Vermogen voor vloerverwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

Vermogen voor vloerverwarming

afbeelding van waltervl
23/11/2019 - 17:47

Ik wil een leefruimte van 66m2 (175 m3) verwarmen met vloerverwarming op water. Volgens mijn info heb je minimum 50W/m3 nodig en kan je met VV maximum 100W/m2 verwarmen. In mijn geval zou dat dus 66 X 100 = 6,6KW zijn waar ik 175 X 50 = 8,75 KW nodig zou hebben. Wanneer deze redenering klopt kan ik deze ruimte dus niet voldoende verwarmen??? Klopt mijn redenering?

 

 

7 Reacties

afbeelding van Luc Vandamme
24/11/2019 - 00:30

Beste Waltervl,

Jouw zienswijze is volledig verkeerd. Jouw denkspoor zegt dat je een verwarmingssysteem dimensioneert en dat de verliezen van het gebouw dan maar de toegevoegde warmte moeten compenseren. De werkelijkheid is juist omgekeerd.

Je moet weten hoeveel het gebouw ruimte per ruimte (kamer per kamer) verliest aan warmte via de muren, vloeren, de ventilatie, kieren en spleten, ... (Waeyenberg rekenblad kan je hierbij helpen). Dit noemt men een warmteverlies studie. Met deze cijfers kan je dan aan de slag om dit verlies te verdelen over de vrije oppervlakte van uw afgiftesysteem (vloer voor vloerverwarming, muur voor muurverwarming). Het is juist dat vloerverwarming (afgiftesysteem) beperkt wordt tot een afgifte van 100 W/m² (aanbeveling WTCB), anders moet de aanvoer t° te hoog worden ingesteld doordat je dan een groot t°s verschil (delta t) nodig hebt tussen uw afgifte oppervlakte (vloer) en de ruimte.

Het afgegeven vermogen van vloer- en muurverwarmingen zijn volledig afhankelijk van deze delta t (verschil tussen vloer t° en ruimte t°) en is dus veranderlijk en kan zelfs maar 10 W/m² zijn bij een vloeroppervlakte t° van 23°C (verwarmingswater aanvoer 25°C) en een ruimte t° van 20°C. Bij een lagere ruimte t° of bij een hogere vloer t° (maximum toegelaten is 29°C volgens de WTCB) zal het afgegeven vermogen stijgen doordat de delta t groter wordt. Zo zal er bvb bij een ruimte t° van 16°C en een vloer t° van 29°C steeds 100 W/m² worden overgedragen aan de ruimte.

 • Hoe meer de ruimte verwarmt, hoe minder vermogen er kan en zal overgedragen worden aan de ruimte bij dezelfde vloer oppervlakte t°.
 • Hoe lager de oppervlakte t° van de vloer (afgiftesysteem), hoe minder vermogen er kan en zal overgedragen worden aan de ruimte.
 • De juiste inschatting en regeling van de opperlakte t° (benodigd afgifte vermogen) gebeurt met de hulp an de WAR (Weers Afhankelijke Regeling) als de vloerverwarming vooraf juist werd berekend en geplaatst werd overeenstemmend met de warmteverliezen van deze ruimte. Je hebt dan zelfs geen thermostaat nodig.

In jouw uitleg wil je de omgekeerde weg volgen. Zo zal je nooit een verwarmingssysteem krijgen dat voldoet aan uw comforteisen of dat juist in te stellen valt.

afbeelding van walter-8
24/11/2019 - 20:11

Waltervl,
Van waar komt je info dat je 50w/m3 nodig hebt?
In mijn woning heb ik ongeveer 10W/m3 nodig.

Walter

afbeelding van walter-8
24/11/2019 - 20:12

Ps: heb je idd 50W/m3 nodig, heb je vooral extra isolatie nodig ipv een vloerverwarming.

afbeelding van waltervl
25/11/2019 - 13:11

Beste Walter,

Bedankt voor uw reactie.

Op het internet vind ik verschillende sites die spreken over 50W/m3 voor een geïsoleerde woning en er zijn er die zelfs over 70W/m3 spreken. Ik ben er zeker van het vooral afhangt van de isolatie van de woning. In mijn geval gaat het over een plafondisolatie van 20cm glaswol - een vloerisolatie van 8cm PUR  - spouwmuren met 5cm glaswol - nog enkele binnenmuren en gewone dubbele beglazing die uitkomt in een onverwarmde veranda. Dus eigenlijk is mijn vraag: waar vind ik een eenvoudig rekenprogramma waar ik deze gegevens kan invullen om te weten te komen hoeveel vermogen moet zijn van mijn nog aan te kopen gasketel of warmtepomp lucht/water?

Groeten Walter

afbeelding van walter-8
25/11/2019 - 13:26

Probleem met dat soort algemene uitspraken is dat je er dus niets mee aankan om je woning te verwarmen.
Of ook: hoe meer isolatie hoe minder zinvol. Of ook; als de woning slecht geïsoleerd is, wil je wel eens de woning laten afkoelen om niet te veel energieverlies te hebben. En dan wil je ook snel kunnen opwarmen. En om snel te kunnen opwarmen heb je toch best een zware verwarmingsinstallatie nodig die dat aankan. En wat je dikwijls ziet als richtlijn is het vermogen van die zware installatie.
Maar met vloerverwarming kan je niet snel opwarmen en heb je dat grote vermogen dus niet nodig.

