ventilatie bij warm en vochtig weer ? | Ecobouwers.be

U bent hier

ventilatie bij warm en vochtig weer ?

afbeelding van Woubeir
06/06/2016 - 16:58

Aangezien het deze dagen zowel warm als vochtig is, kan systeem D dan toch de lucht binnen droog houden ?

Ik verklaar mij nader: aangezien luchtvochtigheid een negatieve invloed heeft op mijn luchtwegen naarmate die hoger is, proberen wij meestal ofwel de lucht binnen op te warmen, ofwel te ventileren, ofwel beide. Waar wij nu nog wonen is het wel goed geïsoleerd, maar is er geen als dusdanige ventilatie en waardoor wij dus systeem A moeten toepassen. Geen probleem als het buiten koud en/of droog is (lees: lage luchtvochtigheid), maar nu is het andersom qua weer. Ik denk dat de constructie weinig tot niet dampopen is. Dus iemand een idee ?

40 Reacties

afbeelding van charel
06/06/2016 - 17:20

Hier is de relatieve luchtvochtigheid op dit moment en met systeem D 50 %

afbeelding van Woubeir
06/06/2016 - 17:23

Dus hoewel het buiten 'doef' kan aanvoelen, is het binnen veel beter ?

afbeelding van Keon
20/07/2021 - 02:02

..

afbeelding van Woubeir
07/06/2016 - 23:05

Dus ook ventilatie uit ?

afbeelding van Keon
20/07/2021 - 02:03

..

afbeelding van Woubeir
07/06/2016 - 23:57

In een zo luchtdicht mogelijk huis ?

afbeelding van Keon
20/07/2021 - 02:03

...

afbeelding van Ingir
08/06/2016 - 00:54

Neem een airco.

afbeelding van charel
08/06/2016 - 08:33

Woubeir,

We lezen hier wel erg vreemde dingen.

Ventileren doe je in principe constant, dag en nacht. Net door niet of te weinig te ventileren zal het in de woning vochtiger en ongezonder worden , wat jij doef noemt .

Dus de raad om enkel 's morgens te ventileren sla je maar beter in de wind.

Eerlijk gezegd, ik heb nog nooit iemand horen klagen over te vochtige lucht door te ventileren, het is zo goed als altijd andersom. Bij vochtig warm weer doet het meestal deugd dat je in een goed geventileerde woning kunt stappen.

afbeelding van walter-8
08/06/2016 - 08:37

Kan je eens benoemen bij welke luchtvochtigheid je problemen krijgt?
Heb je nu een goede luchtvochtigheidsmeter? Wat zijn de waarden nu?

Walter

afbeelding van Woubeir
08/06/2016 - 11:39

Wel, euh, 'smorgens opbraken van slijmen. Klinkt vaak alsof nogal wat maaginhoud die er moet uitgekomen zijn, maar eigenlijk is het meestal gewoon wat slijm, soms petieterig weinig zelf. Al naar een gastroloog geweest, en een pneumoloog gespecialiseerd in chronische hoest, maar beide eigenlijk nada. Eigenlijk wist men het niet. Men heeft in mijn bloed wel sporen gevonden van huisstofmijtallergie dus dat moest het wel zijn. Maar niet dus. Maar als het buiten nu 'doef' aanvoelt, is de kans groot ... Heb zelf geen aparte meter nodig want dat ben ik zelf. Er staat hier zelf een ontvochtiger en elke week of paar weken moeten we die leegmaken omdat die vol met water zit.

Daarom dat ik het vraag. We zitten nu nog in een huurappartement en echt veel kan je dan ook niet doen. Maar binnen een paar jaar moeten we in een eigen huis zitten dat (bijna) passief gaat zijn met o.a. een systeem D. Je leest soms ervaringen van lucht die te droog is, maar dat kan voor mij dan weer een plus betekenen. Maar dus nergens ervaringen van hoe systeem D omgaat met 'doefe' lucht.

afbeelding van walter-8
08/06/2016 - 11:54

Ik denk toch dat je beter eens die meter in huis haalt (moet niet zoveel kosten...).
Wat je doef noemt moet daarom geen hoge luchtvochtigheid zijn . Beide zijn heel verschillend.
En die ontvochtiger: natuurlijk haalt die water uit de lucht... Daar dient die voor. Maar dat wil niet zeggen dat er te veel is.

