Technieken/isolatie nieuwbouw 2020 | Ecobouwers.be

U bent hier

Technieken/isolatie nieuwbouw 2020

afbeelding van KaDe
05/08/2019 - 13:29

Allen,

We zijn volop bezig met de keuzes te maken voor onze nieuwbouw woning (waarmee we starten begin volgend jaar).
We zijn aan het kijken voor een E20 of E30. Maar moet natuurlijk wel prijstechnisch te verantwoorden zijn.

Graag al jullie input die ons hierin kan helpen.

- elektriciteit: zonnepanelen.

Onze woning heeft een zadeldak. 1 zijde richting Oosten en 1 zijde richting Westen. We zouden dus op beide gevels een reeks zetten zodoende we de hele dag maximaal zonlicht kunnen opvangen. Hoeveelheid te bekijken want we willen er niet teveel leggen. Niet enkel voor de aankoopprijs maar voor hetgeen we terugsteken op het net en dus op betalen. 
Batterijen zijn op vandaag nog niet op punt? Er is een subsidie sinds 1 aug maar blijkbaar staat de techniek nog niet ver genoeg (veel onderhoud met verplichte contracten, duur in aankoop, veel defecten,...)? Of heb ik me verkeerd laten informeren.

Bepaalde specificaties die we in het oog moeten houden? Van de ZP als de omvormer?

- verwarming: nog geen idee

We dachten dit eerst te doen met een WP (enkel voor verwarming) maar dan moet je meer ZP plaatsen en dus meer terugsteken op het net (in zomermaanden beste rendement ZP maar geen verwarming/verbruik van WP). ALsook is de aankoop duur en betaald dit zich niet meteen terug? 
Zal dus waarschijnlijk een hogerendements gasketel worden of zijn er nog goede alternatieven? 

Zowiezo komt er overal vloerverwarming.

- sanitair: nog geen idee

Hier gingen we een zonneboiler plaatsen maar ik lees veel dat dit zich niet terugbetaald? Dus je je investering zogoed als niet terugverdiend. Alsook is dit vrij groot en kan dit niet op de zolder (wegens de hoogte) en moet dit in de berging komen wat veel plaats in neemt.

- koeling: 

screens? 3 dubbel glas? Specifieke zaken omtrent type beglazing?

Voorziening voor een airco (ik zou willen 1 uitblaas in de living en 1 in de nachthal boven). Bepaalde systemen die jullie kunnen aanraden? Is natuurlijk nefast voor de Epeil punten en zou dus eerder iets zijn om in de toekomst uit te voeren indien echt nodig.

- dikte isolatie: welke ditke raden jullie aan?

 

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Mvg Karel

103 Reacties

afbeelding van charel
05/08/2019 - 20:37

Veel van de door u genoemde opties of keuze's kunnen wegvallen of gemakkelijker worden indien je resoluut voor passiefbouw zou gaan.

Enkel passief bouwen is toekomstgericht bouwen. Waarom zou je voor minder gaan, waarom zou je op dit moment nog overwegen om zo te bouwen dat je nog een verwarmingsinstallatie en bijkomend nog een airco zou nodig hebben . En bovenal: waarom zou je nu nog rekenen op fossiele brandstof ?

Je hebt nu nog de tijd om u daar grondig in te verdiepen. Maak uzelf een specialist in het passiefhuisconcept, da's niet zo moeilijk.

afbeelding van KaDe
05/08/2019 - 23:15

Wat zijn de kernzaken die moeten bekeken worden ivm een passiefwoning?
Wat is de reden waarom dit er niet doorkomt bij het grote publiek? De kostprijs? Of zijn er ook nadelen aan het zogoed als luchtdicht bouwen?

afbeelding van IvoB
05/08/2019 - 23:27

"Niet enkel voor de aankoopprijs maar voor hetgeen we terugsteken op het net en dus op betalen". 

Dat uitgangspunt begrijp ik dus niet. Je betaalt toch helemaal niets voor de opgewekte energie die je terug op het net steekt?
Je betaalt juist voor het max. vermogen van de omvormer. En dat kan  relatief gezien juist laag zijn bij een O/W PV opstelling.

Als je de woning goed inplant, voldoende isoleert en gericht screens en/of oversteken plaats is airco een overbodig gegeven. 
Het zal in eerste instantie iets duurder zijn maar voor de rest verbruikt het geen energie meer en vraagt nauwelijks onderhoud. 

En, volgens de stelling van Charel, de energie die je niet nodig hebt tijdens het ontwerp en telt door voor de rest van je leven. 

afbeelding van Verlinden-4
06/08/2019 - 12:44

Dag Karel,

Twee jaar geleden heb ik voor dezelfde keuzes gestaan. Wij zijn toen voor een houtskelet gegaan en zo veel mogelijk ingezet op isolatie. De dikte die je wil hangt uiteraard af van het type materiaal. Wij hebben 40cm cellulose in het dak en 29,5cm muurisolatie (24,5 cellulose en 5cm rotswol). Zowel bij dak en muur bestaat de buitenbeplating uit 3,5cm houtwol. Voor vloerisolatie is het misschien interessant om eens te kijken naar Resol ipv Pur.

Daarnaast hebben we driedubbel glas en screens op alle zuidgerichte ramen (we hebben geen oost en west gerichte ramen). Airco lijkt me zeker overbodig. Wa wij wel hebben is een bodemwarmtewisselaar met een buis van 100m waar glycol doorloopt. Zeker bij de hete dagen koelt die de toevoerlucht van de ventilatie zeer veel af. In de winter fungeert die vooral als vorstbeveiliging.