Ik ben niet echt fan maar beter dan niets: https://bouw-energie.be/nl/bereken/warmteverliesberekening
Je krijgt een richtwaarde voor je energieverlies . Dat is het wat je vloerverwarming moet produceren.

Is het een bestaande woning?

Walter

afbeelding van Luc Vandamme
25/11/2019 - 17:13

Beste Waltervl,

1. voor afgifte vermogen bij verwarming, kan je enkel per afgifteoppervlakte berekenen (radiatoren, muur- en vloerverwarming, ...), dus dit wordt uitgedrukt in W/m². Je kan nooit (tenzij voor luchtsystemen zoals een lucht/lucht warmtepomp, verwarming via ventilatie, ...) een berekening krijgen in W/m³ wat vermogen per voluminhoud betekent. Dus alles wat je vindt op internet in (k)W/m³ is niet toepasbaar voor jouw toepassing van vloerverwarming met water als warmtetransportmiddel.

2. Je kan via www.ubakus.de alle muren, vloeren en daken inbrengen in een berekeningstool (menu online-Rechner, U-wert Rechner) en daarna kan je overgaan naar een warmteberekeningstool via het menu online Rechner , kiezen voor rekentool "rekenmachine voor warmtevraag". Daarin kan je de ingebrachte muren, vloeren en daken overnemen en met de door u uitgerekende oppervlaktes gaan matchen. U voegt uw vensters toe (ook een rekentool voor mogelijk via hetzelfde menu) en je kan je verwarmingsvermogen uitrekenen.
Dit is een gratis website, je kan kiezen voor Nederlands als taalkeuze en is vrij kompleet (de meest gebruikte bouwstoffen zijn toegankelijk in de database) en goed, wordt ook door professionelen gebruikt (maar dan betalend en toegang tot  een uitgebreidere database van bouwstoffen + de mogelijkheid om eigen bouwstoffen te creëren).

3. Eenmaal dat je deze oefening gemaakt hebt kan je downloaden de waaienberg excel tool via https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=2ahUK...

Deze excel file vul je dan in en zeker het tabblad "warmteverliezen - Transmissie" want daar ga je duidelijkheid scheppen over je verliezen per kamer en maak gbruik van de resultaten uit ubakus.de om de verliezen te bepalen. Je moet geen gebruik maken van tabbladen zoals "isolatie" => te moeilijk en je hebt de resultaten al via ubakus.de

Dan verkrijg je in tabblad "warmtverliezen totaal" in kolom U de warmteverliezen per ruimte. Die moet je dan enkel delen door de vrije vloeropperlakte van deze ruimte en dan weet je het maximaal benodigd vermogen in W/m².

Dan moet je nog kiezen of je je vloerverwarming gaat realiseren met Zeer Lage teemperatuur Verwarming (ZLTV) en dus met aanmaak t°n van maximum 35°C , dan is de legafstand van uw buizenstelsel tussen 5 en 10 cm of ga je voor Lage Temperatuur verwarming (LTV) met maximum toevoer t°n van 43°C, dan leg je het buizenstelsel tussen 15 en 20 cm legafstand. De juiste berekening (legafstand) kan je dan via tabellen van uw buizenleverancier bepalen.  (*)

Dit vraagt misschien van u wat reken- en inwerk werk (ik schat zo'n 2 dagen intensief) maar dan heb je een duidelijk overzicht van waarmee je bezig bent en heb je de kans om eventueel nog constructief correcties door te voeren. Want je kan hiermee natuurlijk simuleren en zien wat de gevolgen zijn als je een muur, een plafond, een vloer, .... meer of minder isoleert, of iets meer aandacht geeft aan luchtdichtheid, of wat is de invloed van ventilatie op uw stookgedrag en uw verbruik, ....

Veel succes!

(*) Beide systemen (ZLTV en LTV) geven evenveel vermogen af aan uw chape en vloer, maar uw keuze voor ZLTV of LTV zal enkel afhangen van uw warmte aanmaak apparaat

 • als de warmte aanmaker enkel werkt met hogere t°n => LTV,
 • als deze warmte aanmaker enkel het beste rendement kan geven met lage t°n => ZLTV

en de beslissing of u met een buffervat werkt ja of neen, bvb:

 • Warmtepomp => ZLTV
 • Gascondensatie zonder buffervat => LTV
 • hout- of pelletkachel zonder buffervat => geen vloerverwarming toepasbaar vanwege te hoge t°n, enkel radiatoren toepasbaar
 • hout- of pelletketel met buffervat => LTV en sturing van de verwarming na het buffervat over bvb een platenwarmtewisselaar waar de primaire en de secundaire (circulatie) circuitpomp getuurd worden door een elektronica onafhankelijk van de ketel elektronica.
 • Gascondensatie met buffervat en verwarmingssturing vanuit het buffervat => ZLTV
 • Zonnethermie (zonnebuffer) => ZLTV met sturing van uw verwarming over het zonthermisch buffervat (geen sturing van de warmtepomp of gascondensatieketel voor de verwarming, maar de aaanmaker wordt gestuurd vanuit de behoefte na de zonnebuffer)
 • ....
afbeelding van Luc Vandamme
25/11/2019 - 16:03

Vervolg van vorige:

Als je niet weet welke buiten t° te gebruiken voor je warmteberekeningen, dan kan je dit aflezen van aangehecht kaartje dat gebruikt wordt voor alle warmtelastberekeningen.