Stijgende Energieprijzen

Hallo,

Binnen enkele maanden starten wij met de volledige renovatie van onz huis

Maar door de laatste ontwikkelingen binnen de energiemarkt zijn onze plannen al een paar keer veranderd

Van het klassieke verwarming op gas naar elektriciteit met zonnepanelen naar zonnepanelen met thuisbatterij naar   .. en zonneboiler naar warmtepomp naar .....

Op den duur zie je de bomen niet meer door het bos.....

Tips ?????

Voor- en nadelen .....

 

Reacties

De beste tip: isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Dat is het enige dat je factuur op termijn laag houdt. En gelijktijdig help je je leefmilieu en houd je mee het klimaat stabiel.

Concreet; wat is je te verwachten energie gebruik voor verwarming per jaar? En voor hoeveel m2 -dat laatste, om wat in te schatten hoe goed je isoleert ;-).. ?

walter heeft gelijk !
isoleren.

verder ook zonering onderzoeken - kan je bepaalde ruimtes afscheiden gedurende de winter ?
extra passieve zonne instraling mogelijk ?

energie is maar één facet van het wonen, het totaalplaatje moet ook kloppen.

Maarten

 • Maar door de laatste ontwikkelingen binnen de energiemarkt zijn onze plannen al een paar keer veranderd
  • Dus inderdaad isoleren, isoleren, isoleren, isoleren, want dan hang je minder af van de energiemarkt. Uiteraard ook nog ventileren en luchtdicht afwerken.
 • Van het klassieke verwarming op gas
  • Zou ik niet doen, gezien gas fossiel is en je bij een grondige verbouwing normaal perfect een andere bron kan kiezen. Stel dat er een CO2-taks komt, dan wordt gas duur. Ook als heffingen die nu nog teveel op elektriciteit liggen verschuiven naar andere bronden.
 • Elektriciteit met zonnepanelen
  • Lijkt me - nadat je huis goed geïsoleerd is - nog steeds een goede optie.
 • zonnepanelen met thuisbatterij
  • Het voordeel is dat je minder energie van het net moet halen (het verhoogte je direct gebruik) en dat je je pieken naar beneden kan halen (capaciteitstarief). Zelf ben ik er geen voorstander van: het kost nog steeds veel, in de zomer heb je alsnog elektriciteit over en in de winter kan je ook zonder batterij een erg hoge zelfconsumptie halen.
 • zonneboiler
  • Ben ik geen favoriet van voor particulier gebruik. In de winter is er heel weinig zon en in de zomer zit je zonneboiler rap op zijn temperatuur. Een 'overschot' (in de zomer, als je niet thuis bent, ...) kan je niet exporteren naar het net. Het is ook "maar" SWW. Bij PV-panelen kan je hier ook nog andere toestellen van energie voorzien.
 • warmtepomp
  • Dat lijkt me een goede keuze. Deze moet wel goed gedimensioneerd zijn t.o.v. je isolatiewaarden, dus dat blijft het eerste doel: wat wil ik als isolatiewaarde. Bekijk ook naar de SG-mogelijkheid, nl. in welke mate kan hij 'smart grid' aangestuurd worden. Bv. het vermijden van pieken, verwarmen als de prijs laag is (bv. als er overschot aan PV is, als de prijs bij dynamische tarieven laag ligt, ...).

Inderdaad: isoleren!

Om een vb te geven: onze isolerende ingrepen 13j terug zou nu 2000€ opleveren als ik nu van gasleverancier zou veranderen.

Ik lees heel wat technieken: batterij, zonneboiler, WP. 

Aangezien het om een renovatie gaat, heb je misschien de luxe dat er al een CV of kachel aanwezig is?  Dan zou ik deze toestellen behouden als ze nog goed zijn, en max geld inzetten in isolatie (en voorkomen oververhitting in de zomer).  Na de isolatie werken zou ik aan technieken denken.  Dus geen geld uitgeven aan dure technieken ten koste van isolatie als je nog verwarming hebt dat werkt.

Dan weet je ook ineens hoeveel vermogen je effectief nodig hebt.  Batterij zou ik installeren als je na je verbouwing de lotto wint.

weet ook dat isolatie generaties mee gaat, warmptepompen, gasboilers, baterijen gemiddeld 15 jaar of zo.

weet ook dat je nadien een batterij kan bijplaatsten, nadien isolatie bijplaatsen is moeilijker.

Als je zo dik mogelijk isoleert, dan kom je met een goedkopere versie van een eenvoudige verwarmingsinstallatie toe en zal je daarmee tevens minder verbruiken.

Zelf kozen we voor dikke isolatie, vloerverwarming en een eenvoudige doorstroomgasketel (die ook in sanitair warm water voorziet), en vebruikten het eerste jaar 464m³ gas, vorig jaar 400m³ om overdag steeds 20°C te hebben. (Vorig jaar waren we meer thuis en kookten en "ovenden" veel meer, wat ons elektr-verbruik verhoogde en gasverbruik verlaagde.) Ook een warmtepomp zou kunnen en zou een licht model kunnen zijn, maar die leek toen veel duurder dan een gasketel. Grootte-orde 6000€ tov 2000€ schat ik, geen zin om op te zoeken).

(Ons verbruik zal hopelijk nog wat dalen als we (geplande) binnendeuren plaatsen.  :-)

De moeilijkste keuze voor ons was die tussen warmtepomp (duur in aanschaf, lijkt duur in verbruik, ecologischer) versus een gasketel (goedkoop aanschaf, tot recent relatief goedkoop in verbruik, onecologisch).
Een houtkachel of pelletkachel vergt regelmatige aandacht; wat ons er van deed afzien. Voor wie goedkoop aan hout kan geraken lijkt me dat wel een groot voordeel. Zoniet kan je nog steeds -mits opslagruimte- hout kopen wanneer de prijs het laagst staat.

Met zonnecollector, fotovoltaische panelen, batterij, extra buffervaten kan je vast geld uitsparen op lange termijn, maar ze lijken me bijkomstig.