Voor sanitair warm water hebben we een warmtepompboiler in combinatie met een douchewarmtewisselaar. Dat laatste kan ik je zeker aanraden. Het is lowtech en 'groener' dan dat wordt je warm water niet.

Zonnepanelen zou ik toch zeker leggen. Tegen dat de terugdraaiende teller wordt afgeschaft gaat volgens mij de batterijtechnologie voldoende geevolueerd zijn om dat probleem op te lossen.

Wij hebben uiteindelijk K16 en E16 gehaald. Het E-peil had veel lager geweest, als we een centraal verwarmingssysteem hadden gehad. Omdat we dat niet hebben worden er 'strafpunten' bijgeteld omdat dat telt als elektrisch verwarmen.

afbeelding van IvoB
06/08/2019 - 13:03

Tegen dat de terugdraaiende teller wordt afgeschaft gaat volgens mij de batterijtechnologie voldoende geevolueerd zijn om dat probleem op te lossen.

Hmm, glazen bol? :-)
Het is niet de batterijtechnologie die achter loopt of beperkingen oplegt maar (voor de meeste mensen) de prijs. 

Als je van de accupremie wenst te genieten zou ik toch eerst het kluwen van Vlaamse regelgeving daarrond eens doorspitten voordat je (liefst niet te laat) voor verrassingen komt te staan. Zie ook het andere draadje hierover. 

Ik hoop (maar denk het niet) dat de prijzen van thuisaccu's met voldoende opslagvermogen over 4 jaar al voldoende gezakt zijn om de afschaffing van de terugdraaiende teller te compenseren (in de "wandelgangen" is 2023 de vooropgestelde datum dat de VREG denkt haar slag thuis te halen). 

afbeelding van Verlinden-4
06/08/2019 - 13:12

Geen glazen bol. Ik zeg ook 'volgens mij', omdat ik geloof dat over 15 jaar de technologie nog gaat geevolueerd zijn en er batterijen in massaproductie gaan zijn zodat de prijzen veel lager liggen. 4 jaar is inderdaad al een stuk sneller en misschien minder haalbaar, maar van die termijn heb ik tot op heden nog niets gehoord. Het is natuurlijk afwachten of de VREG zijn slag binnenhaalt.

afbeelding van IvoB
06/08/2019 - 14:16

Dat de batterijtechnologie over 15 jaar verder staat en de prijzen waarschijnlijk lager gaan zijn dan nu vind ik ook nogal evident. 
De "gegarandeerde" termijn van 15 jaar voor de terugdraaiende teller is minder voor de hand liggend. 
TS zal dan, in het beste geval, al PV moeten installeren voor 31/12/2020 (ik ken zijn planning niet). Anders is het sowieso al niet meer
van toepassing. 
Spijtig genoeg is niet alleen de VREG er van overtuigd dat ze de rechzaak tegen die termijn zal winnen. Dus dat blijft, op economisch vlak toch, gokken. 

Maar ik ben het wel met je eens dat je energetische investeringen niet louter als een korte termijn economisch rendabele investering moet bekijken. Inclusief PV. Spijtig genoeg bekijkt de meerderheid van de Vlamingen het wel uitsluitend vanuit die hoek. Eén van de redenen waarom passief wonen ook niet massaal doorbreekt (om één van de vragen van TS te beantwoorden). 

 

afbeelding van KaDe
06/08/2019 - 16:04

Ik weet dat we moeten denken aan het milieu en aan de toekomst.
Maar onze portefeulle moet het wel kunnen dragen.

We hebben in ons ontwerp reeds een luifel voorzien (die we als overdekt terras gaan gebruiken) thv enkele ramen. Dit als architectonische zonnewering. Maar we hebben nog veel glas, vooral op het westen. Weet niet of we daar echt screens moeten plaatsen (is ook niet evident gezien er daar een geboven raam is, zonder valse center...).

We zullen normaal gezien reeds een slimme meter hebben, en bijgevolg wel moeten betalen op hetgeen we terug steken op het net.
We starten met bouwen jan/febru 2020. Het streefdoel is om de panelen aangesloten en gekeurd te hebben tegen eind 2020 zodoende we van de "terugdraaiende teller" kunnen genieten. Maar voor hetzelfde geld krijgen we een slimme meter van fluvius, wie weet...

Ik lees veel negatieve ervaringen over de huidige batterijen (los van de prijs, snel 8000 euro - 2500 euro subsidie) zijn er veel mankementen. Ik denk dat dit nog teveel in zijn kinderschoenen staat.

Een douchewarmtewisselaar overwegen we ook.

afbeelding van walter-8
06/08/2019 - 16:16

zijn er vandaag nog echt architecten die 'veel' ramen op het westen tekenen en dan geen zonnewering voorzien in het ontwerp?  Ik zou voorstellen dat hij jullie airco installatie betaald gezien hij moedwillig een woning ontwerpt die airco vereist voor comfort. En ineens ook de kosten voor verbruik van de airco voor de komende 50 jaar (50.000 Euro lijkt me redelijk).    

of ook: veel glas op het westen zorgt gewoon voor 30 graden in huis op meerdere dagen in huis.   Dat wil je gewoon niet (je achitect weet dat niet?).  En er is geen enkele glassoort of isolatie die dat gaat voorkomen zonder zonnewering.

Walter

afbeelding van walter-8
06/08/2019 - 16:33

zorg in de eerste plaats dat de isolatie in orde is; ik zie die focus nog te weinig in je project niet.  

Met PV panelen kan je nog steeds een slecht geisoleerde woning neerzetten die voldoet aan de vlaamse normen.  Zorg daarom eerst dat woning E20,E30 haalt zonder die panelen (moet je ook niet ineens in investering in milieutechnieken om je slechte isolatie te compenseren).  

