Waterpasserende kleiklinkers: geeft weinig opgevulde voegen problemen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Waterpasserende kleiklinkers: geeft weinig opgevulde voegen problemen?

afbeelding van personX
28/06/2020 - 13:25

Hallo,

Wij willen onze oprit, paden en terassen gaan aanleggen.

Verharding is uiteraard nooit goed voor het milieu, en om daar toch enigszings rekening mee te houden zou ik de waterpasserende kleiklinkers van Wienerberger willen gebruiken (passaqua).

Nu was ik gisteren naar twee realisaties gaan kijken, en het viel me op dat wanneer ik met mijn vinger op de voeg duw, een deeltje van de steenslag waarmee de voegen zijn opgevuld aan mijn vinger bleef plakken.

Ons terras zou aan een zwemvijver komen te liggen, waar we dus veelvuldig met blote natte voeten op het terras gaan lopen. Ik heb dus met een blote natte voet en dus op het terras gaan staan waar ik ging kijken. Er bleef weldegelijk veel steenslag aan mijn voet plakken.
Dit betekend dus dat uitendelijk de voegen bij mijn terras een stuk minder opgevuld gaan zijn. Mijn vraag is dus: is dat een probleem?

Tweede vraag: Ik heb ergens een zwevend terras liggen met donkergrijze tegels. 's zomers verbrand ik soms mijn voeten wanneer ik daarop sta. Ik veronderstel dat dit met kleiklinkers ook kan gebeuren en ik dus best lichte kleiklinkers kies?

Hartelijk dank.

1 Reactie

afbeelding van Keon
03/07/2020 - 11:02

Neem de gewone standaard kleiklinkers, leg die in een laagje kalk-zand, op een goed drainerend bed van glasschuimgranulaat (moet je wel inpakken in geotextiel).

Zorg dat de randen (boorden) stevig worden vastgezet met een kalkmortel.