Waar vind ik ecologische osb-platen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Waar vind ik ecologische osb-platen?

afbeelding van IlseJoanna
22/10/2021 - 16:14

Binnenkort verhuis ik maar eerst wil ik de laminaatvloer in de slaapkamers vervangen door een ecologisch alternatief. Hoe zit het met osb-platen, zit daar nog steeds formaldehyde in? Ik zag net op de site van een bouwmarkt dat ze waterbestendige osb-platen hebben, met welk product zijn deze dan behandeld en hoe (on)gezond is dat? Aangezien mijn budget beperkt is is een volledig houten vloer uitgesloten. Mijn nieuwe huisje is gelegen in Nieuwkerke (heuvelland). Zijn er daar ergens in de buurt zaken die eco-bouwmaterialen verkopen?

Ilse Demuyt

4 Reacties

afbeelding van chphe
28/10/2021 - 18:15

Kan je oplijsten welke informatie je reeds gevonden hebt?

Ook is het begrip ecologisch erg breed. Sommige zijn al blij als er een mooi label op staat, anderen willen het volledige productieproces kennen.

Er zijn veel eco-bouwhandels. Heb je al gekeken op https://www.ecobouwers.be/professionals?

Mijn eerste reflex is om te gaan kijken bij Eurabo of Ecomat:

afbeelding van IlseJoanna
28/10/2021 - 21:26

Veel info heb ik helaas nog niet. Ik was onlangs bij Liparos in Zottegem en daar kwam ik te weten dat er formaldehydevrije osbplaten bestaan en FSC gecertifieerd. Meer info heb ik niet. Maar aangezien ik naar 8950 Nieuwkerke ga wonen is het niet praktisch om die platen in Zottegem te kopen en dan op de één of andere manier naar Nieuwkerke te krijgen. Vandaar dat ik op zoek ben naar een leverancier in de omtrek van Nieuwkerke. Een firma net over de franse grens liet me weten geen ecologische osbplaten meer te verkopen omdat de huidige regulier ok zouden zijn. Maar ook daar vind ik geen info over. Want wat is ok?

afbeelding van walter-8
05/11/2021 - 18:49

OSB zou ik niet als duurzaam benoemen omdat het niet slijtvast genoeg is. Alle OSB oplossingen voor een vloer, na een goede 10 jaar zie ik dat ze vervangen worden.

Waarom wil je het laminaat vervangen?

afbeelding van Bram in Brussel
06/11/2021 - 19:50

Onze osb vloer in ons vorig huis hield het goed vol. Slaapkamers enkel; weinig geloop en meestal blootvoets/pantoffel. We zijn na ong. 10 jaar verhuisd.

In ons huidig huis hebben we dat opnieuw geplaatst in de slaapkamers. Tand in groef, beetje gladschuren waar een naad te oneffen is, en oliën met harde olie. Kost veel minder dan laminaat.