En enkel problemen smorgens?
Heeft iemand gezegd dat je aandoening erger is met hoge luchtvochtigheid? En hoe hoog moet die dan zijn?

afbeelding van Woubeir
08/06/2016 - 12:18

Ik heb eigenlijk zelf een luchtvochtigheidsmeter, maar ik heb die eigenlijk ook niet nodig. Ik voel dat zelf gewoon.

Is het de luchtvochtigheid wel ? Er is nog niemand buiten ons die dat als mogelijke oorzaak heeft durven bestempelen, maar wij krijgen een sterker en sterker vermoeden dat het daaraan ligt. Vanaf welke waarde ? Wel, ik kan alleen maar constateren dat op de momenten dat de aandoening erger was, ook de luchtvochtigheud steeds vrij hoog tot hoog was. Neem vanaf 60-65% kan het al voorkomen en als de RV ruim 80% of hoger is, is het bijna een zekerheid. En toevallig onlangs een goede week vakantie genomen ergens waar de RV waarschijnlijk maar rond de 50% zat terwijl wij kampeerden en geen enkel probleem. Dus nee, zekerheid is er niet, maar de kans dat het dat, wordt wel steeds groter.

De luchtonvochtiger doet inderdaad zijn ding, maar dit is echt wel erg veel.

afbeelding van limer
08/06/2016 - 13:07

Ik denk dat je probleem nu vooral is, dat de woning onvoldoende geventileerd is.

In een goed geventileerde woning, heb je geen 'doefe' lucht.

Als je zo hoge luchtvochtigheden in je huidige woning hebt, is dat ook wel een ideale voeidingsbodem voor huisstofmijten en schimmels.

We hebben een 40j oude woning verbouwd, en geïsoleerd, en ook voorzien van een ventilatie D-systeem (met BWW).

Vroeger ook altijd vochtige slaapkamers, met zo'n luchtontvochtiger, schimmel boven vals plafond badkamer, condens op de ramen van de slaapkamers en gang 's winters, ...

Nu, zijn al die problemen opgelost, is is de kwaliteit ten alle tijden ok.

afbeelding van wouter-10
08/06/2016 - 13:28

Ga eens naar de sauna en neem een turks stoombad. In principe zou je daarin dan erg veel last moeten krijgen... Of buiten lopen in de regen. Ik denk dat er andere oorzaken zijn voor je aandoening die weliswaar samenhangen met de luchtvochtigheid. Belangrijk om die in kaart te krijgen.

afbeelding van charel
08/06/2016 - 19:44

Woubeir.

Voor mij begint het duidelijk te worden. Vooral 's morgens zeg je, en geen ventilatiesysteem maar een ontvochtiger voor als het te erg wordt. Geen dampopen constructie. Een redelijk luchtdichte woning. En ik durf te wedden dat het slaapkamerraam de ganse nacht dicht blijft, zeker in de winter.

Je leeft in een zeer ongezonde omgeving. Bij gebrek aan een ventilatiesysteem moet je zoveel als mogelijk gebruik maken van hulpmiddelen zoals kipramen (dag en nacht) Zo veel en zo lang mogelijk de ventilator aanschakelen in de badkamer en de wc. Zo veel en zo lang mogelijk de dampkap aanzetten.

Bedenk hierbij nog dat bij windstil weer je zelfs bij het openen van ramen en deuren nog altijd geen ventilatie van betekenis hebt. De gebruikte en vochtige lucht blijft waar ze zit. Bedenk ook dat niet persé het vocht jou problemen geeft maar wel de gevolgen van die vochtige omgeving; huismijt, schimmels en zwammen.

Dus alstublieft niet minder ventileren maar veel meer, en constant !

afbeelding van Woubeir
08/06/2016 - 19:03

Wouter, geloof me, een hoge luchtvochtigheid lijkt ons meer en meer waarschijnlijker als de belangrijkste oorzaak. En het is ook niet iets dat pas de laatste maanden optreedt, maar waar we al jaren mee bezig zijn en al hopen specialisten geconsulteerd hebben. Af en toe kwam daar een mogelijke oorzaak uit, maar vaak zelfs helemaal niets.

Dat er andere zaken kunnen spelen ? Wie zal het zeggen ?

Trouwens, het is niet omdat buiten regent, dat het buiten ook erg luchtvochtig is.

afbeelding van Woubeir
08/06/2016 - 15:15

Charel,

de ramen staan hier zo veel mogelijk open, zelf in het putje van de winter. Dat de luchtkwaliteit hier een heel pak beter kan, daar twijfel ik niet aan. Maar, zoals al gezegd, wij zijn niet de eigenaar. De woning dateert van begin EPB en men heeft toen waarschijnlijk het minste van het minste gedaan, zegge isoleren om het K-peil te halen, en niet meer want zelf zonder degelijke ventilatie kwam men waarschijnlijk al aan het maximaal E-peil.

