Verbruik accumulatoren? | Ecobouwers.be

U bent hier

Verbruik accumulatoren?

afbeelding van Bert D.
04/03/2021 - 12:19

Hallo, in december 2020 kochten wij een woning aan. Een serieus renovatieproject: enkele beglazing, geen dakisolatie, geen spouwmuurisolatie, geen vloerisolatie. Deze zomer wordt dit alles dus als eerste aangepakt, want dit is echt niet ok.

De woning wordt momenteel verwarmd met 4 accumulatoren op de benedenverdieping waarvan wij er 2 gebruiken. Deze twee accumulatoren laden 's nachts op via een een exclusief nachtmeter (in totaal 3 meters in de kast, dag-nacht en exclusief nacht), en zijn op 3-fase aangesloten. Wij hebben nu gemerkt dat wij op 2 maanden tijd (63 nachten) 5043kWh verbruik hebben op de exclusief nacht teller.

De accumulatoren zijn van het merk Dimplex, type VDNi43. Op de accumulator kleeft een sticker (zie bijlage). Kan iemand mij bevestigen dat deze sticker aangeeft dat een volledige oplading 34,4kWh verbruik betreft (en dit per accumulator)? 

Extra info over hoe wij deze de afgelopen twee maanden hebben gebruikt:
- de knop op de accumulatoren stond altijd op stand III (24u/7), omdat wij er vanuit gaan dat de stand van deze knop tijdens de daguren geen invloed heeft op het verbruik, opladen is immers enkel mogelijk tijdens de nacht.
- op de externe thermostaat (AEG) zetten wij de temperatuur 's avonds tussen 18u en 23u op 20°, en schakelen dan de ventilatoren (0-1 knop) ook in, om 23u worden zowel de ventilatoren als de temperatuur (naar 5°) uitgezet.
- het dagelement wordt nooit gebruikt (0-1 knop met weerstandsymbool).

Is het normaal dat deze accumulatoren elke nacht een volledige oplading nodig hebben? Of zou men in een degelijk geïsoleerde woning meerdere dagen moeten toekomen met een volle lading? Wellicht heeft de slechte (lees: niet bestaande) isolatie hier ook wel een invloed op?

Als ik snel reken om zo dicht mogelijk bij het verbruik van 5034kWh te komen zou dat gelijk kunnen zijn aan: 34,4 x 2 (accumulatoren) x 63 nachten = 4334,4kWh.
In het begin hebben wij ook enkele nachten de andere twee accumulatoren zien opladen, maar hebben deze nu al een hele tijd uitgeschakeld. Dat verklaart dan misschien het verschil tussen de 5034kWh en 4334,4kWh?

Kan iemand mij bevestigen of:
- het verbruik voor een volle lading van de Dimplex VDNi43 effectief 34,4kWh is? 
- het logisch is dat wij elke nacht een volle lading op beide accu nodig hebben (en hier dan minder dan 8u mee kunnen verwarmen)?
- mijn bovenstaande redenering/berekening eigenlijk wel klopt?

Bestand als bijlage: 
PDF-pictogram jpg2pdf.pdf

1 Reactie

afbeelding van walter-8
04/03/2021 - 20:04

Je redenering is juist denk ik.

Vergelijk met mazout; 1liter mazout bevat ongeveer 10kwh; met 5.000kwh elektriciteit is dat ongeveer 500l mazout. Wat wel kan denk ik voor je niet geïsoleerde woning.

Kijk eens hier of je iets hebt aan de handleiding van een nieuwere versie.
https://www.dimplex.eu/produkte/vfe-40-waermespeicher

Probeer wel eens uit te zoeken hoe het toestel werkt om het niet volledig te laden wat nodig is voor komende warmere dagen.