Warmtepompboiler als centrale verwarming? | Ecobouwers.be

U bent hier

Warmtepompboiler als centrale verwarming?

07/09/2016 - 19:57

Besten,

Graag had ik duidelijkheid over het volgende.

Kan de warmtepompboiler (Midea RSJ-35/300RDN3) naast het voorzien van warm sanitair water op één of andere manier gebruikt worden als warmtevoorziening voor vloerverwarming en ventilo convectoren?

Meer informatie over deze warmtepompboiler vind je op de volgende link: http://www.climacon.be/commercieel/sanitair/warmtepompboiler/warmtepompboiler-300-liter

Totale opp. gelijkvloers: 90 m² - Totale opp. verdieping: 90 m²

Met Vriendelijke Groeten, Dieter

14 Reacties

07/09/2016 - 21:54

En toen vertelde je hoeveel energie je nodig hebt om die 180m2 te verwarmen....

Stel dat je een passiefhuis bouwt dan heb je ongeveer 1.8kw nodig. Maar waarom zou je dan vloerverwarming of vetintiloconvectoren voorzien als je zo weinig energie nodig hebt?

Walter

19/09/2016 - 22:38

Het E-peil bedraagt E57 en het verbruikte aantal energie is 97,07 kWh/m².

Er zijn dus wel degelijk vloerverwarming en ventilo convectoren vereist.

Met Vriendelijke Groeten, Dieter

19/09/2016 - 22:43

ok: dat is 6 keer zoveel als een passiefhuis.  

Waarom isoleer je zo slecht?  je architect  betaalt de komende 40 jaar je verwarming?

20/09/2016 - 00:24

Maar dat maakt het antwoord op je eerste vraag eenvoudigeen. Jij kan nooit met een warmtepompboiler je woning verwarmen.
Grofweg heeft die 5 keer te weinig vermogen (en is ook niet ontwikkeld om zoveel draai-uren te werken).

20/09/2016 - 07:37

walter-8 wrote:

ok: dat is 6 keer zoveel als een passiefhuis.  

Waarom isoleer je zo slecht?  je architect  betaalt de komende 40 jaar je verwarming?

En daarom kan ik maar niet begrijpen waarom het bouwen van passiefhuizen zo slecht op gang komt. Ik vermoed dat dit voor een groot stuk aan het gebrek aan motivatie van architecten ligt.

20/09/2016 - 23:44

De reden van mijn vraag is de volgende.

Wij hebben een huis gekocht uit een project van 3 woningen. Dit huis verhuren we sinds begin het jaar 2016. De verhuurders klagen dat de verwarming niet naar behoren functioneert en dat ze geen warm sanitair water en centrale verwarming tegelijk kunnen gebruiken. De bewoners van de andere 2 huizen hebben dezelfde sanitaire installatie en ook dezelfde klachten.

De installateur van de centrale verwaming geeft toe dat het systeem niet goed kon werken vorige winter. Ze hebben de temperatuur van de boiler verlaagd van 65°C naar 55°C zodat de boiler niet constant blijft draaien en hebben een warmtebatterij geïnstalleerd die de boiler een boost heeft van 10°C (dit zijn hun woorden). Ze zijn er van overtuigt dat alles deze winter wel zal werken.

Ik ken zelf vrij weinig van moderne warmte systemen, maar mijn gevoel zegt mij dat we te maken hebben met installateurs die heel weinig kennis hebben van warmtepompen en warmtepompboilers. Met als gevolg dat het goed mogelijk is dat onze huurders een 2de keer zullen in de koude zullen zitten deze winter. Vind het ook heel vreemd dat een warmtepompboiler gebruikt wordt als centrale verwarming en verwarming van sanitair water. Deze is volgens dat ik lees toch enkel bedoeld voor verwarmen van sanitair water?

Met vriendelijke groeten, Dieter

21/09/2016 - 07:40

Het klinkt voor mij in ieder geval onbegrijpelijk dat je de temperatuur van de warmtepompboiler lager gaat instellen om er meer warmte uit te krijgen.

