Vloerverwarming met beperkte opbouwhoogte | Ecobouwers.be

U bent hier

Vloerverwarming met beperkte opbouwhoogte

afbeelding van ilse.bols
23/01/2018 - 08:28

Goedemorgen,

Wij zijn onze woning van 1957 aan het verbouwen.
Op het gelijkvloers willen we graag vloerverwarming plaatsen.
Boven zouden we de radiatoren behouden.
Een deel van de gelijkvloers ligt op zavel, daar kunnen we dus genoeg uitgraven om te isoleren e.d.
Het deel dat is onderkelderd (de hal, de berging en een deel van de living) is echter moeilijker. Daar hebben we maar een hoogte van 5 à 6 cm.
We kunnen het plafond van de kelder isoleren.
Is het mogelijk om vloerverwarming te leggen met een hoogte van 5 à 6 cm (inclusief vloerafwerking)?
Welke oplossingen bestaan hier voor?
Of raden jullie aan om in de berging en de hal toch radiatoren te plaatsen?
En wat dan met het stuk in de living?
Kunnen jullie raad geven?
Alvast bedankt!

Ilse

1 Reactie

afbeelding van Lled
23/01/2018 - 12:27

Beste Ilse,

Ik ga er vanuit dat je verbouwingen vrij drastisch zijn aangezien je vloer en chape eruit gaat. 5-6cm is vrij weinig aangezien vloerverwarming toch best op een isolatie en/of uitvulchape wordt geplaatst. Er zijn verschillende mogelijkheden of een combinatie daarvan om toch tegemoet te komen. Ik som er hieronder enkele op:

- Afhankelijk van hoeveel deuren en de beschikbare plafondhoogte kun je het linteel van de  deuren 10 à 15cm verhogen. Hierdoor creër je voldoende ruimte om de gehele opbouw te kunnen plaatsen. Gevolg van deze oplossing is wel dat je pleisterwerk moet herstellen, deuren zal moeten uitbreken en waarschijnlijk in de problemen met de dorpels van je buitendeuren. Als je hierdoor een plafondhoogte onder de 2,50m krijgt zou ik het afraden.

- Een andere oplossing kan zijn om te kiezen voor anhydrietchape. Deze kan uitgevoerd worden in een dikte van 4cm. Dat geeft u nog een beetje ruimte om een dunne eps-uitvulchape te plaatsen zodat uw elektriciteitsleidingen weg zijn en je een vlakke ondergrond krijgt om uw vvw te tackeren. Maar als je daarop nog 1,5cm tegelvloer krijgt dan lukt ook dit al niet. En eerlijk gezegd is dit de minst ideale oplossing. Ik vind persoonlijk dat zo nipt werken om problemen vragen is.

- De beste oplossing is volgens mij om voor een droog systeem te kiezen. Daarbij leg je de vloerverwarming ín de isolatieplaten. Hierop kun je dan een dubbele fermacell-plaat of iets dergelijks leggen waarop de vloerafwerking kan komen.

Als je voor oplossing twee of drie kiest isoleer je best nog het plafond van de kelder ook.

Het is iig niet simpel en 6cm is echt wel weinig. Te weinig eigenlijk.