We hebben een houtskeletbouw van 1991 met accumulatoren. Onze elec verbuik is ongeveer 19800 kWh per jaar. Kan dit goedkoper? | Ecobouwers.be

U bent hier

We hebben een houtskeletbouw van 1991 met accumulatoren. Onze elec verbuik is ongeveer 19800 kWh per jaar. Kan dit goedkoper?

04/09/2018 - 18:31

De woning is zeer goed geisoleerd en volledig in het zuiden. Ons gedacht gaat naar Zonnepanelen-zonneboiler-warmtepomp.

De kelder is onder het volledige huis.
We willen geen gas.
In het verbuik zitten voor:

Verwarming: 3 grote accumulatoren - 2 kleinere accumultoren - een warme luchtblazer voor de Bdk en Douche - een aantal kleine elec verwarmingen in de kamers maar die zelden gebruikt worden. 

Water: Warm waterboiler op elek

Huishoudelijke toestellen: vaatwas- wasmachien- en droogkast - 2 koelkasten - 1 diepvries.

Wat is julllie mening en voorstellen?

 

7 Reacties

05/09/2018 - 11:44

Hoe groot is de woning? Met hoeveel mensen woon je er?

In de eerste zin zeg je dat we woning zeer goed geïsoleerd is; hoe kan je dan ooit aan een dergelijk verbruik komen? In de winter staan de ramen open? Moest ze wel zeer goed geïsoleerd zijn zou je ongeveer met 1/3 van wat je nu verbruikt kunnen toekomen.
Of misschien toch niet goed geïsoleerd?

Kan je een schatting doen hoeveel energie voor de normale verbruikers - die buiten verwarmen en warm water?
Hoeveel energie voor warm water?

Walter

05/09/2018 - 14:25

Beste Walter,

Ik denk dat het verbruik vooral komt door de ouderdom van de toestellen ( stenen versleten, verwarmingselementen verouderd, kalk in de boiler,...) en in 1 kamer staat de electriche verwarming steeds op vermits het hier over een bureau gaat. 
We wonen nu nog met 3 in dit huis.
Ik kan geen appart verbruik geven.... boiler is 200 lt

Wat wel waar is , is dat we dagelijks zeeer goed verluchten.
 

07/09/2018 - 07:40

Elektrische verwarming veroudert niet (in de zin dat ze een lager rendement geeft).

Je woont met 3; je Kan op verschillende plaatsen richtwaardes vinden voor je verbruik.

Laten we schattenneen 4.000kwh voor en eenn 2.000 kwh voor warm water. Dan heb je een verbruik van een 14.000kwh voor verwarming. Voor een woning uit 1991 is dat nog redelijk goed ;-).

Pv panelen: die gaan enkel je normaal elektrisch verbruik opvangen (meer dan 4kw pv installatie vraagt al veel dakopp.).

Warmtepomp kan je verwarmingsenergie met 1/3 tot 1/4 verminderen.

Gewoon starten met vragen van offertes voor de installatie.
De kans is wel groot dat je zal eindigen met lucht-lucht warmtepompen omdat je anders nog vloerverwarming moet voorzien en alles te duur zal worden. Warm water via een warmtepompboiler.

En ontkalk die boiler :-).

Walter

10/09/2018 - 17:12

Ge hebt een houtskelet, dus weing thermische inertie. Volgens mij is dit beter aangepast aan een lucht-lucht warmtepomp. Verwarmde lucht heeft het immers zeer moeilijk om zware muren op te warmen. Het blijvend koude-effect vanwege de muren bij een airco warm-koud valt dan voor een groot deel weg.

Ik denk wel dat uw huis voor die tijd fatsoenlijk geïsoleerd was, als ge reeds gekozen had voor houtskelet. Bij een klassiek huis uit die tijd stelden de isolatienormen nog niet veel voor, en werden nauwelijks opgevolgd. Zelfs in 2006 heb ik ferm moeten vechten bij de architect om 18 cm isolatie in het dak te krijgen!

12/09/2018 - 12:33

Neem in je lijstje ook een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie op. Laat onderzoeken of de luchtdichtheid van het gebouw dit enigzins toelaat en hiermee zul je ongeveer 30% besparen op de warmtevraag. Hierdoor worden ook andere maatregelen goedkoper, zoals een verwarmingssysteem (warmtepomp is zeker een mogelijkheid) met minder vermogen.

Voor uw warm water kan ik u zeker een zonneboiler aanraden met naverwarming met een elektronisch geregelde (= moduleerbaar)elektrische doorstromer. Deze combinatie garandeert je optimaal gebruik van de zonneboiler in de winter, in de zomer is het sowieso optimaal. Dit zal in elk geval goedkoper zijn dan wat je nu hebt (verbruik) en dan een warmtepompboiler (investering + verbruik). Uw boiler moet niet groter zijn dan wat je nu  hebt in jouw geval omdat deze enkel dient voor uw SWW. 

12/09/2018 - 12:45

Walter-8,

Moet jouw uitspraak niet zijn:

Warmtepomp kan je energieverbruik met 2/3 tot 3/4 verminderen voor je verwarming
UITLEG: = SPF tussen 3 en 4 - en verwarmingsenergie blijft hetzelfde, enkel het verbruik verandert

in plaats van:

Warmtepomp kan je verwarmingsenergie met 1/3 tot 1/4 verminderen

12/09/2018 - 12:54

Idd; had terugbrengen moeten gebruiken, niet verminderen...