Waarom secundaire luchttoevoer onderaan (houtkachel) | Ecobouwers.be

U bent hier

Waarom secundaire luchttoevoer onderaan (houtkachel)

afbeelding van Bierten
19/12/2020 - 11:32

Hallo,

Ik vroeg mij af wat het nut is van een secundaire luchttoevoer onderaan een houtkachel? Zoals je kunt zien in het (3d) onderaanzicht van de kachel (pdf) zitten de primaire en secundaire luchttoevoer naast elkaar, onderaan de kachel.
Ik heb trouwens problemen met mijn houtkachel: slechte verbranding en raam direct zwart. Schoorsteen is geplaatst door een specialist.

Bart Br.

Bestand als bijlage: 
PDF-pictogram houtkachel.pdf

5 Reacties

afbeelding van walter-8
20/12/2020 - 17:11

Waar zouden die aanvoeren anders moeten zitten? De natuurlijke beweging van warme lucht is omhoog. Aanvoer verse lucht is dan logisch onderaan.

Ik ben niet de kachel specialst; maar gok dat zwart worden vanje ramen als te weinig luchtaanvoer en/of te lage temperatuur van je verbranding.
Vanwaar komt je verse lucht? Kan er voldoende verse lucht worden aangevoerd?
Bv: als de lucht uit de kamer komt, kan er verse lucht de kamer in? Bv via een raam of ventilatie-opening?

afbeelding van Bierten
20/12/2020 - 17:25

Ik heb een foutje gemaakt in mijn omschrijving. Ik bedoelde secundaire luchttoevoer. Die meestal bovenaan zit...(ondertussen aangepast in de post)

afbeelding van walter-8
20/12/2020 - 17:27

Ok; waar dit is niet zo belangrijk (eventueel wel om je zorgen dat je glaasjes proper blijven).

Belangrijk is vanwaar je de verse lucht haalt.
Hoe zorg je daarvoor?

afbeelding van Bierten
20/12/2020 - 17:32

De kachel staat in een chalet. (Geen goede isolatie, dus veel 'ventillatie'). Ik had zelfs de aanvoer van lucht van de kachel eens enkele dagen (als test) aangesloten via een buis naar buiten. Zelfde resultaat.

afbeelding van Dirk Bauwens
22/01/2021 - 17:06

Een zwart geworden glas wijst op onvolledige verbranding. Dat betekent voornamelijk: te weinig verbrandingslucht voor het hout in de kachel. Te weinig verbrandingslucht kan liggen aan een te lage schoorsteen, een te koude schoorsteen, te kleine openingen voor de luchttoevoer. Begin eens met je kachel met weinig hout op te starten en wanneer dat duidelijk goed brandt (met zo goed als geen rookvorming uit de schoorsteen)  kun je wat meer hout toevoegen. Dan terug letten op eventuele rookvorming uit de schoorsteen. Welk soort schoorsteen heb je en welk soort houtkachel ?