Vloerverwarming maar hoe aanpakken?

Beste verbouwers, experts

in navolging van eerdere post zijn wij al zeker welke energiebron wij gaan aanspreken voor het evrwarmen van de woning. Momenteel via accumulatie maar dit gaat er uit. Er komt gas, die gelukkig niet te ver van onze woning in de straat ligt.

Wij gaan kiezen voor vloerverwarming, maar hebben van aannemers 2 systemen gehoord, waarbij de ene de andere tegenspreekt. Dit maakt het voor mij zeer moeilijk een juist oplossing/beslissing te vinden:

Momenteel is de vloeropbouw (woning 1991) als het volgt:

Kruipkelder – betongewelf (wrschnlk 15cm) – 8cm chape

Nu voor vloerverwarming heb ik 2 inzichten gekregen voor opbouw vloerverwarming:

Systeem 1:

  • Kruipkelder plafond isoleren (dus onderkant van betongewelven)
  • Kleine isolatielaag op betongewelven
  • Dan leiding edm (van vloerverwarming)
  • Overschot (minimale dikte) chape

Nadeel dit systeem: door geringe isolatie tussen leidingen VVW en betonplaat zal die ook deels mee opwarmen.

 

Aannemer A zegt perfect mogelijk, aannemer B zegt voor systeem 2 te kiezen omdat ik teveel warmteverlies ga hebben door opwarmen betongewelven alsook de chape te dun gaat zijn waardoor vloer gaat loskomen.

 

Systeem 2:

  • Dikkere laag isolatie op betonplaat (zodoende die niet mee opwarmt)
  • Kruipkelder niet isoleren
  • Dikkere laag chape

Nadeel dit systeem:

- vloer komt 5cm naar boven => ruimte tot plafond zal naar 2m52 gaan ipv 2m57 nu = meer benauwd gevoel (?).

- Bijkomstig: deurgaten moeten opnieuw gemaakt worden, dus poutrel versteken bovenkant deur om erna deuren terug te kunnen hangen.

 

Systeem 2 zal niet vloeken met de ramen gezien die toch vernieuwd worden. Daarnaast zei een aannemer B dat het veel beter zal zijn dit toe te passen (zowel budgettair als uit te voeren werk) om de deurgaten te verhogen dan in de kruipkelder de isolatieplaten aan te brengen.

Aannemer A zei voor systeem 1 te gaan, wel met aluminium in de buizen en dat ik zeker moet vragen wat EDM voor vloerverwarming is. Daarnaast zei aannemer A:

Ik zou gelijk in eerste instantie opteren om de massa van de betonplaat ook mee op te warmen aangezien je met parket gaat werken... dit wil zeggen dat je pur (lijkt mij altijd best in kruipkelder...) gaat spuiten tegen kelder plafond (of platen) en dat je vloerverwarming op netten op beton gaat leggen. Dan heb je meer massa en kan je lager in temperatuur stoken om parket minder te doen werken...

Daarnaast, we hadden graag parket gelegd. Is dit slim/mogelijk in combi met VVW gezien hout ook een isolerend materiaal is. Ik weet dat het wat vloekt ...

 

Graag jullie advies, want ikzelf zit vast.

Reacties

Normaal bekijk je dit met de architect, niet met aannemers.
De startvraag is; wat wil je met de renovatie bereiken binnen welk budget.
Op zich zijn beide oplossingen een start van isoleren. Maar hoe isoleer je de muren extra, het dak? Hoe pak je de koudebruggen aan aan de aanzet van de muren? Wat past binnen een budget?
De ramen vernieuwen; maar doe je dat zo dat je ooit 20cm isolatie in de muur kan steken? Of zal de persoon die de woning ooit correct wil isoleren die weer moeten uitbreken?

Je plafond; hoe is het opgebouwd?
Hier hebben we op de slaapkamer de vloer verhoogd; om de hoogte houden hebben we de houten roostering vrijgemaakt. 2m50 lijkt me nog ok als hoogte.
En je kan ook én de kruipkelder én op de vloer isoleren....

Walter

Op het gelijkvloers hebben we een hoogte van 2m45. Een benauwd gevoel hebben we zeker niet. We hebben wel grote ramen op zuidoosten en zuidwesten (uiteraard met zonnewering). Geen idee in welke mate die een rol spelen.