Vertaling van één zin, naar iets wat ik wél begrijp? | Ecobouwers.be

U bent hier

Vertaling van één zin, naar iets wat ik wél begrijp?

01/07/2016 - 09:11
Bke

(woorden die ik niet begrijp heb ik in vet gezet; woorden die ik wel begrijp maar die het me moeilijk maken in de context cursief)

"Geen dampscherm nodig afgewekt met tweelaagse afdichting; onderlaag moet bitumineus zijn, voor toplaag kan eender welk topmembraan gebruikt worden"

(gaat over 'cellenglas' - met blijkbaar tálloze merknamen, die gisteren uren van m'n tijd hebben vergald omdat 'k telkens probeerde zoeken naar zekerheid over 'is dat wel hetzelfde spul?' zou in de grond, tegen de onderkant van de gevel terecht zou komen bij/tijdens vernieuwing van door planten doorgroeide en dichtgeslibde drainagelaag)

(...Ik lees die zin en 't is ac/dc in m'n hoofd wegens woorden als 'onder- en toplaag' en 'topmembraan' terwijl het een vertikale (!) wand in de grond betreft...... :( En jaja, ik vermoéd dan wel dat de onderlaag de gevel is. En de toplaag de kant waar dat cellenglas met de grond contact maakt, maar op vermoedens kan ik m'n huis toch niet bouwen? Als je mij wilt helpen, kan je ook volgend plan aanvullen want het ontbreekt me volstrekt aan chronologie in chaos :( ...)

Dit weekend begin ik er gewoon aan (want het gebeurt simpelweg nooit, als ik wacht tot het plan rond is) 

a) bke rooit een kleine boom, maait, ontwortelt en verwijdert de planten
b) bke haalt houten plankenwerk weg onderaan gevel, en vindt daaronder - hopelijk - het verwachte
c) bke graaft een geul tegen gevel aan van ongeveer 0,5m breed en 0,5m diep
d) bke laat de muur in die geul drogen voor ...? dagen (en hoopt dat het niet regent?)
e) mja, wat dan? als cellenglas=foamglas=dampdicht heeft eerdere plan geen zin (ademend membraan + worteldoek + drainage- en afwerkingslaag van stenen) dus gewoon cellenglas ertegen? en wat is dat eigenlijk: 'ertegen' - moet ik dan met zo'n dingen in de steen vastboren en wat dan met de voegen ertussen of moet ik dan blablablablabla...
f)?
g)?
....
z) bke legt in de overblijvende geul, tegen en overheen de aardekant een worteldoek, en vult de geul met stenen

Voorlopig alleen over a, b en z wat zelfvertrouwen. :(

 

5 Reacties

02/07/2016 - 13:22

eerst even de "vertaling" proberen, maar ik heb hier enkel wat woorden en niet de context, maakt het moeilijk.  "afgewekt", ik vermoed dat dat een typfout is en het moet zijn "afgewerkt".  "tweelaags" = bestaande uit 2 (verschillende) lagen, "bitumineus" = op basis van bitumen (pek, teer zoals in roofing en asfalt).  ik vermeod dat in dit lmaatse een membraan bedoeld wordt dat opstijgend vocht tegenhoudt, vroeger werd veelal roofing gebruikt, nu eerder een kunststoffolie (DPC of DIBA folie).  het zou handig zijn als je een link kon plaatsen naar de betreffende handleiding, dat is minder giswerk.

c. 50 cm diep is OK, zolang je maar niet dieper gaat dan de bestaande fundering

d. muur laten drogen heeft m.i. weinig zin, kan je overslagen.

02/07/2016 - 14:18
Bke

Hans, dank je! Zo tof, en 'k kreeg extra handen van de buren ook :)
Planten en oude beplanking is reeds voor 50% weg, 'k vond véél beter dan het verwachte: beplanking door en door rot, muur is relatief droog, oude folie, verduurd en her en der gescheurd.
 
Bijvraagje, want ik heb geen idéé hoe ik 'fundering' van 'niet-fundering' kan onderscheiden... vlak onder oppervlakteniveau van aardegrond verandert rode steen naar ruwbetonachtige steen, maar dat is bovenaan ook de binnenmuur van de berging op hoofdhoogte (staat op berghelling, dus die 'hoofhoogte in berging' is nét onder de grond, maar diezelfde hoogte is gewoon de bovenkant van het raam in de living ernaast) dus ik vermoed dat ik niet te diep kán komen met 50cm? Lager op de helling is er natuurlijk niets meer onder, maar daar moét wel een enorme fundering zijn, of het huis rolde gewoon de berg af, denk ik.

Negeer de handleiding (want onderhand nog 101 andere handleidingen gelezen en ik ben helemaal de kluts kwijt)
en probeer mss zo (als je wil, uiteraard) te helpen:

Situatie: onderkant muur + geul van 50 cm x 30cm ernaast.
Geen probleem = onderkant geul + aarde/plantenkant + drainage aanleggen, ik weet wat ik moet doen. 
Maar de kant van de muur... Van muur naar drainage toe bekeken: in welke volgorde zet ik wat ertegen; met wat maak ik het vast, want als ik gaten boor om cellenglas en folie vertikaal te plaatsen en tegen de muur aan te schroeven, dan zitten er toch ook gaten in die materialen? En moet er niet één of andere kit ook tussen de voegen van de platen?

Lieve groetjes, en echt super bedankt

03/07/2016 - 09:11
Bke

O! (vond iets)

Is dit goed/beter:
- die folie tegen de muur  (kleven? met rubberrand-rond-vijs-veroorzakende plug vastschroeven? ...?)
- gleuf vullen met dit  (beschermd tegen doorgroeiing met stevig worteldoek)
- en afwerken met waterdoorlatend moois erboven

?

Bke

 

03/07/2016 - 16:55

ik hebd e dokumentatie van foamglas niet doorgeniomen, heb wat weinigh tijd.  maar voor zover ik weet wordt foamglas altijd gekleefd, en dan heb je natuurlijk geen gaten.  maar ik ben geen specialist van verwerking van foamglas, ik zou me direct tot de producent wenden, zie : http://de.foamglas.com/de/waermedaemmung/unternehmen/kontakt/technische_...

03/07/2016 - 23:18
Bke

Moet met bitumen, blijkbaar. Granulaat-idee zou op 'n dikke 120€ per 'lopende meter' gevel komen. *Slik*
'k Ga restanten 'Styrofoam' verwerken voor zover ik ermee geraak. Die zou geen gevaar voor bodem opleveren en ook bestendig zijn. 'k Nagel 'n ononderbroken drainage-vel boven de Styrofoam 'waterdicht' vast zodat die onder de leien, en over de styrofoam, valt, en verder laat ik eenvoudige zwaartekracht via de drainagestenen de rest van het fixeerwerk doen. En dan wacht ik af en kijk wat het oplevert.
Bedankt!