Wachtbuizen en leidingen te voorzien (onder de betonplaat) | Ecobouwers.be

U bent hier

Wachtbuizen en leidingen te voorzien (onder de betonplaat)

afbeelding van wonderhow
03/10/2020 - 13:43

Aloha,

Binnenkort gaan we de betonplaat gieten in onze garage. Dit is dus dé moment om alles van ondergrondse wachtbuizen en leidingen nog te voorzien.

Situatieschets: (zie ook afbeelding): het gaat over een rijwoning, waarbij de garage via de wasplaats en een gang verbonden is met het terras en de tuin. Momenteel is het bruin gearceerde gebied nog volle grond. Onder het terras zit de regenwaterput. We gaan werken met domotica en in de tuin willen we in de toekomst een tuinhuis (water/elektriciteit), serre (water/elektriciteit), vijvertje, tuinverlichting, etc voorzien.

Momenteel zijn er ondergronds 2 gaten geboord in de fundering richting de tuin met een diameter van 6-6,5 cm.

Door het eerste gat dachten we de waterleidingen te voorzien van en naar de regenput. (2 x socarex)

Omdat we graag later nog extra kabels richting de tuin of de regenwaterput willen trekken, zouden we door het tweede gat een wachtbuis voorzien voor elektriciteit, die via een inspectieputje uit zou splitsen in elektriciteit tuin of regenwaterput. Is dit een praktische oplossing? Of voorzien we beter 2 aparte wachtbuizen (wel extra gat laten boren dan)? Doen we deze best in PVC of flexibel? Wat met eventuele waterinsijpeling in deze buizen via dit putje, is dit schadelijk of te vermijden?

Eveneens denken we dat een wachtbuis tussen de meterkast vooraan in de garage en de elektriciteit/domotica-kast (10m afstand) handig kan zijn. Dit om later nog internet/domotica en andere kabeltjes over en weer te kunnen trekken. Welke diameter is hier zinvol? We hebben momenteel een rode flexibele wachtbuis van 9cm op overschot, maar deze is mogelijks overkill.

We schatten dat bvb de voeding van de regenwaterpomp en elektriciteit richting de tuin gewoon los gelegd kunnen worden over de beton, zonder wachtbuis. Maar zijn er nog zaken die we beter wél nog onder de beton steken nu het nog kan?

Hebben jullie nog andere tips voor wachtbuis-leken? Welk type trekdraad voorzien? …

Hartelijk dank!

Bestand als bijlage: 
PDF-pictogram ondergronds.pdf

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.