Vloerverwarming combineren met massief houten vloer?

Ik ben op zoek naar budgetvriendelijke vloer voor living en eetkamer en kwam zo uit bij tweede keus eiken vloer. Maar is dat een goed idee in combinatie met vloerverwarming? Dat de massieve vloer de warmte trager geleidt, lijkt mij niet zo'n groot probleem. Er zijn echter verkopers die zeggen dat zo'n vloer minder geleidt en dat mijn stookkosten onnodig hoger zullen zijn en dat ik beter samengesteld parket leg.

Het huis wordt geïsoleerd met net geen 30 cm cellulose voor de muren en een 25 cm voor het dak. Veel extra verwarming zou er dus niet nodig zijn, is mij verteld.

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

 

Reacties

Merk toch eerst op de parket in de keuken veel onderhoud zal nodig hebben. Je zal als je sat tijd in keuken doorbrengt de vloer snel jaarlijks moeten vrrnissen/boenen/oliën... Dus op lange termijn zeker duurder dan eender welke steen.

Ivm verwarming. Die vraag start altijd met hoeveel energie je nodig hebt. Dus eerst die warmteverliesberekening laten doen.

2 problemen met parket en vloerverwarming: parket isoleert beter dan steen dus je moet voor dezelfde warmteafgifte een hogere temperatuur voorzien van je verwarmingswater (dus lager rendement) en/of je moet meer verwarmingsbuizen voorzien. Hoeveel meer hangt af van die warmteverliesberekening.
Daarnaast vinden hout en lijm het niet zo fijn opgewarmd te worden. Het hout krimpt en zet uit afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid (die extra laag is omdat je hout zelf een verwarmingselement is). Daardoor is er wel wat ervaring nodig naar plaatsing toe. Maar zelf moet ik passen op wat een goede combinatie is van type parket en soort verlijmen (ik denk dat je niet anders kan dan verlijmen). Het lijkt wel logisch dat een samengesteld parket iets beter werkt omdat ik verwacht dat het minder gevoelig is voor vervorming.

Walter

1) Eigenaardig dat je 30cm in de muren voorzien, en maar 20cm in het dak.

Voor 30cm in de muren zou ik toch altijd naar 40cm in het dak gaan.

2) Zowiezo naar heel lage temperatuur gaan in de vloerverwarming met kleine verleg (10cm) en voldoende dikte chape boven vloerverwarming (7cm).

In principe kan je dan zelfs voor massief parket gaan, ipv. gelaagd.

Want als je woning goed geïsoleerd is, kom je in principe met 28°C voorloop temperatuur toe.

Als je parket hier niet tegen kan, kan je in de zomer ook wel eens problemen krijgen.

Belangrijkste met parket in een nieuwe woning, ongeacht massief of gelaagde parket, is de luchtvochtigheid.

Deze moet je ten alle tijden op peil houden, want met een D-ventilatie in de winter, kan het wel eens te droog worden binnen, en trekt je parket los/krom.

Dikte is natuurlijk ook belangrijk, hoe dunner, hoe minder vertraging erop zit.

Maar aangezien vloerverwarming toch een constante verwarming is, die je in principe niet aan en uit gaat zetten, heeft dit iets minder invloed, zolang je met weinig temperatuurschommelingen zit binnen.

Persoonlijk zou ik toch een gelaagde aanraden, tot max. 15mm dikte.

tot 20 mm hout zou voor vloerverwarming geen probleem mogen zijn.  de warmteafgofte zal vertragen, maar bij een a priori traag systeem is dat prima.

uit ecologische redenen verkies ik massief parket, maar degelijk gelaagd parket zal minder gevoelig zijn voor temperatuursschommelingen..