vloeropbouw boven gewelven | Ecobouwers.be

U bent hier

vloeropbouw boven gewelven

afbeelding van tdude
04/01/2017 - 16:00

Hallo,

boven onze gewelfde kelder werd een nieuwe betonplaat gegoten van 25 m². Hierdoor hebben we tussen de 6,5 en 9 cm cm tot de vloerpas. Nu willen we een zwevende parket leggen van 14 mm, en daaronder zoveel mogelijk isoleren. Aangezien de betonplaat niet egaal is, zouden we deze eerst kunnen uitvullen met een isolerende chape. Zouden we hierop kunnen verderwerken met een drukvaste houtvezelplaat zoals Steico Floor of Pavatherm Profile (zonder de latten) ? Ik vraag mij oa af of deze platen drukvast genoeg zijn naar puntbelastingen van kasten, zetels ed. Alternatief is gewoon een chape te leggen, maar dan heb ik geen isolatie uiteraard. Ook naar contactgeluid vraag ik mij af wat het beste is: chape of houtvezelplaten, parket verlijmd of zwevend ?

Graag advies / ervaringen

Alternatieve opbouwen zijn uiteraard welkom.

Dank alvast !

5 Reacties

afbeelding van walter-8
07/01/2017 - 20:13

Welke tips geeft de architect ?

afbeelding van tdude
08/01/2017 - 20:25

Ik denk dat de architect zal zeggen om te chapen, gezien ze niet echt gewend is om met houtvezelplaten te werken. In de kelder is 1 ventilatiekanaal voorzien van 110 mm  (gewoon een buis tot buiten), Daar staat ook de gasketel.De living is trouwens maar deels boven gewelven. Er is ook nog een stuk beton boven volle grond gegoten. Daar heb ik een 12 cm tot de pas.

afbeelding van walter-8
08/01/2017 - 20:50

Voor een goede isolatie heb je veelal snel 20cm nodig: eerst leidingen op de vloerplaat, dan chape, minstens 10cm isolatie en op chappe met vv buizen en afwerking laag.

is er geen optie de vloer te verhogen?
Als het een oude woning is heb je dikwijls hoge plafonds. Moet je enkel de deuropening verhogen wat ook geen fortuin moet kosten.

afbeelding van tdude
08/01/2017 - 21:03

Vloer verhogen is geen optie (allee toch niet met meer dan 2 cm), want dan sluiten de 2 andere vloeren niet meer aan.Houtvezel zou als voordeel hebben meteen isolerend en drgend te zijn, terwijl andere isolatieoplossingen nog steeds een drukveedelende laag nodig hebben (osb, germacell). Misschien is een isolerende dragende chape idd ook nog te overwegen. Dan vormt dit een compact geheel. Waar ik nog meer hoogte heb, kan ik dan eerst nog xps leggen, of iets duurzamers uiteraard.

afbeelding van tdude
08/01/2017 - 22:51

Had net de vergelijking tussen pavaboard en steico floor zelf gedaan, en die pavaboard is idd een sterke plaat. Ze wordt blijkbaar gebruikt om onder een chape te leggen, maar als ondervloer zal ze ook wel kunnen dienen, zeker met een osb 12 mm erop. Ik kan misschien 2 platen van 2 cm geschrankt leggen voor de stevigheid ?