Welke bouwwijze meest voordelig voor eco zelfbouwer Kalkhennep+houtskelet of strobalen+houtskelet (volgens GREB methode) of...? | Ecobouwers.be

U bent hier

Welke bouwwijze meest voordelig voor eco zelfbouwer Kalkhennep+houtskelet of strobalen+houtskelet (volgens GREB methode) of...?

25/01/2017 - 00:30

Welke methodes zijn er volgens jullie voorhanden die het meeste geschikt zijn voor een zelfbouwer in Belgie die :

1) een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk wilt creëren

2) een zo ongecompliceerd mogelijke bouwwijze wilt nastreven

3) een zo betaalbaar mogelijk huis wilt neerpoten.

Ik had al veel positiefs gelezen over de strobalenbouw volgens de GREB methode en het gieten van kalkhennep muren tegen een houtstructuur, maar misschien zijn er nog andere bouwmethodes waar ik nog niet van gehoord had?

Alvast bedankt voor de reacties!

Eric

 

2 Reacties

25/01/2017 - 04:40

Ben zelf bezig met een houtskeletwoning te zetten met opbouw in Steico joist en LVL. Eenvoudige vorm en indeling zodat alles in normale houtsecties kan uitgevoerd worden. Hierbij ook gebruik makend van bio-ecologische isolatiematerialen zoals houtvezel en cellulose.

Naar basis toe is dit denk ik de eenvoudigste en goedkoopste methode. En afwerking kan naar eigen goesting. Gevelsteen, houten latwerk, bepleistering...

25/01/2017 - 12:29

Eric,

Heb je dit artikel al eens gelezen? Strobalen hebben een zeer lage milieu-impact maar je moet het gebruik van allerhande toeslagstoffen met een hogere milieu-impact (kalk, cement, OSB, ...) trachten te vermijden/beperken. GREB scoort daarom iets minder goed dan gestapelde strobalen, GREB zit dicht tegen HSB aan.

Verder denk ik dat je ook wat meer op lange termijn moet kijken, een huis bouwen voor uzelf is één zaak maar wat kunnen de generaties  na ons ermee aanvangen? Zie ook het Circulair Bouwen. Dus verbouwvriendelijkheid of hergebruik van materialen zijn ook belangrijk, bijvoorbeeld, wat is de milieu-impact van een 100-jarige baksteen die je hergebruikt? In dat opzicht vind ik "paal en balk"-structuren en andere skelet- of framestructuren een stuk interessanter.

Ander aandachtspunt, de totale thermische prestaties van de wand, dus niet alleen kijkend naar het warmteverlies, maar ook naar de thermische inertie en het warmtecaptatievermogen van de winterzon. Massieve strobalen scoren op dat vlak net iets beter dan kalkhennep maar lang niet zo goed als houtvezelplaten met een hoge dichtheid. Lichtgewicht baksteen scoort op dat vlak ook redelijk goed...

En als zelfbouwer zou ik eerder kijken naar de massa's van de verschillende bouwmaterialen, kan ik het zelf dragen of heb ik een kraan nodig? Strobalen naar boven sleuren is ook niet alles. Hoe hoger de massa's waarmee je bezig bent, hoe hoger de veiligheidsrisico's.

Wat wel vast staat, is dat je vandaag de dag kan bouwen zonder gebruik te moeten maken van enige kunststof, dat lijkt me al een aardig begin.