waar folie aanbrengen bij vloerverwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

waar folie aanbrengen bij vloerverwarming

06/11/2019 - 08:56

Beste forumleden,

Bij het aanbrengen van vloerisolatie voor vloerverwarming zie ik dat er folie bovenop de isolatie aangebracht wordt met een rasterpatroon als hulp om de verwarmingsbuizen te leggen. Anderzijds wordt er gezegd dat de folie (dampscherm) onder de isolatie moet liggen.

Kan er iemand wat klaarheid brengen?

Met dank

Walter

15 Reacties

06/11/2019 - 20:12

Een dampscherm dient om omgevingsvocht uit een koude omgeving weg te houden. Je zet het daarom voor de isolatie van binnenuit. Een dampscherm onder de isolatie is daarom onzin (onder de isolatie is het koud, het moet er dus boven).
De folie onder de isolatie is om vocht van onderuit tegen te houden. Dat is een vochtrem.

De folie met een patroon is gewoon een leghulp. Niets meer.
Bij je vloer is het dampscherm de vloer zelf; die is voldoende dampdicht. Net zoals bv een pleisterlaag. Daar moet je ook geen dampscherm aanbrengen (heel, heel soms zie je een dampscherm tegen de snelbouw langs buiten).

Walter

07/11/2019 - 19:58

Walter

men moet een onderscheid maken tss dampdicht en luchtdicht. Pleister is helemaal niet dampdicht, wel luchtdicht (als ie goed aangebracht is). Idem voor een vloer: zelfs een betonvloer van 20 cm is niet dampdicht. 
een dampscherm dient om te vermijden dat de warme (vochtige) binnenlucht zou condenseren als het doorheen je isolatie komt (wegens veel lagere temperatuur aan de koude kant van isolatie. 
op een vloer zou ik zeker een dampremmend/scherm aanbrengen voor energetische redenen. Ook voor gezondsheidsrisico's  (Radon gas) moet je vloer dampdicht zijn. 

08/11/2019 - 11:11

Voila; je hebt een fout ontdekt in onze bouwwijze van de laatste 25 jaar.... ;-).

Het erge is nog dat je je dampscherm op de isolatie met het legpatroon gaat doorprikken....

Voor de duidelijkheid; als je bouwt met bepleisterde muren en een standaard vloer worden beide opbouwen als voldoende dampdicht gezien opdat er geen condensatie in de isolatie komt.

Walter

08/11/2019 - 12:00

Je moet kijken naar de dampdiffusie van de materialen (maar die dingen weet jij toch??): pleister is niet dampdicht dus warme, vochtige lucht gaat doorheen pleister, doorheen isolatie en koelt daar af tot onder dauwpunt en dus condensatie. Idem dito voor dakisolatie. 
je verwart echt wel 2 begrippen: dampdichtheid met luchtdichtheid. Er wordt niet voor niets een PE folie op de vloerplaat  gelegd tegen vochtige lucht vanuit kelder/kruipruimte. 

08/11/2019 - 12:14

Hoe stel je de muuropbouw voor zodat condensatie in de muur voorkomen wordt?

08/11/2019 - 14:07

Walter

ik heb echt geen tijd voor zulke simpele,essentiële info. Je vindt op het internet een paar honderdduizend voorbeelden als je dat echt wilt weten. Mss toch opletten met de info die je hier zomaar neerschrijft...

08/11/2019 - 14:23

Laat me het anders stellen; de standaard opbouw van binnen naar buiten; pleister, snelbouwsteen, isolatie en gevelsteen is foutief omdat de pleisterlaag niet dampdicht genoeg is?
En zowat alle gebouwen in België van de laatste 30 jaar hebben daarom problemen met condensatie in de isolatie?

08/11/2019 - 17:13

Met ironie los je niets op, des te meer met wetenschap. Blijkbaar verwar ik je met iemand anders. 

08/11/2019 - 17:16

Ik blijf nog steeds benieuwd hoe je de opbouw van onze bakstenen muur ziet.

Walter

08/11/2019 - 17:25

@topic starter: als iets nog niet duidelijk is, laat maar weten.

Ter info; ik gebruikte een vochtrem als term om aan te duiden dat onder je isolatie je iets moet hebben dat water uit je vloer onder de isolatie tegen te houden (al is dat niet altijd nodig). Je kan daarvoor niet alle producten gebruiken die als dampscherm verkocht worden. Dit omdat sommige dampremmen toch waterdamp in beide richtingen toe laten (de zogenaamde vochtvariabele dampscherm - die er als 'papier' uitzien).

Walter

08/11/2019 - 17:49

Het gaat er over dat je geen onderscheid maakt tussen luchtdicht en dampdicht. Erger nog, je beweert zelfs dat pleisterwerk dampdicht is. 
Dan zouden er idd problemen zijn met heel veel huizen. 
Maar doe rustig voort met foute info te geven aan mensen. Zo blijft de commerce draaien.

(heb ik trouwens iets gezegd over de samenstelling van een muur??)

08/11/2019 - 18:05

Mmm; als pleisterwerk niet dampdicht is gaat er vocht in de winter door de muur naar buiten en zal condenseren in de isolatie. Dan krijg je veel bouwschade.
Hoe zie je dat dit voorkomen kan worden?

08/11/2019 - 18:12

Walter toch...

een constructie wordt zo berekend dat het dauwpunt buiten de constructie ligt. In praktijk niet altijd mogelijk waardoor het belangrijk is dat de buitenkant dampopen is. 
zoek eens de dampdiffusieweerstand op van pleister. 
of gewoon googlen: dampdichtheid pleister. 
soit, je bent er mee aan het rammelen dus hier stop ik. 

08/11/2019 - 18:26

Jammer; mijn vragen zijn echt heel serieus bedoelt; Ik snap niet direct waaruit je zou halen dat ik je niet serieus zou nemen.

Ik versta ja antwoord op de muuropbouw als; de pleisterlaag is voldoende dampdicht opdat er geen condensatie is. Maar mogelijk niet. Ik ben wel benieuwd of je een voorbeeld van de opbouw kent waarbij de pleisterlaag niet voldoende was voor de dampdichting. En ik ben benieuwd waarom een dampdichte bepleistering een probleem zou zijn.

09/11/2019 - 09:03

Een pleisterlaag kan men niet als een dampscherm benoemen. Daarvoor is die lang niet dampdicht genoeg.

Wel is het zo dat in bepaalde omstandigheden een pleisterlaag voldoende kan zijn, bijvoorbeeld in een opbouw waarbij de daaropvolgende opbouw naar buiten toe meer dampopen is dan die pleisterlaag. Of in het geval er achter de isolatie in een spouwmuur een ventilatiespouw is die de waterdamp kan afvoeren, of in het geval die spouwisolatie op zich dampdicht is.

Maar het is zeker niet juist en zelfs gevaarlijk om er zonder meer van uit te gaan dat een pleisterlaag een dampdichte laag zou zijn.