sneeuw schuift van pannen ondanks dakisolatie

wij hebben ons huis goed ingepakt en kierdicht afgewerkt.

We verwarmen enkel de gelijkvloerse verdieping (20° -vloerverwarming ) en de badkamer (23° -radiator). Ook al gelden die streeftemperaturen niet de klok rond, de binnenhuistemperatuur is redelijk stabiel: 19° in de kamers op de eerste verdieping en 18° onder het dak.

Het is een rijhuis in een blok van 5, allemaal zelfde orientatie en dakhelling en op het eerste zicht ook vergelijkbare pannen (de onze blinken iets feller als ze nat zijn). Allemaal recent vernieuwde daken en dus geisoleerd. Bij ons is dat 45cm cellulose. De buren zijn ons niet zo ver gevolgd maar hebben hun isolatiewaarden toch naar boven bijgesteld.

Vorig jaar met enige -toegegeven, infantiele- trots vastgesteld dat in vriesweer de sneeuw bij ons het langst bleef liggen op de pannen, ook rondom de dakvlakvensters.

Vandaag was dat helemaal anders: bij ons schoof de sneeuwlaag er eerst af (het vroor niet).

Kan iemand dit verklaren? Ik verwacht smalende kommentaren....

Alvast bedankt,

Nout (Mechelen)

 

Reacties

Welke helling heeft het dak? Het kan niet anders zijn dan dat de wrijvingscoëfficïent van uw pannen kleiner is dan deze van de andere gelijkaardige daken. Er stond ook tamelijk veel wind, zodat de sneeuw minder kans kreeg zich vast te hechten.

standaard, ongeveer 45°. Buren idem.

De sneeuw is wel op alle daken uren blijven liggen. Het schuiven is eerst bij ons begonnen. Wrijvingscoefficient dan enkel relevant in geval het niet vriest?  

Bv hoe het zou kunnen

- Op jullie huis: pannen met temperatuur <0; sneeuw valt er op, smelt  niet en glijdt van je pannen...(een beetje wind help ook).

- op andere huizen: pannen met temperatuur > 0; sneeuw smelt; door oppervlakte spanning van het water op de pannen blijven volgende sneeuwvlokken wel liggen...

Het is niet omdat het niet vriest dat de pannen geen temperatuur kunnen hebben onder nul.  Net zoals je autoruit kan bevriezen bij een temperatuur >0. (dat is een termodynamische verschijnsel omdat ieder lichaam een temperatuur heeft waarbij een evenwicht is tussen ontvangen en uitgezonden straling).  Zelfde heb je ook op je ruiten waarbij er condens ontstaat op beter geisoleerde ramen...

En verder moet je je er ook geen zorgen in maken.  Het is niet relevant...

De andere uitleg is misschien dat je de canabisplantage moet uitzetten...

Walter

 

bedankt. de smalende kommentaren van de minder extreem isolerende buren is er niet geweest. Het was ook allemaal snel voorbij.

Dan heb ik denkelijk ook een verklaring waarom de sneeuwlaag bij ons dikker was: bij de buren zal het langer geduurd hebben tot er sneeuw bleef liggen, dunnere laag = minder gewicht  = minder gauw schuiven. Reken daarbij de kleefkracht door oppervlakte spanning van het smeltlaagje en het verschil met ons dak is verklaard: geen kleefkracht en grotere gewicht van de sneeuwlaag bij gebrek aan gesmolten onderlaag. Daarbij nog dan de gladdere pannen (ik schreef al dat de onze meer blinken);

Plausibel?