Wat dan ook de oorzaak is, wij proberen gewoon al de gevolgen aan te pakken, want blijkbaar wist niemand in al die jaren waar het aan lag. Het was altijd van: "Neem eens dit; neem eens dat; doe eens dit; doe eens dat", maar er is nog altijd geen duidelijke oorzaak en oplossing.

afbeelding van charel
08/06/2016 - 18:01

Geen duidelijke oorzaak en oplossing?

Het lijkt mij duidelijk dat de luchtvochtigheid veel te hoog is, het lijkt mij ook duidelijk dat de ventilatie te wensen over laat. Verbeter me als dat niet klopt, probeer eens na te gaan en te laten weten hoe dikwijls, hoe lang, waar en wanneer er een raam wordt opengezet. En zoals eerder gevraagd, meet ook die RV eens en laat ze weten. Meten is weten.

Het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid is condensatie op bepaalde plaatsen, veel meer kans op huismijt, bedwantsen enz.., veel meer kans op schimmel en schimmelsporen.

Het gevolg hier weer van zijn gezondheidsproblemen.

Uw klachten kunnen uiteraard nog een andere en onbekende oorzaak hebben, maar bovenstaande is alvast een hoogstwaarschijnlijke oorzaak die je kan (moet) uitsluiten.

afbeelding van Woubeir
08/06/2016 - 18:34

Charel, dat is inderdaad mijn uitgangspunt. De vensters staan hier dan ook, en zeker tegenwoordig, bijna constant open. 24 op 24 en 7 op 7. Of we dichter bij de oorzaak komen of niet, zal ik weten aan mijn klachten en vooral dan of die minder worden of niet.

Maar ik wou vooral een zicht op hoe dat hopelijk gaat zijn in ons toekomstig huis waar een systeem D gaat komen.

afbeelding van charel
08/06/2016 - 18:47

Ik snap het. Met systeem D heb je tenminste de zekerheid dat je altijd ventileert volgens de norm, welk weer het ook is en uit welke hoek de wind al dan niet waait. En dus gaat het in de woning nooit te vochtig zijn zodat de beestjes en de schimmel nog nauwelijk kans tot overleven krijgen.

afbeelding van Woubeir
08/06/2016 - 18:57

Dat is wat ik wou horen. Bedankt.

afbeelding van Keon
20/07/2021 - 02:04

...

afbeelding van charel
08/06/2016 - 21:56

Bij een redelijk luchtdichte woning die niet of te weinig geventileerd wordt en normaal wordt bewoond, zal de relatieve vochtigheid automatisch te hoog stijgen.

Ga je die woning nu ventileren volgens de norm dan zal dat terug genormaliseerd worden, dan gaat het er niet meer te vochtig zijn.

Dit wil niet zeggen dat je de relatieve vochtigheid hiermee tot op eender welk extreem laag peil kunt laten zakken, maar tot op een gezond peil zal wel goed genoeg zijn zeker?

Ventilatie grijpt, in tegenstelling tot wat je zegt, wel degelijk in op de vochtigheidsgraad. 

afbeelding van Keon
20/07/2021 - 02:05

...

afbeelding van yannik
09/06/2016 - 22:41

Woubeir,

Een balansventilatiesysteem met een bodemwarmtewisselaar voor de wartewisselaar haalt op warme dagen vocht uit de aangevoerde lucht door hem af te koelen. Er dient dus een condensafvoer voorzien te worden.

Met warmtewisselaar in werking warmt de lucht op of af naar de temperatuur van de afgevoerde lucht toe.

Met warmtewisselaar in bypass zal die afgekoeld zijn.

Er valt dus te regelen als je een uitgebreide installatie neemt.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
21/06/2016 - 09:40

Op 08/06 schreef Woubeir: "Is het de luchtvochtigheid wel ? Er is nog niemand buiten ons die dat als mogelijke oorzaak heeft durven bestempelen, maar wij krijgen een sterker en sterker vermoeden dat het daaraan ligt. Vanaf welke waarde ? Wel, ik kan alleen maar constateren dat op de momenten dat de aandoening erger was, ook de luchtvochtigheud steeds vrij hoog tot hoog was. Neem vanaf 60-65% kan het al voorkomen en als de RV ruim 80% of hoger is, is het bijna een zekerheid. En toevallig onlangs een goede week vakantie genomen ergens waar de RV waarschijnlijk maar rond de 50% zat terwijl wij kampeerden en geen enkel probleem. Dus nee, zekerheid is er niet, maar de kans dat het dat, wordt wel steeds groter."