Voordeel van benoemen dat je passiefhuis wil is dat het duidelijk is hoeveel energie je woning zal verbruiken (15kWh/m2 of minder). Nu kan je nog steeds met een woning eindigen die een veelvoud daarvan vraagt.  Laat daarom architect benoemen hoeveel energie je nodig hebt voor verwarmen/koelen van de woning.  Dan wordt ook duidelijk wat de technische installaties moeten kunnen.  

bv: als je idd 15kWh/m2 haalt, voor 150m2 woning kom je dan toe met 2.kWp aan zonnepanelen, of een goede kleine 5.000 Euro, installatie die je verwarming compenseert; je kan dan zuiver elektrisch verwarmen wat aan installatie een paar 100 euro kost.  En met die kleine installatie aan PV, heb je nog wel kans om veel van de stroom zelf te verbruiken.  

Maar om zo te kunnen denken moet je eerst weten welke vermogens en energie je nodig hebt. Werk voor de architect dat te benoemen.  

En op de vraag waarom zo weinig passiefhuizen: zolang er architecten rondlopen die veel glas op het westen zetten zonder zonnewering, zullen er weinig passiefhuizen gebouwd worden (want die architecten weten niet beter). 

afbeelding van IvoB
06/08/2019 - 18:17

We zullen normaal gezien reeds een slimme meter hebben, en bijgevolg wel moeten betalen op hetgeen we terug steken op het net.
We starten met bouwen jan/febru 2020. Het streefdoel is om de panelen aangesloten en gekeurd te hebben tegen eind 2020 zodoende we van de "terugdraaiende teller" kunnen genieten. Maar voor hetzelfde geld krijgen we een slimme meter van fluvius, wie weet...

Bij nieuwbouw krijg je sowieso een digitale meter. Zowel voor gas als electriciteit (en tegen dat je woning af is waarschijnlijk ook al voor water). 
Waar je het vandaan blijft halen dat je een injectietarief moet betalen is me nog steeds een raadsel. Een digitale meter werkt niet anders dan een analoge (wat betreft afrekening). 

Heb je dan nog geen contact met een architect gehad? Je haalt dan toch wel een paar basisbegrippen door elkaar wat betreft PV en digitale meter:
Huidige situatie: 
- Bij nieuwbouw zal je een digitale meter krijgen, niet "misschien". Dat weet je dus nu al. 
- Als je PV installatie is gekeurd voor 01/01/2021 geniet je van het salderingstarief voor 15 jaar, vanaf de datum van keuring van je PV.
- Het salderingstarief staat wel (nog steeds) ter discussie maar er is (nog) nergens geopperd dat er een injectietarief zal komen. 

Ik lees veel negatieve ervaringen over de huidige batterijen (los van de prijs, snel 8000 euro - 2500 euro subsidie) zijn er veel mankementen. Ik denk dat dit nog teveel in zijn kinderschoenen staat.

Je moet je grondig informeren. Liefrst bij gebruikers en niet op gestuurde artikelen van de (sensatie)pers. 
Ik heb geen klagen over de systemen. Noch over PV, noch over batterijen, noch over EV. De garantietermijnen lopen zelfs al van 8-10 jaar. Dat zegt al genoeg. 
Maar ik zou nu zeker niet aanraden te investeren in een thuisaccu noch airco. Steek dat geld liever in degeijke isolatie en zonnewering. Monitor dan enkele tijd je energiehuishouding en beslis pas dan over eventuele bijkomende investeringen. 
Laat dat premieverhaaltje van de thuisaccu ook maar aan je voorbij gaan. Je bindt je voor 10 jaar vast aan de voorwaarden van de DNB en de premie zal waarschijnlijk zelfs niet volstaan om de bijkomende voorwaarden van het premiestelsel te bekostigen. Vergeet ook een praktisch werkende installatie voor 8.000 € (incl. alle vereiste software, tweewegcomunicate en begrenzingssoftware uitevoerd door een premie gecertificeerde installateur). 

 

afbeelding van KaDe
08/08/2019 - 21:31

Dank voor jullie input.
We hebben gisteren onze EPB-er vastgelegd.
Hij ging nu een eerste verslag voorbereiden.
Als ik het goed begrijp vraag ik hem dus vooral naar de energiebehoefte van de woning. 
Dit zal dus dan puur voor verwarming zijn.

Tevens naar de isolatie van de muren/gebouwschil. (nu heeft de architect 12cm PIR voorzien).

Glas: nu 1.0, dus best hier ook kijken voor ander glas (4 seizoens) ifv toch wat warmte buiten te houden.
Daarnaast heb ik ondertussen prijs gevraagd voor screens op de zuid en west gevel.

(ventilatie zal systeem D worden).

afbeelding van walter-8
08/08/2019 - 21:48

KaDe wrote:

... dus best hier ook kijken voor ander glas (4 seizoens) ifv toch wat warmte buiten te houden...

4 seizoens glas wil zeggen;  te weinig warmte buiten houden in de zomer: beetje energie in de winter van de zon ook buiten houden (wat de marketing praatjes ook mogen zeggen...).  Terwijl screens zowat 100% van de warmte buiten houden.  En de zon in de winter wel binnen kan.  Kijk zeker naar 3-voudig glas. 

EPB man 3 dingen nu laten benoemen en uitleggen: hoeveel vermogen nodig om te verwarmen; hoeveel energie nodig op 1 jaar te verwarmen en hoe erg het gesteld is met de oververhitting...