21/09/2016 - 08:42

Een warmtepompboiler als centrale verwarming? Ik denk dat je je vergist. Het zal een warmtepomp zijn. Meld je eens welk type warmtepomp het is?

In een moderne woning mag de verwarming een paar uur uit staan voordat er sprake is van comfortverlies. En als er warm water gemaakt wordt, dan valt bij ieder verwarmingssysteem de verwarming uit (kan ook niet anders).
Maar als ze comfort klachten hebben omdat er wat warm water gemaakt wordt komen we weer bij die slechte isolatie (het is toch maar om te verhuren dus de isolatie mag slecht zijn?). Die booster functie wil zeggen dat ze puur elektrisch warm water gaan maken. Dus extra kosten voor de huurder aan energie. En de boiler continu op 65 graden is idd niet nodig.

Vorige winter is het nooit echt lang koud geweest. Dat belooft voor de komende winter. Ik ga er toch van uit dat de installateur meer gedaan heeft dan boiler temperatuur verlaagt.

Een idee hoeveel energie de verwarming en sanitair verbruikt hebben vorig jaar?
Weet de installateur of de verwarming ooit niet in staat was de comfort temperaturen te halen in huis?

De configuratie juist krijgen van een verwarmingsinstallatie is al eens moeilijk.
Daarom dat je heel precies moet zeggen wat het probleem is.
Is het te koud in de woonkamer , niet 21 graden maar 20. Of na 10 minuten douchen is het water te koud. Of de woning warmt niet snel genoeg op. Dat de verwarming niet warm water en verwarmen samen kan doet er niet toe.

Walter

21/09/2016 - 10:58

Bedankt voor jullie reacties.

Het gaat om een Midea RSJ-35/300RDN, welke wel degelijk een warmtepompboiler is. Ik heb merk en product nummer bekeken op het toestel zelf. Er staat wel bij dat het een warmtepompboiler is met geïntegreerde warmtepomp, maar volgens mij maakt dit nog steeds geen volwaardige warmtepomp?

De installateur heeft naast de temperatuursverlaging ook een warmtebatterij geïnstalleerd die de boiler een boost heeft van 10°C. Hij beweert dat dit het probleem zal oplossen.

Met vriendelijke groeten, Dieter

21/09/2016 - 11:10

Maar er moet toch nog iets anders zijn voor de verwarming? Dat is idd enkel een warmtepompboiler voor sanitair warm water.

21/09/2016 - 12:12

Spijtig genoeg is er geen enkel ander toestel voor centrale verwarming aanwezig in de 3 huizen. De installateur is er heilig van overtuigd dat er geen probleem zal zijn deze winter doordat er kleine modificaties gebeurt zijn in het systeem t.o.v. vorige winter ( toevoeging van warmtebatterij, verlaging van de temperatuur in de boiler).

Feitelijk zijn deze woningen niet voorzien van centrale verwarming en zijn dus niet bewoonbaar in een strenge winterperiode.

21/09/2016 - 12:21

Ok maar dan heb je wel eens systeem dat gelijktijdig warm water en verwarming voorziet:-). Ze worden immers uit dezelfde buffer gehaald.
Wel stoer dat iemand dat aandurft. Je kan ook nog altijd bij de architect terecht. Het concept van de verwarming is ook zijn verantwoordelijkHeid.

Walter

21/09/2016 - 12:25

En wat houdt die warmtebatterij in die hij geplaatst heeft?

Een elektrische batterij?

30/09/2016 - 18:35

eigenlijk lijkt de oplossing mij heel eenvoudig, dagvaarden.  als alle 3 de woningen hetzelfde probleem hebben, en er warmtepompboilers gebruikt zijn om woningen te verwarmen, denk ik dat jullie genoeg argumenten hebben om de installateur te dagvaarden.  jullie voordeel, jullie zijn met 3, dat maakt de kosten alvast lager.

je kan ook eerst de verzoeningscommissie bouw proberen. http://www.bouwverzoening.be

hans d