Weersafhankelijke regeling met ruimtecompensatie | Ecobouwers.be

U bent hier

Weersafhankelijke regeling met ruimtecompensatie

afbeelding van JohnHell
06/03/2018 - 13:55

Betreft: opbouw regeling verarming met een Vaillant ecotec exoTEC plus VCW296/5-5

Ik zou graag opteren voor een weersafhankelijke keteltemperatuurregeling met ruimtecompensatie. Ik heb maar één verwarmingskring met radiatoren op een regime 70/50/20. Voor de ruimtecompensatie heb ik een binnenvoeler nodig die de stooklijn bv. 3°C verschuift (naar boven of naar beneden) per graad verschil. Deze informatie komt in de weersafhankelijke ketelregelaar en geeft me de gewenste wateraanvoertemperatuur.

Bedenking:

De weersafhankelijke ketelregelaar bevindt zich in de ketel. Maar om de stooklijn parallel te verschuiven (naar boven of naar onder) heb ik naast de gemeten kamertemperatuur ook de gewenste kamertemperatuur nodig (om het aantal graden verschil te berekenen). Een binnenvoeler alleen is dan niet voldoende (je moet de gewenste kamertemperatuur ook kunnen instellen). M.a.w. ik vermoed dat je dan ook een ruimteregelaar (thermostaat) moet plaatsen in de referentiekamer die dan communiceert met de ketelregelaar?

Jonathan

Bestand als bijlage: 
PDF-pictogram Opbouw verwarmingssysteem.pdf

1 Reactie

afbeelding van walter-8
08/03/2018 - 12:50

Ik denk dat je het moeilijker maakt dan nodig.
De regelingen die ik ken hebben naast de stooklijn ook nog de gewenste temperatuur als input. In de praktijk zal dat de stooklijn een beetje verschuiven en wordt dit gebruikt als input om de ruimtecompensatie te berekenen.