Walter

afbeelding van walter-8
08/08/2019 - 21:51

ps: en vraag eens tussendoor aan de architect of hij op papier wil laten zetten dat het in de woning nooit warmer zal worden dan 24 graden... (en als het niet is, betaalt hij de Airco). En als hij 24 niet ziet zitten, stel 25 voor en dan 28, 32, 40,....? Wanneer hapt hij toe?

afbeelding van IvoB
08/08/2019 - 22:17

KaDe wrote:

Glas: nu 1.0, dus best hier ook kijken voor ander glas (4 seizoens) ifv toch wat warmte buiten te houden.
Daarnaast heb ik ondertussen prijs gevraagd voor screens op de zuid en west gevel.

(ventilatie zal systeem D worden).

Het enige wat helpt zijn externe screens (of voldoende oversteken). Al de rest zijn doekjes tegen het bloeden (of marketingpraat :-))

Als je twijfels hebt bij de theoretische uitleg van Walter kan een praktijkvoorbeeld misschien helpen? 
Wij hebben net een glazen zuidgerichte voorzetgevel geplaatst in driedubbel glas met een U-waarde van 0.6 W/m²K.
Bij een buitentemperatuur (in de schaduw gemeten) van 42°C loopt de binnentemperatuur op tot 39°C. Bij gebruik van externe screens stijgt de binnentemperatuur nooit boven de 23°C. Zonder gebruik te maken van de airco. 

Voor een nieuwbouw vind ik de voorgestelde muurisolatie ook wat aan de lage kant. Wij hebben net gerenoveerd en 14 cm PIR gestoken (technisch en esthetisch spijtig genpoeg het max. haalbare). Bij een nieuwbouw heb je toch veel ruimere mogelijkheden? Maak er dan ook gebruik van (luxe in binnenafwerking kan je later nog altijd toevoegen).

afbeelding van m2ts
09/08/2019 - 11:55

Wij wonen in een gecertifeerd passiefhuis. Waar we wel spijt van hebben is het achterwege laten van screens op onze slaapkamer op het oosten. De architect had ons gewezen op de toegenomen kans op hittegolf, maar we vonden dat "op papier" wel meevallen. Het valt ook "in het echte leven" wel mee, maar het had ons comfort toch nog wat beter gemaakt. Toen die tijd was de meerprijs ons teveel, maar als je er zoveel jaren later op terugblikt, hadden we dat beter wel gedaan.

Algemeen is dat iets wat ik nog wel hoor bij mensen: hadden we toch maar voor extra isolatie of zonnewering of ... gekozen. Toch allemaal zaken die er zitten zolang het huis er staat. Dat tov een keuken, badkamer,... waarvoor de wens toch hoger is om al eens te vernieuwen.

Jullie voorziene isolatie vind ik ook wat aan de lage kant. Denk zeker ook na over goede zonnewering en ik geloof daarvoor niet in 4-seizoensglas. Een oversteek zou ik zeker niet aanraden voor oost en west: de zon zit er zodanig laag, dat je m.i. al een serieuze oversteek nodig hebt. Met een oversteek heb ik wel geen ervaring: maar ook voor het zuiden lijkt me een screen beter: dan kan je zelf maximaal licht binnenlaten op een bewolkte dag.  Een airco zou ik dus weghalen uit het ontwerp en kijken wat er nodig is om de temperaturen aanvaardbaar te houden.

Onze douche is voorzien op het gelijkvloers en zelf hadden we graag eentje gehad met warmte-terugwinning, maar onze architect heeft ons overtuigd om dat niet te doen. Dit gezien de extra kost niet opwoog tegen de besparing die je haalt. Als je douche op een verdiep zit, dan heb je normaal een hoger rendement én een lagere kostprijs.

Een verwarmingsbron kiezen vind ik moeilijk. Gas is mss nu voordeliger dan elektriciteit, maar wat als de grote lasten op elektriciteit meer verschuiven naar gas (het is immers een fossiele brandstof)? Belangrijk lijkt me om de energievraag zoveel mogelijk te beperken, want de kans dat energie goedkoper wordt lijkt me heel klein. We zijn als sinds 2003 trouwe klant van Ecopower en sinds dan hebben we gemiddeld een prijsstijging van 7,17% gezien (gestart op 0,140 naar 0,301 EUR/kWh nu en dus meer dan een verdubbeling!).

Het moeilijke is 'wat is prijstechnisch te verantwoorden'. Persoonlijk lijkt me een zonneboiler voor een particulier daaronder niet te vallen. Mss zelfs integendeel: door "gratis" warm water ben je mss zelfs geneigd om meer te douchen, het zwembad ermee te vullen,...

afbeelding van IvoB
09/08/2019 - 12:37

Bij die laatste paragraaf kan ik me ook alleen maar aansluiten. 
Zeker de combinatie van PV en ZB in een particuliere woning lijkt me niet voor de hand te liggen. 
Afgzien van de, correct gestelde, "verleiding" om daardoor meer (warm) water te gaan verbruiken loopt het rendement van PV en ZB nogal gelijk. De nadeligste tijdstippen en voordeligste overlappen elkaar. Bijkomend voordeel van PV is dat je de opgewekte kWh multi kan inzetten en bij de ZB alleen voor warm water. Bij een tekort aan warm water moet je het elders gaan opwekken. Bij een teveel laten verloren gaan of, erger, "versmossen". De kWh opgewekt door een PV installatie kan je altijd nog voor iets anders inzetten (en zelfs via een goed geïsoleerde e- of WP-boiler tijdelijk langer opslaan). 

afbeelding van Luc Vandamme
12/08/2019 - 01:16

@ KaDe

Ik reageer omdat ik andere ervaringen heb met zonthermische systemen (zonnebuffer) en met warmtepompen dan de reacties hierboven. 

Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe lager de t° van uw verwarming kan geconcipieerd worden.
     => als uw afgifte t° voor uw verwarming onder de 35°C kan gehouden worden, dan is zelfs een gascondensatieketel niet meer aan te raden omdat deze niet meer condenserend kan werken, doordat de benodigde retour t° niet meer bereikt kan worden bij deze lage afgifte t°'n
     => een Warmtepomp wordt dan zeer interessant en zal ook redelijk weinig energie opnemen.
     => een zonneboiler/buffer kan dan wel genoeg energie leveren om uw verwarming en uw SWW te ondersteunen. Bij mij is dit op jaarbasis ongeveer 10% verwarmingsondersteuning en bijn 80% SWW ondersteuning. Een goed geconcipieerd systeem kan zelfs bij een goed geïsoleerd huis meer dan 50% verwarmingsondersteuning geven.

Ik heb een paar cijfers van mijn energieverbruiken van 1 januari tot vandaag 11 augustus aangehecht om u eens te laten nadenken over uw toekomstig energieverbruik en hoe je dit kan sturen. Je zal zien dat ik met een energiehefboom werk (ik gebruik meer energie dan ik aankoop of produceer met zonnepanelen en zonnebuffer). Ik hoop dat dit je kan overtuigen om je energiegebruik eens anders te bekijken en anders te beheren.

Nota: Het huis heeft een EPB oppervlakte van 237.72 m² heeft een EPB geschat energieverbruik voor verwarming van 20.95 kWh/m² a en E12, dus heel dicht bij passiefbouw (is het niet, maar is wel een laag-energiewoning.

Een zonthermisch system (zonneboiler/buffer) maakt geen warm water aan als er voldoende warm water aanwezig is. Dus uitspraken van "warm water versmossen" zijn volledig uit de lucht gegrepen en getuigen van weinig ervaring en helemaal geen kennis van een zonthermisch systeem. Uitspraken van "als je warm water te kort hebt, moet je het elders gaan opwekken" zijn even hilarisch als beweren dat de politie daar is om boetes te schrijven. Bij een huis zonder ZB, wordt alle water op een andere manier "elders" opgewekt. In een huis met ZB zorgt deze enkel dat je tussen 60% en 80% van het jaar niet "elders" warm water moet opwekken voor je SWW en dat je een deel van je verwarming mee kan ondersteunen. Bij mij wordt dus meer dan 20% van al de jaarlijks benodigde warmte in het huis door de ZB geleverd. En deze levering is volledig in fase met het verbruik, er is dus geen piekbelasting in geen enkel netwerk (gas, elektriciteit, ...). 

afbeelding van walter-8
12/08/2019 - 01:18

@Luc En andere;
- een correctie en duidingen:
-voorwaarde condensatie gasketel is retourtemperatuur onder 45 graden. Ik heb nog nooit gehoord dat er een temperatuur is waar onder condensatie niet kan (lijkt me gek want doel is afvoergassen te koelen en dat kan net goed als retour laag). Dus ook in een regime van bv 30-25 graden kan een gasketel met hoog rendement werken. Dus bij vloerverwarming in Lew kan een kleine gasketel ook zijn werk zuinig doen.

"=> een Warmtepomp wordt dan zeer interessant en zal ook redelijk weinig energie opnemen"
Is wat vaag als omschrijving; een warmtepomp zal altijd zoveel energie leveren als het huis nodig heeft; hoogstens kan ze dat zuinig doen als ze op lage temperatuur kan werken. Probeer redelijk te benoemen in percentages van wat de woning vraagt. Daarnaast kan je ook in een veel energievragende woning de warmtepomp zuinig laten werken. Voorwaarde is het afgiftesysteem ruim te ontwerpen (bv vloerverwarming en wandverwarming combineren). Dus misschien is de betere uitspraak dat in een LEW een zuinige warmtepompinstallatie niet zo duur moet zijn. Dus ook in een minder goed geisoleerd woning kan je warmtepomp plaatsen die verwarmt met COP 5. Maar in verhouding zal die veel duurder zijn in installatie als in een zuinige woning.
" => een zonneboiler/buffer kan dan wel genoeg energie leveren om uw verwarming en uw SWW te ondersteunen. Bij mij is dit op jaarbasis ongeveer 10% verwarmingsondersteuning en bijn 80% SWW ondersteuning. Een goed geconcipieerd systeem kan zelfs bij een goed geïsoleerd huis meer dan 50% verwarmingsondersteuning geven"

Zon kan zeker bijdragen tot ondersteuning warmwater en verwarming. Men bouwt al huizen die 100% zonne-energie gebruiken om de woning te verwarmen, maar met zeer grote buffers (in België denk ik nog geen enkel huis, in Duitsland al meerdere). Maar dat kan maar wanneer de woning weinig energie vraagt (om te verwarmen en koel te houden). Daar heeft de topic starter voorlopig nog het meeste werk denk ik.

Maar het was zeker goed de zon te benoemen als verwarmingsbron. En hopelijk gooit de TS die niet buiten door installatie 4-seizoensglas.

Walter

afbeelding van Luc Vandamme
12/08/2019 - 09:51

Beste Walter,

Een (gas/stookolie) condensatieproces kan pas werken als de retour t° minstens 10°C onder de vertrek t° is. Dit kan niet gegarandeerd worden door ZLTV verwarmingsafgiftesystemen die altijd onder de 35°C actief zijn. Bij LTV systemen (tussen 35°C en 55°C of 45°C bij LTV vloerverwarming) is gascondensatie wel mogelijk in het grootste deel van het afgifte t° bereik. Bij afgifte t°'n boven de 60°C is ook geen condenstie mogelijk omdat er dan veel minder vocht in de rookgassen aanwezig is. Bij aanmaak van SWW (onder de 60°C) is er ook geen probleem omdat de aanvoer van het koude water dient om de gassen te koelen en dit is altijd meer dan 10°C onder de afgifte t° van SWW.

