Verwarming bovenverdieping | Ecobouwers.be

U bent hier

Verwarming bovenverdieping

afbeelding van Oli4_
06/09/2016 - 12:36

Wij zijn volop aan het renoveren en zoeken nog een oplossnig om onze bovenverdieping te verwarmen.

Beneden gaan we vloerverwarming in combinatie met warmtepomp installeren.

Op de bovenverdieping zitten met de beperking van de draagkracht van onze bestaande vloer in steen (potten). Verwarmen met vloerverwarming is hier geen optie. Welke alternatieven zijn er mogelijk ?

En op welke manier kunnen we onze vloer het beste egaliseren ? Momenteel ligt er op sommige plaatsen een chape. Op andere plaatsen zie je de potten liggen.

 

11 Reacties

afbeelding van limer
06/09/2016 - 14:00

Als er een probleem met draagkracht is, zou ik dat eerst dringend oplossen, ipv. verder te werken.

Als je met een droog systeem vloerverwarming zou werken, eventueel nog met anhydriet-chape, dan is het gewicht en dikte die erop komt toch eerder beperkt.

afbeelding van geert devos
06/09/2016 - 21:37

mischien is het een optie om je budget "voor de bovenverwarming" vooral te steken in een fikse verbetering van je dakisolatie/ramen/muren. Met een beetje geluk heb je boven dan geen verwarming nodig , en hoef je geen vloerverwarming boven te leggen met alle breekwerk/versteviging van de vloerplaat van dien.

Enkel voor de badkamer zal je dan nog iets moeten verzinnen, maar zelfs het water van je lage temperatuur/vloerverwarming zal in een goed geïsoleerde badkamer in bvb een verticale radiator ("handdoekdroger") al voldoende zijn om te comfortabel zijn.

gewoon een extra kring bijleggen.

afbeelding van Esser
07/09/2016 - 13:26

Ik plaats in de slaapkamers ventilo-convectors.   In principe heb je in de slaapkamers geen verwarming nodig in een goed geïsoleerd huis (met ventilatie D).   Toch als de kinderen studeren en het erg koud is kan je dan de convectors opzetten.

Deze ventilo's werken ook op de warmtepomp, op lage temperatuur dus.  Ingebouwde ventilator's (vandaar de naam) verspreiden de warmte doorheen de ruimte. 

Aangezien deze convectors aan de muur hangen heb je geen vloer-probleem. :)

Groetjes

Jan

afbeelding van walter-8
07/09/2016 - 22:08

Verkeerde prioriteiten...
Eerst die stabiliteit van de vloeren ok (een vloer die geen chape kan dragen) krijgen en eventueel nieuwe vloer bouwen...
En als er dan nog geld is vloerverwarming en warmtepomp. Anders klein gasketeltje en radiatoren

afbeelding van tony6
10/09/2016 - 23:43

Walter,

Akkoord met de prioriteiten.

Maar het is enkel de warmtepomp die het grote geld zal kosten en niet de vloerverwarming.

Als toch alles uitgebroken wordt, dan kost een vloerverwarming niet meer als radiatoren. 

Je kunt de vloerverwarming leggen in functie van de warmtepomp en er een gasketeltje op instaleren. Later (over 15j) kun je dan nog altijd een warmtepomp zetten. Andersom gaat minder goed, je WP zal aan hogere temp moeten werken met radiatoren dan met vloervw, en dus met een lager rendement.

Als je boven geen vloerverwarming kan leggen, om welke reden dan ook, kan je ook muurverwarming voorzien. bvb een tussenmuur tussen twee slpk's aan beide zijden voorzien van muurverwarming, dat is eigenlijk een vertikale vloerverwarming.

Zorg er wel voor dat je verwarmingsafgifte groot genoeg is bij een lage watertemperatuur. Dus veel oppervlakte gebruiken en in verhouding tot het warmteverlies van de ruimte. Als je het niet haalt : beter isoleren.

Geen verwarming voorzien zou ik niet doen, want je hele warmteverlies van de kamers op de verdieping moet dan geleverd worden door de vloerverwarming beneden.

Tony

afbeelding van Oli4_
12/09/2016 - 15:55

Ik denk dat we qua isolatie wel goed zitten. Dak is helemaal geïsoleerd, ramen zijn vervangen en volgend jaar voorzien we nog extra isolatie aan buitengevel.

afbeelding van walter-8
12/09/2016 - 20:57

Wij stonden 12 jaar geleden ook voor de keuze. Wij hebben de vloeren verstevigd zodat wel vloerverwarming mogelijk was. Een van de betere keuzes. Omdat de niet stevige vloer uiteindelijk ook geen aangename is.

Walter

afbeelding van walter-8
12/09/2016 - 21:00

En ook omdat de alternatieven voor vloerverwarming veel nadelen hebben (muurverwarming een muur die je moet vrijhouden, of geluid van ventilators van ventilos of snel hogere temperaturen of moeilijkere sturing van heel het systeem).

afbeelding van Ingir
12/09/2016 - 23:14

Wij hebben voor wandverwarming gekozen vanwege de vele elektraleidingen die in de chape blijken te liggen zodat het niet mogelijk is de chape in te frezen voor vloerverwarming. De wandverwarming is aangebracht in een dikke leemlaag die een hele wand beslaat. Daar gewoon het bed met flink hoofdeinde (bxh=2,10x1,50)  tegenaan geplaatst, geen probleem. De ruimte is altijd zeer aangenaam, zelfs zo aangenaam dat de nog niet verbouwde badkamer wat kil aanvoelt...

afbeelding van MarieDeVos
19/09/2016 - 12:10

Een alternatieve verwarming zou infrarood verwarming kunnen zijn... Bestaat zelfs in design panelen voor aan de muur, waardoor het zelfs niet opvalt dat er verwarming is :) 

afbeelding van walter-8
19/09/2016 - 21:47

MarieDeVos wrote:

Een alternatieve verwarming zou infrarood verwarming kunnen zijn... Bestaat zelfs in design panelen voor aan de muur, waardoor het zelfs niet opvalt dat er verwarming is :) 

is natuurlijk wel elektrische verwarming en dus een noodoplossing en in de gemiddelde woning echt wel af te raden.