Vraaggestuurde natuurlijke ventilatie A+ | Ecobouwers.be

U bent hier

Vraaggestuurde natuurlijke ventilatie A+

Aan de groenere en low-tech architect-collega's: tot onlangs gebruikten wij voor woningen Schiedel-Bemal betonnen ventilatie potten om vraaggestuurde natuurlijke ventilatie te voorzien. Zij zijn echter gestopt met deze ventilatie-oplossing. Iemand weet van een vergelijkbare fabrikant/ verdeler/ ... ?

5 Reacties

afbeelding van charel
16/02/2021 - 14:00

Beste, het is natuurlijk geen antwoord op uw vraag maar wel een bedenking.

Dat men gestopt is met het maken van dit systeem lijkt me niet zo verwonderlijk. Het lijkt me immers zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, om hiermee altijd het voorgescheven ventilatiedebiet te kunnen halen.

Met andere woorden: het is een voorbijgestreefd systeem. Ik zou voortaan minstens een systeem C maar nog liever een systeem D voorzien.

afbeelding van Keon
07/03/2021 - 16:53

Misschien overstappen naar "decentrale D-systemen"?

Is eenvoudig te monteren (geen kanalenstelsel nodig) en individueel (per kamer) te controleren. Maakt wel een zoemend geluid maar dat is bij een nieuwbouw misschen te ondervangen door een extra geluiddemper ("ventilatiekast") te voorzien.

Wil je geen storende elementen in uw gevel dan zijn er toestellen die de lucht innemen en uitblazen via een raamrooster.

afbeelding van Keon
26/03/2021 - 12:07

Nog een mooi alternatief kwam ik onlangs tegen in het ""2226" gebouw van Baumschlager & Eberle in Oostenrijk.

Daar gebruikt men verticale luiken naast de ramen om een A+-systeem te maken. De luiken gaan open of dicht op basis van het CO2-gehalte en de RV.

De thermische inertie van de interne massa zorgt voor de opvang van de temp. wisselingen tijdens het stootventileren. Hiervoor rekent men op de betonnen plafonds (en vloeren) omdat beton een kleinere halveringstijd heeft vgl. met de bakstenen muren wat net gunstiger is in deze toepassing.

Bedankt voor de reacties.

@Keon: wat bedoel je met 'RV'?

Ik ben ondertussen wat opzoekingswerk aan het doen naar zonneschoorstenen, en ook bij Willy Lievens beland...

afbeelding van Keon
26/03/2021 - 12:45

RV = Relatieve Vochtigheid.

De ellende met ventilatiesystemen is dat je ook moet kunnen aantonen dat ze hun minimale debieten halen of dat je kan terugvallen op een CE-markering.