Ik geloof niet dat ik een vage omschrijving gegeven heb voor de energie van een WP in LEW, voor het energie gebruik en opbrengst van een ZB in een LEW. Ik heb alles benoemd en gestaafd met cijfers en dit in grafieken gegoten om juist de vraagsteller te laten nadenken. De meeste  mensen kopen en/of produceren meer energie dan ze verbruiken voor hun comfort. Dit komt omdat klassiek verwarmingsinstallaties (ook condensatietechnieken) uiteindelijk een energetisch rendement van minder dan 100% hebben. ZB's en WP'n hebben rendementen van 300 % en meer (zeker voor ZB's is dit gemakkelijk 950 %). 

Het is zeker zo dat oriëntatie, isolatie, luchtdichtheid en ventilatie de belangrijkste uitdagingen zijn bij het bouwen. Een veelgemaakte fout is de verkeerde isolatie gebruiken en daar is de 4-seizoens beglazing een zeer mooi voorbeeld van. Daar geef ik u volledig in gelijk.

afbeelding van Luc Vandamme
12/08/2019 - 14:48

Een kleine uitleg bij condensatie

Het is juist (zie uitspraak van Walter-8) dat het de bedoeling is van de uitlaatgassen te koelen onder de 45°C om condensatie te verkrijgen en om er dus de energie uit te recupereren. Hiervoor is dus een koelenergie nodig, die geleverd wordt door de retour van uw verwarmingssysteem. Of anders gezegd de retour van uw verwarming neemt de warmte op uit de condensatie.

Bij een zeer lage afgifte t° (ZLTV) en dus een relatief hoge retour t° t.o.v. de afgifte t° (het t° verschil of de delta t = 5°C om nog een normale circulatiesnelheid te krijgen in uw leidingen), zal de energie voortkomend uit het condensatieproces deze retour opwarmen tot ongeveer de afgifte t° voor uw verwarming (afgiftesysteem). Dit wil zeggen dat uw gas/stookolie condensatieketel heel snel zal uitschakelen (heeft geen toegevoegde waarde meer om op dat ogenblik energie te leveren). Hierdoor krijg je veelvuldig pendelen bij condensatieketels op ZLTV warmte afgifte systemen. 

Het is om bovenstaande reden dat men aanraadt om telkens de retour t° zo in te stellen dat deze altijd tussen 10°C en 20°C onder de afgifte t° zit. Dan zal de retour nooit zoveel opgewarmd worden dat de condensatieketel zal pendelen.

Het is daarom dat condensatietechnologie het best werkt bij klassieke LTV systemen (met overgedimensioneerde radiatoren) en dus met afgifte t° tussen 43° C en 55° C stooklijn en een retour t° verschil van 15 à 20° C en bij LTV warmte afgifte systemen van het type muur- en vloerverwarming met afgifte t°n tussen 35° C en 45° C stooklijn en een retour t° verschil van 10 à 15° C.

Nota:

