Verbouwing: prioriteiten en advies | Ecobouwers.be

U bent hier

Verbouwing: prioriteiten en advies

afbeelding van VerbouwLeek
16/08/2019 - 10:58

Hi iedereen,

Ik vraag mij af of dit een te algemene vraag is voor hier of niet; proberen kan in ieder geval geen kwaad en alle advies is welkom!

Mijn vriend en ik hebben net ons eerste huis gekocht, joepie! Volgende stap; inschatten hoeveel renovatiewerk + kosten hieraan verbonden zijn (voor in onze lening te calculeren)? Aangezien wij (ik) hier zelf weinig van afweten en wij ook in de familie geen experten hebben, is zoals gezegd alle advies welkom! Bijvoorbeeld:
1. Hoe beginnen wij hieraan? Een aannemer de kosten laten inschatten? Een architect? Ben je dan verplicht om alles bij de aannemer te laten doen? In hoeverre kan je afspraken maken hierover (bv. mijn vriend kan zelf elektriciteit leggen,..).
2. Welk type verbouwingen zijn prioritair (= geen onbeperkt budget, om zo min mogelijk in de werken en het stof te zitten)?

Info: Het dak is vernieuwd, alle ramen (buiten 1) zijn dubbel glas. Verwarming is op mazout. Vloer is linoleum op zavel(?). Badkamer en keuken zijn (zeer) verouderd maar werkend (stromend water, warm water). Moet gebeuren; nieuwe verwarming, isolatie, vloer, keuken, badkamer, afwerking...
Mijn gok qua prioriteiten; dat ene raam steken, nieuwe vloer + (best) meteen ook verwarming beneden (gas zal iets goedkoper zijn maar best warmtepomp?) + keuken vernieuwen + "kleinere" kosten zoals schouw uitbreken, verven, afwerking,... In tweede instantie zou ook de badkamer volgen en vloer en afwerking boven (indien budget het toelaat).
--> Iemand die hier ramingen over kan maken? Advies kan geven? Zowel voor het te laten doen als het zelf te doen.
Concreet: Ligt onze eigen (zeer) ruwe schatting van €40.000 ergens in de buurt voor de prioritaire werken? Zou dit haalbaar zijn voor <€40 000?
Info: Mijn vriend is handig (technieker) en heeft wel wat handige vrienden. Ikzelf ben 0,0 handig of sterk maar nu ik eens rondhoor lijken er best nog wel wat mensen zonder ervaring te zijn die hier mits wat uitleg toch zelf zijn aan begonnen.
Info: Huis is van 1947. Bewoonbare opp is 200 m2 en living is 40 m2.
Extra vraag: Ideaal gezien zou ik graag ook een stuk steunmuur uitbreken tussen de (kleine)keuken en de living. Hoeveel extra kosten brengt dit met zich mee? Blijkbaar is een architect hier verplicht? Opnieuw; wat is hier ongeveer de kostprijs van en/of wat zijn jullie ervaringen met dit zelf (deels) te doen?

Alvast heel erg bedankt aan iedereen die (deels) kan helpen!

4 Reacties

afbeelding van walter-8
19/08/2019 - 10:55

Hoi Leek,
Dat is moeilijk in een paar woorden te zeggen.
Met wat je vertelt over jullie ervaring zou ik zeker een architect aanraden.
Alleen: die zal veel meer mogelijkheden zien dan jullie nu zien. Misschien werkt dat nog inspirerend....

Omgekeerd: het is misschien jammer dat er net wel al wat verbouwingen zijn geweest (dak, ramen). Door zelf dat budget te hebben kon er misschien meer. En dan kom ik op het volgende. Wil je je huis klaar voor de toekomst moet je het energie zuinig krijgen. Dus isolatie in dak, vloeren, muur. Soms zijn hier heel wat meer structurele ingrepen nodig dan op het eerste zicht kan lijken (daarom is het jammer dat ramen en dak al veranderd zijn; nu past deze oplossing misschien niet in een renovatie naar energie zuinige woning).

In ieder geval succes met de verbouwing.

Walter

afbeelding van Nadine1965
21/08/2019 - 22:34

Ik heb in mijn vorig huis ook een muur laten uitbreken tussen de keuken en living. Je hebt een architect nodig en in principe ook een bouwvergunning. Ingenieur maakt berekening. En je laat een ijzeren balk plaatsen in de opening. Ik had een lokale architect die niet duur was (heeft plannen getekend, elektriciteitsplannen, ramen, veiligheidscoordinatie...). Ik denk dat de opening tussen keuken en living me 3 à 4000€ heeft gekost 10 jaar geleden. Maar ik had dan ook een mooie grote open ruimte met een leefkeuken en living.Nooit spijt van gehad. Keuken is zo duur als je zelf wil he. Ik had een Ikea keuken met een granieten werkblad van bij de lokale steenhouwer (koop geen stenen blad bij Ikea!! Die zijn veel te duur). En mijn volgende keuken zal terug Ikea met graniet of blauwsteen van lokale steenhouwer worden. Kraan ook best elders kopen (Grohe of zo). Ik hoor gewoon rond voor offertes, je hoeft zeker niet alles bij dezelfde aannemer te laten doen. Maar als je meer dan 1 firma tegelijkertijd werken laat doen, heb je een veiligheidscoordinator nodig. En ja, om kosten te besparen, veel zelf doen. Ik laat bv nu sanitaire leidingen leggen, maar de installatie van douche, toilet, lavabo doe ik zelf.
Ik ben nu mijn 4de huis aan het renoveren. Al doende leert men. Succes ermee!

afbeelding van VerbouwLeek
22/08/2019 - 10:55

Bedankt voor je reactie Walter! Het lijkt me ook een goed idee om toch al eens een architect aan te spreken, deze kan ons inderdaad meer vertellen over welke ingrepen (het meest dringend) nodig zijn.

Fijne dag!

afbeelding van VerbouwLeek
22/08/2019 - 10:59

Dag Nadine,

Bedankt voor je reactie! Ik heb er veel aan dat je je eigen ervaringen zo concreet wilt delen :). Je geeft hier veel tips waar ik nog geen weet van had (een concrete richtprijs, een veiligheidscoördinator, werkblad/kraan apart aankopen,...). Dikke merci en ook voor jou succes met de renovatie!