Ventilatie type B hergebruiken/omvormen tot type D | Ecobouwers.be

U bent hier

Ventilatie type B hergebruiken/omvormen tot type D

afbeelding van yorickh
18/03/2021 - 23:35

Hallo,

We hebben ruim een jaar geleden een woning aangekocht van 1979 uitgerust met een luchtgroep type B van Masser. Deze werd vroeger vergezeld door elektrische verwarmingselementen maar deze zijn ondertussen vervangen door de gangbare radiatoren met een gasketel. 

De luchtgroep is niet meer in gebruik maar alle leidingen liggen er nog.

We zijn momenteel wat plannen aan het uitwerken om onze woning verder te isoleren (ramen, gevel, dak) maar bijkomstig kijk ik even wat we kunnen doen qua ventilatie. 

Is het mogelijk om de Masser p297 luchtgroep te vervangen door een modernere installatie om zo tot een type D te komen? In alle vochtige ruimtes is er natuurlijke ventilatie aanwezig. 

Ik vroeg me af of we de bestaande leidingen en uitgangspunten kunnen hergebruiken om te kunnen omvormen naar een type D. 

Alvast bedankt

Mvg Y.

2 Reacties

afbeelding van Keon
19/03/2021 - 12:43

Die "natuurlijke ventilatie in alle vochtige ruimten" zullen waarschijnlijk de luchtafvoeren zijn... bij Masser was dat voorzien in de keuken, de badkamer en het toilet.

Als je die afvoeren (toevallig) kan bundelen om vervolgens te koppelen aan een D-unit, dan is ombouw mogelijk...

Andere (theoretische) optie is om uw B-systeem stuurbaar te maken op basis van CO2 en luchtvochtigheid (B+ systeem)... geen idee of daar commerciële aanbieders voor zijn maar echt moeilijk om realiseren is dat niet.

Nog een andere optie is om de warmte via een warmtepomp(je) te recupereren via de ventilator van de WP zou je alles zo kunnen ombouwen tot een C+ systeem (maar dat is toch eerder iets voor de handige Harry's).

afbeelding van charel
19/03/2021 - 14:21

De kans tot ombouw naar D lijkt mij vrij klein en zal waarschijnlijk de moeite niet lonen.

Eén en ander hangt af van de plaats van de B ventlator of dus van het vertrek der pulsieleidingen, de diameter van die leidingen en de plaatsen van uitkomst ervan. Ook het systeem van die pulsieleidingen speelt een rol, een octopus systeem of een systeem met aftakkingen.

Probeer het enigzins te beschrijven.