 1. ZLTV = Zeer Lage Temperatuur Verwarming (t° < 35°C) en heeft een grote warmte afgifte oppervlakte nodig, dus is dit geschikt voor betonactivatie, natte en droge vloer- en muur verwarming en minder geschikt voor ventiloconvectoren en volledig ongeschikt voor radiatoren (klassiek, overgedimensioneerd).
 2. LTV = Lage Temperatuur Verwarming (t° < 55°C) heeft dus  een relatief kleine warmte afgifte oppervlakte nodig en is uiterst geschikt voor overbemeten radiatoren en ventiloconvectoren in de versie stooklijn tussen 43°C en 55°C.
  Er bestaat ook een afgeleide LTV versie die met grotere afgifte oppervlaktes kan werken, zoals vloer- en muurverwarming, dan is de stooklijn terug te brengen op 35°C tot 45°C. Bij deze LTV versie zijn ventiloconvectoren ook perfect toepasbaar.
 3. Muur- en vloerverwarming zullen dan ook technisch anders worden ingepast volgens dat ze werken op LTV of ZLTV. De legafstand van de buizen is dan ook veel kleiner (van 7 tot 9 cm) voor ZLTV en dan voor LTV waar de legafstanden tussen 15 tot 20 cm zullen worden voorgeschreven.
 4. Bij een WP is de retour t° ook van belang. Deze hangt af van de condensor. Meestal is deze gemaakt om een t° van minstens 5°C te overbruggen om een goed rendement te krijgen (het vermogen van de WP wordt trouwens ook aangegeven voor deze condensor overbruggings t°). Daarom is bij een WP een verschil t° retour t.o.v. afgifte van minstens 5°C noodzakelijk. Meer mag ook, maar brengt geen beter rendement van de WP. Deze lage retour verschil t° (5° C verschil t.o.v. de afgifte t°) van een WP zal ook uw vloerverwarming versnellen (pomp) en zo zal met een juist afgestelde retour t° verschil uw WP uw muur- of vloerverwarming  sneller doen reageren dan met een condensatieketel. De dikte (accumulatievolume) van uw chape kan ook bij ZLTV dunner worden berekend en uitgevoerd dan bij LTV (veroorzaakt minder uitzetting, minder mogelijke scheurvorming, ...). Je kan zelfs zonder problemen gebruik maken van een droge vloerverwarming (zonder significante verliezen t.o.v. natte vloerverwarming) toepassen. Een droge vloerverwarming zal nog sneller reageren op warmtevraag van een ruimte door zijn beperkte buffercapaciteit (bij mij is de reactietijd van mijn droge vloerverwarming 20 minuten, tussen voledig afgekoeld en volledige warmteafgifte, dit is bijna even goed als een klassieke radiator).
  De retour t° van uw afgifte systeem mag echter nooit minder bedragen dan 5°C onder de afgifte t°, anders heb je kans op schade van de condensor in de winter, wanneer het koelcircuit omgedraaid wordt voor het ontdooien van de verdamper. Vandaar het belang dat de planning van uw huis juist en volledig moet gebeuren, inclusief verwarmingssysteem, vooraleer uw omgevingsvergunning wordt aangevraagd of zeker voordat de eerste steen wordt gelegd. Vandaar ook het belang om de juiste instellingen van uw verwarmingssysteem te laten uitvoeren door een professioneel die alles bekijkt, zowel warmte aanmaak als warmte afgifte.
 5.  Bij een zonthermisch systeem is een t° verschil tussen afgifte en retour van 1 à 2° C voldoende omdat dit enkel afhankelijk iis van de capaciteit van de platenwarmtewisselaar die de warmte overbrengt naar het verwarmingswater. Hier zal dan ook nog sneller gereageerd worden door de vloerverwarming op een vermogensvraag van de ruimte. Dit is nog comfortabeler dan verwarmen dan met een WP.
  Ook hier is ZLTV van groot belang omdat je hiermee de bruikbare opslagcapaciteit van je warmwater (energie)buffer vergroot. Je kan je buffercapaciteit uitputten tot een buffer t° van gemiddeld 30°C bij ZLTV. => ZLTV betekent veel meer bruikbare kWh in uw buffer.
  Indien je LTV gebruikt, kan je je buffercapaciteit maar uitputten tot gemiddelde (afhankelijk van radiatoren of vloerverwarming) 48/40° C buffer t°, wat de bruikbaarheid van uw buffer inperkt met verschillende kWh's (zijn wel aanwezig, maar kunnen niet gebruikt worden). => LTV betekent veel minder bruikbare kWh in uw buffer.
  => het is hierdoor dat er zoveel verschillende meningen zijn over een ZB.

  Alles hangt af van de gebruiksomstandigheden van dit systeem. Bvb. een ZB voor enkel SWW aan 60°C is een systeem met weinig zonne energie opbrengst omdat je weinig kan gebruik maken van opklaringen om je buffer op te warmen en dat je veel potentiële energie stokkeert voor weinig bruikbare energie. Een ander gevolg is dat je ook veel bufferverliezen creëert in deze omstandigheden. Deze mensen vinden het natuurlijk een verkeerde investering.
  Het idee van mensen over een goede investering van een zonneboiler, verandert al onmiddellijk als  de SWW instelling (verdeling van SWW) naar 45°C wordt gebracht, dan is er al veel meer potentiële energie die bruikbaar wordt gemaakt. Er is dan ook al veel meer kans dat de boiler sneller wordt bijgevuld met energie van de zon, omdat je ook een lagere collector t° nodig hebt om het systeem te activeren om uw buffer te laden.
  Bij een nog beter gebruik van dezelfde buffer, door de potentiële energie te gebruiken tot 30°C en zelfs lager (door doorstroom naverwarming toe te passen in de verdere warmte aanmaak voor SWW en verwarming) kan je zelfs met relatief kleine buffers en met relatief kleine collectoroppvlakken, toch relatief grote opbrengsten genereren en gebruiken. Dan heeft een grotere buffer ook zin. Een buffer van bvb. 5000 l in of aan je huis (LEW of passief) voorzien is dan ook meer dan 50% van je verwarming met de zon aanmaken.
  Een tank (buffer) van 5000 l in je plannen voorzien is dezelfde mentale shift als iemand die beslist heeeft om zijn nieuwe woning op stookolie te verwarmen en die dus een stookolietank van 5000 l moet voorzien in zijn bouwplannen en omgevingsvergunning.
  Bedenking: ik ben ervan overtuigd dat er in Vlaanderen en zeker in Wallonië (met minder aardgasverdeling door grotere kosten om afstand te overbruggen) meer omgevingsvergunningen voor stookolietanken worden gegeven, dan dat er omgevingsvergunningen worden aangevraagd en vergund voor warmwater buffers ....
 6. Een zonthermisch systeem (zonneboiler/buffer) is steeds een goede aanvulling op een WP als deze op een ZLTV warmte afgifte werkt. Dit is meestal het geval als de verwarming werd berekend door de juiste professionele partij, zijnde de architect, de EPB verslaggever en in veel mindere mate het studiebureau van de verwarmingsleverancier. Deze laatste probeert zijn productaanbod te verkopen om aan uw verwarmingsvraag te voldoen.
afbeelding van KaDe
12/08/2019 - 17:24

mag ik vragen waarom 4 seizoensglas uit de boze is?
ik verneem net dat ik dit zeker moet plaatsen naast screens ifv oververhitting.

het zorgt idd misschien dat je meer moet verwarmen in de winter (gezien het de zonnestralen wat meer tegen houd) maar het zorgt toch ook voor wat meer comfort in de zomer?

afbeelding van walter-8
12/08/2019 - 20:12

Wie raadt je dit aan?

