Ventilatie type B hergebruiken/omvormen tot type D

Hallo,

We hebben ruim een jaar geleden een woning aangekocht van 1979 uitgerust met een luchtgroep type B van Masser. Deze werd vroeger vergezeld door elektrische verwarmingselementen maar deze zijn ondertussen vervangen door de gangbare radiatoren met een gasketel. 

De luchtgroep is niet meer in gebruik maar alle leidingen liggen er nog.

We zijn momenteel wat plannen aan het uitwerken om onze woning verder te isoleren (ramen, gevel, dak) maar bijkomstig kijk ik even wat we kunnen doen qua ventilatie. 

Is het mogelijk om de Masser p297 luchtgroep te vervangen door een modernere installatie om zo tot een type D te komen? In alle vochtige ruimtes is er natuurlijke ventilatie aanwezig. 

Ik vroeg me af of we de bestaande leidingen en uitgangspunten kunnen hergebruiken om te kunnen omvormen naar een type D. 

Alvast bedankt

Mvg Y.

Reacties

De kans tot ombouw naar D lijkt mij vrij klein en zal waarschijnlijk de moeite niet lonen.

Eén en ander hangt af van de plaats van de B ventlator of dus van het vertrek der pulsieleidingen, de diameter van die leidingen en de plaatsen van uitkomst ervan. Ook het systeem van die pulsieleidingen speelt een rol, een octopus systeem of een systeem met aftakkingen.

Probeer het enigzins te beschrijven.

Beste,

Wij hebben ook nog een Masser systeem B ventilatie en ik zit met dezelfde vraag als u. Heeft u uiteindelijk kunnen gebruik maken van de leidingen van de systeem B voor een systeem D?

Beste Edwin, 

We hebben de optie niet verder onderzocht, lijkt mij ook een moeilijke opgave. We zijn uiteindelijk gegaan voor natuurlijk ventilatie via roosters (vooral omdat het niet over een totaalrenovatie ging). 

edwin.hacken schreef: Beste,Wij hebben ook nog een Masser systeem B ventilatie en ik zit met dezelfde vraag als u. Heeft u uiteindelijk kunnen gebruik maken van de leidingen van de systeem B voor een systeem D?

 

Uiteindelijk zijn het maar luchtkanalen.  Ik zou per lokaal oplijsten wat je aan diameters hebt aan toevoerleidingen en nakijken of dat voldoende is voor een balansventilatie.  In theorie zou dat moeten...  luchttoevoer via een balansventilatie of B-systeem zou in theorie hetzelfde zijn. 

En voor D-systeem moet je natuurlijk vanuit alle vochtige ruimtes leidingen leggen naar het ventilatietoestel.  
En ook al houd je het B-systeem; je zou er een (niet - elektrische) warmtewisselaar kunnen voorzetten die het plezier geeft een hogere inblaastemperatuur te geven en hoger comfort.  Zo acht ik de kans groter dat je ook op koudere dagen correct blijft ventileren. 

De systeem B geeft een pulsatiedebiet van 18,75 m3/u, per kanaal. Wij hebben 6 van kanalen (4 in de living en 2 een slaapkamer en bureau). Totaal dus 112,5 m3/u. Aan versneld regime gaat het tot 300 m3/u.

We vernieuwen onze keuken en krijgen een dampkam met koolstoffilter. Voor de luchtafvoer uit de keuken kan ik door de muur naar de opbergruimte waar de ventilatiebox net naast de muur staat. De warmte van de living (dankzij onze moderne houtkachel) kan dan via de open keuken naar de warmtewisselaar. Ideaal om de inkomende lucht bij te verwarmen dankzij de warmtewisselaar in een systeem D.

Eigenlijk zou ik ergens een systeem D ventilatieunit moeten vinden die nog werkt en waarmee ik dit zou kunnen uittesten.

Kijk vooral naar de diameters en wat een bepaald toestel verwacht aan diameters*.  

Ze kunnen bij Masser wel beweren dat een bepaald debiet kan, maar dat gaat misschien samen met drukverliezen waarop een ander toestel niet is berekend.  

Walter

*eigenlijk zou je moeten weten welke de drukverliezen zijn in de leidingen; hoe balansventilatie zich gevraagd bij welke drukverliezen vind je wel in de toestelspecs of handleidingen. 

De diameter van de aanvoer en de uitgang van de systeem B ventilatiebox is 120mm. De uitgaande pijp komt in de vloer op een verdeelplateau van waar 6 leidingen van 35mm diameter vertrekken. Het aangegeven debiet is door Masser geregeld in functie van de leidingen naar de verschillende kamers. Vandaar dus de uitdaging om een test te kunnen doen met een systeem D ventilatiebox.