Welke combinatie (WP, Zonneboiler of..(?) gebruiken bij icm? CV, zonnepanelen en vloerverwarming? | Ecobouwers.be

U bent hier

Welke combinatie (WP, Zonneboiler of..(?) gebruiken bij icm? CV, zonnepanelen en vloerverwarming?

afbeelding van bakker1982@hotmail.com
07/03/2021 - 09:49

Goedemorgen allemaal!

Ik heb me op dit forum aangemeld na het lezen van een aantal interessante discussies over duurzame investeringen in Warmtepomp ed. Omdat ik niet zo goed weet waar te beginnen voordat ik een installateur laat komen voor een offerte vraag probeer ik eerst wat meer duidelijkheid te krijgen over onze mogelijkheden.

Ik ben in de gelegenheid om ons huis te voorzien van duurzame investeringen. Een aantal zaken heb ik bekeken zoals bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. Er zijn echter een aantal zaken waar een standaard woning misschien niet mee te maken heeft en ben dan ook zoekende naar een juiste combinatie.

Situatie
Twee onder een kap woning woon opp 160m2, gebouwd in 2004. Voorzien van CV uit 2017(CW5). Verbruik GAS ca 1800m3, electriciteit 5900 kWh. Verbruik is vooral hoog door een tropische viskweekhok en een groot tropisch aquarium in de woonkamer(verbuiken veel stroom). Op de daken hebben in totaal 21 zonnepanelen liggen (opbrengs ca. 5000 kWh/j). Het huis is op de begane grond voorzien van vloerverwarming als hoofdverwarming, waarbij radiatoren op de verdiepingen eerst verwarmd worden alvorens het water naar de vloerverwarming gaat (beneden wordt de temperatuur begrensd zodat de vloer niet te warm wordt). Door gebruik te maken van een klein verschil in temperatuur instellingen tussen dag-nacht is het mogelijk om de kamers en werkplekken in de ochtend een boost te geven als die verwarmd moeten worden. Overdag zijn de radiatoren op de verdiepingen niet meer dan handwarm.

In de garage heb ik een tropisch vishokje (ca. 15m3 inhoud), dit wordt momenteel in de basis verwarmd middels een gaskacheltje (verbruik 500m3/j). Dit kacheltje zorgt er voor dat de ruimte continu verwarmd wordt op 24-25 graden, in de zomer staat die uit. Op dit moment is in het hok is alleen koud water en electra beschikbaar.

Ik ben zoekende naar een handige combinatie(s) van huidige situatie tezamen met een duurzame investering als bv zonnebloiler of watermtepomp of..(?). Het zou bijvoorbeeld zonde zijn om de CV ketel weg te doen na slechts 3 jaar. Het is wel van belang dat de verdiepingen nog gebruik kunnen maken van verwarming, zodat er ook in de winter comfortabel gewerkt kan worden. Daarnaast zou het mooi zijn als de gaskachel in de kweekruimte vervangen kan worden voor een andere duurzamere en in gebruik goedkopere regelbare warmtebron (mogelijk zelfs met koelen?) die mogelijk aan te sluiten is op de nieuwe situatie?

Welke aanpassingen zijn nuttig en welke combinaties zijn er te maken?

Ik hoop op een interessante leuke discussie :-)

EDIT: Het huis is ook voorzien van een WTW unit/ ventilatie systeem.

Hartelijk groet,
Erik

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.