steunmuren/binnenmuren | Ecobouwers.be

U bent hier

steunmuren/binnenmuren

afbeelding van LVermeulen83
18/10/2019 - 17:54

Beste,

We hebben een woning van circa 1900, het is een smalle, lang huis (4m breed en 22m lang).

Aan de ene kant is het buurhuis helemaal gerenoveerd (tegen de gemene zijgevel hebben ze isolatie aangebracht en snelbouw tegen die isolatie). Dikte gemene zijgevel is circa 15cm dik.

Andere kant is een even oude woning, niet geisoleerd.

Onze plan was: net als de ene buur, tegen de bestaande zijgevels isolatie aanbrengen én snelbouwsteen of ytong ertegen. Er is geen spouwmuur aanwezig.

Binnenkant woning: volledige houtstructuur (geen beton), houten steunpalen (verbinden zijgevels met elkaar) blijven gedeeltelijk (deel is rot en moet er uit en vervangen worden).

Aanwezig: vochtproblemen (nitraten komen uit het pleister (recent, gezet 10-tal jaren geleden ongeveer)) op bepaalde plaatsen.

Vloeren: zandbed, wanden oude leempleister op de bestaanden binnengevels,

Dus we dachten: isolatie en ytong van 7 of 9 cm dik tegen bestaande zij/voorgevels (achtergevel kunnen we zonder probleem langs buiten isoleren ipv binnen), in theorie gaan deze stenen niets dragen, er zijn nu goede bestaande houten steunpalen in de muren die de zijgevels verbinden en de slechte worden vervangen en verankerd daar waar de oude zaten.

Nu bij meerdere architecten geweest te raad/bouwplannen. De laatse twee vonden 1) Ytong absoluut niet aan te raden (keurden het helemaal af) en 2) ze vonden het volstrekt nutteloos om isolatie en dan nieuwe binnenmuur ertegen te bouwen. Beter vonden ze: gewoon eventueel isolatie en dan gyproc tegen de bestaanden zijgevels. Aangezien de bestaande vochtproblemen en ouderdom van de muren, lijkt dit ons onvoldoende en veel te fijn (15cm dik lijkt ons erg smal en te weinig). Er zijn (tijdens de renovatie van de buur de bestaande gemene zijgevel scheuren gevonden, welke de buur wel tijdens zijn renovaties heeft gedicht, maar toch, het lijkt ons niet voldoende).

De vloerplaat moet ook aangelegd worden met fundering (volgens ons).

Dan is onze vraag: wat is het beste: wel of geen isolatie tegen de bestaande zijgevels en nieuwe binnenmuur tegen die isolatie aanbrengen? Wat is er mis met ytong?

We kregen de opmerking dat de vloer/fundering het gewicht eventueel niet zouden kunnen dragen, wat ons sterk lijkt aangezien het gaat om een smalle en kleine woning met maar één verdiep (zolder telt hier niet mee en is maar voor 1/3 van de woning, rest is platte dak).

Wat denken jullie? We gaan sws met een stabiliteitsingenieur ook werken (wachten nog op een verslag van ééntje die al is komen kijken). Van de 5 bezochte architecten zijn er teveel uiteenlopende meningen...

1 Reactie

afbeelding van walter-8
19/10/2019 - 10:07

Als je met een architect gaat werken zal die wel zorgen dat het technisch ok is. Daar moet je je geen zorgen over maken.

Het hele 'eventueel' probleem wordt wel opgelost tijdens de planning en uitvoering.

Je schrijft wel zoveel tekst dat ik even niet weet wat relevant is in je verhaal.

Heel snel op je concrete vragen: isoleren of niet vannde bestaande muren. Als je wil dat de energieprestatie verbetert zal je moeten isoleren.
Ytong of niet; het is maar een afwerkingslaag. Isoleert relatief weinig en je kan evengoed een dunne snelbouwsteen plaatsen als je absoluut een muur wil binnen. Die is goedkoper en dunner uit te voeren (en dus meer plaats voor echte isolatie). Hoewel het soms belangrijk lijkt is de keuze voor ytong of niet maar een detail.
Probeer vooral te benoemen hoe goed je wil dat de woning is geïsoleerd (welk e-peil wil je, hoeveel energie voor verwarming,...).

Walter