Thermische inertie houtskeletbouw | Ecobouwers.be

U bent hier

Thermische inertie houtskeletbouw

11/07/2018 - 11:12

Als verlengde op een vraag die 8 jaar geleden reeds werd gesteld, zitten wij nu met dezelfde vraag:

https://www.ecobouwers.be/forum/post/houtskelet-vs-inertie

We zijn van plan om een passiefwoning te bouwen in houtskeletbouw. De wanden zouden bestaan uit FJI-liggers van 30 breed, het dak uit liggers van 40 breed. Alles wordt gevuld met cellulose. Rond de muren komt een gevelsteen. Langs de zuidwestkant (tuin) komen grote raampartijen. Langs dezelfde zijde komt een grote oversteek om de hoogstaande zon in de zomer de kans niet te geven om op het glas te schijnen. We zouden ook zonwerend glas voorzien zodat de warmte van de avondzon minder snel kan doordringen. Oververhitting is de dag van vandaag namelijk een groot aandachtspunt. We gaan er met bovenstaande van uit dat we de temperatuur in de zomer onder controle kunnen houden. 

Nu vraag ik met af of het een meerwaarde zou zijn om de binnenmuren op te bouwen uit kalkzandsteen om de thermische inertie te verhogen. Simpel gezegd zal de woning de volgende afmetingen hebben: 10 op 14 meter. Op de 5-meterlijn (van de 10 meter) zouden we dan een muur in kalkzandsteen plaatsen (14 meter lang), zodat de liggers hierop kunnen rusten (2x5 meter). Ook zouden we dit voorzien in de garage dewelke binnen het beschermd volume zal zitten. 

Hebben er nog mensen dit op deze manier uitgevoerd? Denken jullie dat het de moeite is om dit op bovenstaande manier uit te voeren om het comfort in de woning te verhogen of maakt dit weinig verschil uit? Uiteraard bespreek ik dit ook nog eens met mijn architect.

Alvast bedankt! 

8 Reacties

11/07/2018 - 16:18

Wat is de opbouw van de vloer ?

Vergeet ook niet dat door gebruik van 4S-glas je ook niet kan gebruik maken van zonnewinsten in de koudere maanden.

12/07/2018 - 16:48

Wij hebben geen passiefwoning (K33), maar wel met een grote thermishe inertie. Tot nu toe hebben we geen warmteproblemen gehad, mits de nodige zonnewering. 

Volgens de litteratuur moet een houtskeletwoning zeer effectief afgeschermd worden tegen de zon. Zonwerend glas is hiervoor onvoldoende. Opletten wanneer ge op een oversteek rekent: op het middaguur in volle zomer staat de zon met een hoek van ongeveer 65 graden. Uw glas op het zuid-westen uit zal dus zeker geraakt worden.

Wat zegt de architect? Warmteproblemen oplossen hoort bij zijn taak.

12/07/2018 - 20:57

Als je idd passief bouwt wordt er goed doorgerekend rond de energieprestaties van je woning. Je kan dan je verwachtingen duidelijk formuleren. Bv niet meer oververhitting dan x-uren....

Je draait wel de logica om. Logica is: hoe voorkom ik oververhitting: berekening zegt met zonnewering, isolatie....
Nu start je met te stellen dat je zonnewerend glas wil nemen. Maar past dat binnen de prestaties die je verwacht van de woning?

Walter

13/07/2018 - 10:38

Zonwerend glas is onzin.

Glas is bedoeld om licht en zicht te bieden, en ook zonwerend/4-seizoens/... en andere onzin laten nog volop zonlicht en warmte binnen.

ZonWEREN doe je buiten, voor je glas: screens, oversteek, bomen, luiken, .....

Zeker op OOST en WEST kant doen oversteken meestal te weinig af, omdat de zon daar te laag staat.

Onderschat ook zeker de zon niet op OOST en vooral WEST, dus zeker alle O-Z-W iets voorzien om zon van glas weg te houden.

Ik zou wel wat massa voorzien binnen, zoals je aanhaalt met silicaat muren, betonnen trap, ...

Voorzie een AWW of BWW voor je ventilatielucht.

Voorzie de mogelijkheid om aan nachtkoeling te doen, via een inbraakwerend systeem. Als het weken aan een stuk warm is zoals nu, is de enige manier om het op peil te houden, 's nachts voldoende tocht door je huis te creeren, en zo 's morgens terug met een afgekoeld huis de dag in te gaan. Vandaar dat dan die massa ook van pas komt.

13/07/2018 - 18:17

Hey,

Wij hebben vorigjaar een houtskelet gezet. 36cm cellulose in de wanden en dak (plat dak iets meer door afschot) We zijn erin getrokken op 31/12/17. Sinds een 4 tal weken op een aantal ramen screens en 2 grote luifels. Een immens verschil.

Ik kan vergelijken omdat het een huis met kinepraktijk is. Dus 2 afgesloten ruimten buiten 1 deur. 

Achteraan is een raam op het westen. Hier is geen zonwering voorzien en vanaf dat de zon hierop komt stijgt de temperatuur snel. We planten dit najaar de tuin aan en er zal een boom als "zonwering" voorzien worden. Overigens heb ik dit probleem alleen in de zomer omdat in de winter de zon veel sneller ondergaat en de raam niet zal raken of niet zolang als nu.

Innertie zal wel helpen denk ik maar eens dat die is opgewarmd blijft de warmte binnen. Ik denk dat het misschien meer in de winter kan helpen om zonnewarmte langzamer vrij te geven ?

Onder het schuindak zijn de slaapkamers en daar blijft het frisser omdat er minder ramen zijn tegenover beneden.

16/07/2018 - 07:48

Je moet zorgen dat je met de koele nachten die we nu nog hebben, je die inertie 's nachts kan afkoelen via opengaande ramen of andere ventilatieopeningen.

16/07/2018 - 10:02

Ik kan beamen dat de zon op oost en west goed moet bekeken worden. Als je er ramen kan vermijden/kleiner maken (zonder dat het uiteraard te donker wordt) is dat mooi meegenomen. In de winter heb je nl. geen/amper warmtewinst (want de zon geraakt daar niet), maar in de zomer heb je er wel warmtelast van.

De architect had voorberekend dat voor ons raam op het oosten ofwel zonnewering moesten voorzien, ofwel een bepaald kleur zonnewering moesten nemen, zodat we binnen de marge konden blijven. We hebben gekozen voor de kleur en achteraf bekeken hadden we beter beide genomen. Het is hier verre van een sauna, maar warmtelast vermijden is mooi meegenomen.

17/07/2018 - 14:49

Voor extra inertie heb ik boven 6 cm chappe gelegd op de houtskelet. Dus geen droge opbouw.