebruggen.... 

 

Beste Marc,

Het is daarom misschien toch interessant om eens bijstand te vragen op de gemeente. Deze service wordt in feite aangeboden door de provincie en de gemeente is het doorgeefluik. Die mensen die u te woord staan hebben misschien andere en goedkopere ideeën dan uw architect en die u met (of zonder bij kleine ingrepen) uw architect kan implementeren. Zie ook  https://www.ecobouwers.be/duurzaam-bouwen/persoonlijk-bouwadvies

afbeelding van mark-9
03/02/2020 - 10:35

Bedankt voor de tips, gaan we misschien toch eens doen. 

Ondertussen hebben we de offerte voor de Viessmann 200W met boilervat van 120l ontvangen. 

Totale prijs inclusief plaatsing en BTW zit op 6000€. Dat ligt toch in de lijn van de verwachting.