4 seizoensglas; houdt ook een groot deel van het licht tegen; ramen om licht in huis te brengen kan je kleiner nemen om evenveel licht in huis te halen. Is ineens goedkoper en energie zuiniger (m2 muur is goedkoper en veel minder energieverlies). Voor de vuist weg kan je raam een derde tot de helft kleiner voor evenveel licht (grofweg 70% licht voor gewoon dubbel glas versus kleine 40-50% voor zonnewerend glas wordt doorgelaten).

Je screens zelf zijn 100% in staan voor het koelte comfort in de zomer. En eens bv de zon weg is op oosten of zuiden of nog niet schijnt op westen heb je de volle lichtinval van die ramen. Met zonnewerend glas heb je continue maar een derde tot de helft van de licht inval. Zelf vind ik dit net minder comfort. En gezien de zonnewering het werk aankan, waarom nog betalen voor dat duurder glas?
Je moet sneller je lichten aanzetten; langer van natuurlijk daglicht profiteren vind ik ook comfort dat je verliest.

Misschien meer verwarmen in de winter? Dus je bent niet zeker? Je zonnewinsten halveren dus in de winter; hoeveel zijn deze in je woning?
Ik weet zeker dat je meer moet verwarmen.

Zelf zie ik geen enkel voordeel , enkel een nutteloze extra kost. Zo'n buitenhuizen doe je met zonnewering, oversteken of met pergola. Niet door je huis continu te verduisteren.

Walter

afbeelding van Luc Vandamme
13/08/2019 - 12:02

Beste Karel,

Ik bevestig wat Walter-8 geschreven heeft. Over de percentages kan men discussiëren, maar deze discussie is niet ter zake.

Het principe is:

Waarom zou ik meer geld uitgeven, 

 1. om toch te moeten investeren in zonwering: het 4-seizoensglas houdt niet genoeg warmte tegen bij Oost- of West oriëntatie om geen zonwering nodig te hebben. De enige zonwering die helpt is een vertikale zonwering zoals rolluiken of screens, luifels zijn uit den boze in Oost- of West oriëntatie. Het voordeel is ook dat je zonwering kan individualiseren door ze te automatiseren => je kan ze sturen met een app, met domotica, ... in functie van de zoninstraling, van het seizoen, van het uur van de dag. Je kan dit zelfs integreren in een totale energiestrategie via bvb. een SMA homemanager (batterij management systeem) zodat je hele verwarmings/koel- en zelfs licht- en energieproductiestrategie kan geïntegreerd beheerd worden. 4-seizoensglas is een vaste onveranderlijke waarde.
 2. om veel minder energie van de zon te kunnen opvangen in de winter: in de winter is de Oost-West oriëntatie ideaal om veel zonnewarmte in huis binnen te brengen. De Oost-West oriëntatie is hier zelfs ideaal omdat het de energie in huis brengt wanneer je thuis bent: 's morgens en 's avonds. Met 4-seizoensglas ga je dit  voordeel ongeveer halveren ...
 3. om ietsje minder lichtinval  te hebben, terwijl gewoon dubbel of drievoudig glas jou in de winter meer lichtinval toelaat. (In de zomer speelt dit geen enkele rol er is genoeg licht)

... en je kan nog steeds een venster openen als het te warm is ...

afbeelding van Woubeir
11/09/2019 - 13:19

Verlinden-4 wrote:

Wij hebben uiteindelijk K16 en E16 gehaald.

Met of zonder PV ?

afbeelding van Woubeir
11/09/2019 - 13:57

KaDe wrote:

We zullen normaal gezien reeds een slimme meter hebben, en bijgevolg wel moeten betalen op hetgeen we terug steken op het net.
We starten met bouwen jan/febru 2020. Het streefdoel is om de panelen aangesloten en gekeurd te hebben tegen eind 2020 zodoende we van de "terugdraaiende teller" kunnen genieten. Maar voor hetzelfde geld krijgen we een slimme meter van fluvius, wie weet...

Een digitale meter krijg je sowieso want sinds 1/7/2019 plaatst Fluvius alleen die nog.

Er bestaat momenteel nog niet zoiets als als een vergoeding moeten betalen voor wat je zelf op het net steekt.

Je PV-panelen nog geplaatst krijgen in 2020 ? Wordt krap op zijn minst.

afbeelding van lietaert
13/09/2019 - 16:58

Een douche wtw zou ik ook zeker weer plaatsen. Kost de wereld niet, en werkt wel goed.

jan

afbeelding van charel
13/09/2019 - 21:59

lietaert wrote:

Een douche wtw zou ik ook zeker weer plaatsen. Kost de wereld niet, en werkt wel goed.

Het kost dan misschien de wereld niet (700 tot 1000 € ?) maar of het de moeite loont daar twijfel ik ten zeerste aan.

Veel hangt uiteraard af van uw douchegedrag maar als je nooit langer dan strikt nodig onder de douche staat en daarbij ook niet meer water dan strikt nodig verbruikt dan lijkt het mij dat de energiewinst vewaarloosbaar is.

afbeelding van lietaert
15/09/2019 - 11:45

een berekening op 

https://www.warmtepomp-informatie.be/boiler/douche-wtw/

Wel zo dat het iets is dat moelijk stuk kan, en dat het nadien veel moeilijker te installeren is.

Weet ook dat de tapwater cop van 3.5 die ze aannemen in hun warmtepomp berekenening heel optimistisch is. De opbrengst zal dus groter zijn wanneer je een warmtepomp gebruikt.

jan

ps mijne koste 450 euro of zo

ps wij zijn met 4 ipv de 3 uit de berekening, dus 33% meer rendement

afbeelding van m2ts
15/09/2019 - 10:49

Ook het type speelt een rol. Een horizontale WTW heeft mogelijks een te laag rendement om financieel voordelig te zijn.

Pagina's