ventilatie, brandveiligheid en externe calamiteit : hoe te verenigen

We hebben enerzijds de energie prestatie regelgeving en anderzijds de behandeling van verschillende gebeurtenissen waarvoor onze wonig ons ook moet beschermen.

   We ondescheiden :

  • Brand in de woning 

 Hier zijn, buiten het structurele ontwerp, compartimentering en vluchtmogelijkheden essentieel. 

In relatie met ventilatie is hier het probleem de doorvoeropeningen (DO) die opgelegd worden en niet afsluitbaar mogen zijn. De FOD binnenlandse zaken  geeft de raad om bij interne brand de binnendeuren te sluiten https://www.civieleveiligheid.be/nl/thema-van-de-preventiecampagne-2020…; wat natuurlijk geen zin heeft als de doorvoeropeningen open blijven staan en zelfs niet afsluitbaar mogen zijn. 

  • Brand in de omgeving van de woning 

 Hier hebben we het verbod in de energie prestatie regelgeving, om schakelaars te plaatsen om de mechanische ventilatie uit te schakelen, dat strikt wordt toegepast. Er is niet, zoals bv in Nederland de verplichting om een 'calamiteitschakelaar' te plaatsen op een bekende en gemakkleijk bereikbare plaats en de mogelijkheid om in risicozones aan te sluiten op centrale afstandsbediening door de noodcentrale voor de uitschakeling van de ventilatie. Ook is uitschakeling door rookmelders of SMS in de ventilatie inlaatlcht niet opgelegd of zelfs verboden. 

De onvolledige oproepen door de overheidsinstanties (ramen en deuren sluiten) zonder te vermelden dat de ventilatie moet afgeschakeld worden kan dan ook rampzalige gevolgen hebben. 

  • Calamiteit met Seveso alarm (binnen blijven, ramen en deuren sluiten, ventilatie afschakelen, luchtroosters dichten.

 Het Seveso alarm wordt gegeven bij een ongeval waarbij giftige rook, gas, radioactiviteit en dergelijke in de omgeving geloosd wordt. De instruktie van de overheid is dan : 

 

    Even terug naar de Seveso richtlijn:
    https://www.seveso.be/nl/schuilen

    Bij rookontwikkeling bij een chemisch bedrijf kan de overheid je aanraden te schuilen.

    Door binnen te blijven, zorg je ervoor dat je zelf veilig bent.

    Thuis
    Sluit alle ramen en buitendeuren.
    Schakel alle ventilatie-, verwarmings- en aircosystemen uit.
    Sluit de toevoer van buitenlucht van uw schoorsteen af.
    Luister naar de media (radio, TV, internet) en volg de aanbevelingen van de overheden ( burgemeester, gouverneur, minister).
    Laat je kinderen op school. Zij volgen dezelfde aanbevelingen.
    Breng je huisdieren binnen.
    Hou je noodpakket bij de hand.
      Het is duidelijk dat de energieprestatie regelgeving niet is afgestemd op de andere instructies van brandweer en crisiscentra. 

     

     Een en ander behandel ik op politics.be omdat de  regelgeving een politieke aangelegenheid is en de energie prestatoie wetgeving tot stand komt bij openbare aanbesteding wat wellicht interessant is voor sommige industrieeen. 

    https://forum.politics.be/showthread.php?t=239741  ventialtie en brandveiligheid

    https://forum.politics.be/showthread.php?t=240577  ventilatie kan uw gezondheid schaden 

     

    Reacties