warmtepomp ter vervanging van accumulatoren | Ecobouwers.be

U bent hier

warmtepomp ter vervanging van accumulatoren

afbeelding van aron_lj
15/12/2017 - 14:14

Wij hebben een woning gekocht die voorzien is van accumulatoren in de woonkamer en een elektrische boiler voor de opwarming van het sanitaire water.

Omdat het energieverbruik van beide systemen bijzonder hoog is zouden we opteren voor het installeren van een warmtepomp.

Verwarming woonruimte/keuken (40m2) zouden we opteren voor warmtepomp lucht/lucht.

Voor de verwarming van het sanitaire water zouden we eventueel opteren voor een warmtepomp lucht/water.

  1. Hoeveel zouden we kunnen besparen op de elektriciteitsfactuur?
  2. Leveren beide systemen voldoende warmte in de wintermaanden? Warm water? Warme woonkamer?

​Is de installatie van warmtepompen de beste keuze? Of vervangen we beter de accumulatoren door nieuwere zuinigere modellen? Idem voor de elektrische boiler. Of waarom geen infrarood-panelen als alternatief?

​Op de slaapkamers zijn er voorlopig elektrische convectoren, maar deze worden niet gebruikt.

 

Graag jullie advies.

 

 

3 Reacties

afbeelding van walter-8
19/12/2017 - 14:49

Vertel eens hoeveel je nu verbruikt?

Wat was energiepeil toen je woning kocht?
Een optie de vloeren over te breken en vloerverwarming te leggen?

Een elektrische verwarming heeft 1 voordeel : ze heeft een rendement vaan 100%. Nadeel is dan ook dat je geen meer zuinige accumulatoren kan kopen.

Wel goed is dat je de verwarming boven niet nodig hebt.

Walter

afbeelding van MarieDeVos
12/01/2018 - 10:18

Als je dan toch al overweegt om over te stappen, zou ik die accumulatoren achterwege laten... Niet optimaal wat betreft zuinigheid en ook minder geschikt voor het verwarmen van veel gebruikte ruimtes. Een warmtepomp is wel een interessante denkpiste en als er, zoals walter-8 al vroeg, mogelijkheid is tot vloerverwarming is het misschien wel interessant om beiden te combineren om er zo het betse uit te halen. 

1.Hoeveel besparen op electriciteitsfactuur: ongeveer 2/3 tot 3/4 besparing
2. voldoende in wintermaanden: de capaciteit van systemen Lucht-lucht is niet zo groot, maar voldoende voor 40m² als dit goed geïsoleerd is (zowel muurisolatie als isolerend glas als dakisolatie). Maar dit gold destijds ook al voor elec.acumulatieverwarming: goede isolatie. Daarom dat walter-8 naar het E-peil van je woning informeerde, om dit in te kunnen schatten. 
Regel 1 is dat investeren in (extra) isolatie primeert op isoleren in een (ver)nieuw(d) verwarmingssysteem en zowel de kostprijs van die laatste ALSOOK het verbruik drukt.

infraroodverwarming of nieuwe acumulatoren kunnen het nooit halen van het rendement van een warmtepomp:die toch gemiddeld een factor 3 beter met de electrische stroom omspringt