Sluit een prefabkelder een strookfundering uit? | Ecobouwers.be

U bent hier

Sluit een prefabkelder een strookfundering uit?

afbeelding van rubenvb
24/10/2020 - 20:48

We zijn in de voorbereidende fase van onze nieuwbouw (bouwaanvraag ingediend en hopelijk snel goedgekeurd door de gemeente), en zitten nog met enkele vraagstukken.

Een daarvan is de fundering+vloeropbouw. Ik had veel gelezen over glasschuimgranulaten met bijhorende strookfundering, maar ons ingenieursbureau zegt dat een strookfundering onmogelijk te combineren valt met een prefabkelder (een gegoten kelder van die grootte zou ons twee keer zoveel kosten, wat echt geen optie is). De opgegeven reden is dat er geen manier is om de stroken deftig te laten aansluiten op de prefabkelder.

Nu, in mijn simpele ogen leg je die stroken gewoon bovenop de (muren van de) prefabkelder en is dat het einde van dat verhaal. Ik ben natuurlijk geen stabiliteitsingenieur en wil helemaal al niet dat mijn huis scheef verzakt.

Het komt dus neer op de vraag of een tweede opinie van de stabiliteitsstudie de moeite waard is? Ik heb al eens geïnformeerd bij en andere architect/ingenieur (onze architect is geen ingenieur en heeft geen ervaring met schuimglasgranulaat+strokenfundering), en daar was te horen dat het moeilijk, maar zeker doenbaar was. Een los uit de pols prijsschatting kwam ongeveer op dezelfde prijs uit, wat het dus enorm doenbaar maakt.

Heeft iemand ooit al een tweede opinie stabiliteitsstudie gevraagd? Lijkt dit een goed scenario om dat soort ding te doen, of is het gewoon een goede €2000 (+waarschijnlijk wat wachttijd) down the drain?

Mijn gerelateerde vraag over de vloerisolatie is deze: https://www.ecobouwers.be/forum/schuimglasgranulaat-bovenop-betonplaat. Die gaat meer over isolatie icm een betonplaat. De huidige vraag hier vraagt meer naar de funderingskant van het geheel.

4 Reacties

afbeelding van Bram in Brussel
26/10/2020 - 09:22

Hebben prefab-kelders niet meestal (te?) dunne wandjes? Indien zo, misschien kan je enkel plaatselijk laten bijgieten tussen de afgegraven aarde en de prefab-kelderwand?
(Naief voorstel, ken er zeer weinig van.)

afbeelding van Keon
28/10/2020 - 20:08

Ik begrijp de vraagstelling niet zo goed... komen er één of meerdere prefabkelders onder het geheel of ga je slechts een deel onderkelderen met een prefabkelder en dan voor het overige strookfundering voorzien?

afbeelding van rubenvb
28/10/2020 - 23:29

Er komt 1 prefabkelder van ongeveer 12m2 onder een gelijkvloers van ongeveer 100m2. Het overige zou inderdaad dan met stroken (bovenop? Tussen? Schuimglasgranulaat worden gedaan in dit voorstel.

afbeelding van Keon
11/11/2020 - 15:07

Stroken komen gewoon bovenop het granulaat... zie uw ander topic.