tuinhuis vloeropbouw zonder beton

Hallo,

Wij willen graag een houtskeletbouw tuinhuis bouwen, van ongeveer 3.5m op 3.5m. Hierbij willen we liever geen betonnen vloerplaat. Om te beginnen lijkt een betonnen vloerplaat praktisch onmogelijk. Het gaat om een rijwoning en het tuinhuis komt op 50m van de straat, dus te ver voor een pompwagen. Met de hand 3 kuub beton maken is al helemaal onbegonnen werk. Bovendien is een betonnen vloerplaat ook weinig ecologisch, er moeten vast betere alternatieven zijn voor een eenvoudig tuinhuis.

Daarom zijn we op zoek naar een goede structurele vloeropbouw. Alle opties die tonnen aan materiaal vragen (zand, grind, ...) zijn niet ideaal, aangezien dat allemaal manueel versleept moet worden. We zouden de vloer ook liefst isoleren. Een klein opstapje vinden we niet erg, maar we willen niet dat er een ruimte onder het tuinhuis is waar onkruid en ongedierte kan gaan groeien.

Wie heeft er hier ideeën voor? Alvast bedankt!

 
Reacties

Hoi Astridt,

Je kan je tuinhuis op houten draagbalken zetten.
Ons thuishuis (4 op 4 denk ik) heeft als fundering betondallen(25cm op 25cm?) die op 1 meter van elkaar staan. Die zitten een beetje in de grond op een bedje van stabilisee om de hoogte juist te hebben. Stabilisee enkel onder de dal. Op de dal enkele stenen zodat het hout enkele cm van de grond komt. Eerst hebben we hardhouten balken (zoek op fsc!) Ik denk 5x15cm; hardhout omdat dit hout het dichtste bij de grond komt en meest zal afzien.
Daarop dan tuinhuis in geïmpregneerd hout (weer eerst draagbalken). De vloer van het tuinhuis zit zo wel een 30cm boven de grond. Enkele hardhouten palen in de grond voorkomen dat alles zou beginnen schuiven.
Voorwaarde is wel dat je een redelijk dragende grond hebt. Ons tuinhuis blijft toch al een 5tal jaren mooi op zijn plaats ;-).
Je zou als draagstructuur ook een ijzeren profiel kunnen nemen.

Walter

Dag Walter,

Bedankt voor je reactie. Ik vind 30cm hoogteverschil wat aan de hoge kant, lijkt me niet zo handig om een grasmachine binnen te rijden. Denk je dat het mogelijk is om alles verdiept te plaatsen om dat hoogteverschil te verkleinen? Dus eerst uitgraven ter grootte van het tuinhuis en dan de funderingen zoals jij beschrijft.

Op de fundering komt dan een hardhouten roostering. Daarop moet een beplating komen, maar welke is hiervoor geschik? OSB lijkt me niet vochtbevestendig genoeg?

We willen de vloer ook nog isoleren. Dat zouden we op de beplating kunnen doen, maar dat verhoogt de vloerpas weer. Misschien kunnen we langs de onderkant van de roostering een water/winddichtingsdoek spannen (type Delta-Maxx), (houtvezel)isolatie tussen de roostering plaatsen en een OSB plaat langs de bovenkant? In principe zouden we dan gewoon vuren kunnen gebruiken (zoals de wanden). We zouden het frame dan ondersteboven in elkaar kunnen zetten, de doek erop spannen (evt tengellatten plaatsen ter ondersteuning van de doek) en het frame omdraaien en op de funderingen plaatsen. Qua gewicht en afmetingen zou dat te doen moeten zijn met een man of 4.

Of ben ik het te ingewikkeld aan het maken?  

Waarom isoleren?

Het tuinhuis zal ook dienst doen als hobby ruimte. Dan is het in de winter wel aangenaam als het volledig geisoleerd is. Misschien geeft de term 'poolhouse' beter weer wat we in gedachten hebben (al is er helemaal geen zwembad). Het wordt een soort mini houtskeletbouw huis.

Ik heb als eerste een laag osb onder de vloer. Ik hoop dat die het overleeft. Uiteindelijk staat die toch bijna 30cm relatief droog van de grond.

Internet geeft nog wel heel wat opties.
Hoe duurder je het uitvoert, hoe langer het natuurlijk moet meegaan ;-).

Is het een probleem voor de grasmaaier; maar een loopplankje...

Walter