Ik versta dit toch niet goed. Buiten kamperen gebeurt in veel vochtigere omstandigheden dan binnen verblijven. Tenzij bij warm weer is het binnenshuis altijd droger dan buitenshuis, want de binnenkomende lucht wordt opgewarmd en droogt dus uit. Een R.V. van 80% binnen heb ik nog nooit gezien. En ge haalt nog veel vocht uit de lucht met uw ontvochtiger. Ge zegt ook dat het huis dateert van het begin van de EPB. Maar toen reeds was een ventilatiesysteem verplicht.

Een "doef" gevoel is niet noodzakelijk verbonden aan vochtigheid, maar zeker aan onvoldoende ventilatie. Het is ook wel normaal dat een mens 's morgens slijmen moet ophoesten die zich 's nachts opstapelen. Dit heeft met de omgevingslucht niet veel uitstaans.

Rookt ge? Een irritatie van de luchtpijp kan door verschillende factoren veroorzaakt worden.

afbeelding van Woubeir
21/06/2016 - 14:15

Om te beginnen: nee, ik rook niet. En al een paar keer longfunctiemetingen laten doen (ook naar astma) en geen enkel probleem (verre van zelf).

Nog nooit 80% RV gezien binnenshuis ? Wel, buiten kan de RV 90% zijn, maar hier binnen voelt het dan echt wel nog vochtiger. Ik vermoed dat het inderdaad (deels) aan het gebrek aan ventilatie ligt want als we daar beter op letten, gaat het bij mij ook meestal beter. Het is trouwens niet gewoon slijmen ophoesten, maar echt opbraken (en geloof me, het klinkt alsof alles er dan uitkomt, maar als je het ziet is het echt wel heel weinig, belachelijk bijna). Ja, een vreemd verhaal. Maar dat zeggen specialisten ook. En vervolgens zeggen ze weinig. Maar daarmee is mijn probleem niet opgelost.

EPB-plichtig of niet ? Wel, wij zijn er in 2011 ingetrokken en hebben het nooit in opbouw gezien. Maar ik ken iemand die het wel in opbouw heeft gezien en die dacht dat dat in 2006 of 2007 was. Dus EPB-plichtig ? Misschien wel, misschien niet. Ik weet alleen dat er geen ventilatie B, C of D hier aanwezig is. Dus we zijn aangewezen op A. En dat proberen we zoveel mogelijk. Alleen niet altijd even makkelijk om dat te doen want we wonen bvb. ook aan een razendrukke steenweg met al z'n ongezonde uitlaatgassen.

afbeelding van limer
21/06/2016 - 15:00

Temeer je aan een drukke steenweg woont, zou ik opteren voor een goede ventilatie dmv. een ventilatie systeem D, waarbij je extra filters op de aanzuig kan plaatsen. Je kan dan zelfs een actief-kook filter plaatsen, als je bijvoorbeeld ook last hebt van geur.

Hierdoor heb je ook vaste en voldoende debieten, hetgeen je met je A-systeem zeker niet hebt, zeker niet op mistige, en windstille dagen.

En heb je nu al een meter gezorgd, zodat je de RV in huis eens effectief kan meten? Want op gevoel gaat dat niet.

afbeelding van Woubeir
21/06/2016 - 15:35

Voor de duidelijkheid misschien nog even: we huren nu nog en hebben momenteel dan ook totaal tot geen vat op al of niet een systeem D dat geplaatst kan worden. Mijn oorspronkelijke vraag was dan ook voor de eigen woonst die er binnen een paar moet staan.

En ik heb een RV-meter, maar nee die is nog niet gemeten. Ja, meten is weten, maar als je de data hebt, moet je ook iets kunnen doen. Over investeringen in het gebouw hebben we niets te zeggen. Binnen ons appartement dan weer enigszins wel, maar daar doen we al vanalles.

En ja, meten is sluitender, maar ik kan echt wel voelen wanneer het weer een moeilijke ochtend gaat worden. En ik voel dus ook of bepaalde ingrepen van ons hebben geholpen of niet. Effectief meten gaat hier wel de data opleveren, maar verder ook niet.

Pagina's