Rietluis aanpakken in de rietplaten op zolder ?! | Ecobouwers.be

U bent hier

Rietluis aanpakken in de rietplaten op zolder ?!

02/08/2017 - 15:26

Hallo bouwers,

ik hing rietplaten van 2cm aan de schuine wanden van mijn zolder om er verwarmingsbuisjes aan te bevestigen en daarna te lemen. Op een avond bij stilte ontdekte ik dat er beestjes inzaten te tikken.

Volgens het labo van de leverancier/aannemer zaten er 3 soorten beestjes in waaronder de rietluis. Dit komt nog voor bij rietdaken (aan buitenkant) en zou geen kwaad kunnen.  Het is de eerste keer dat ze zoiets meemaken binnen in een huis, terwijl dit een heel oude techniek is. Ook de hoofdfabriek kende geen voorval (tegelijk zouden ze in de fabriek preventief behandelen met product). Dus is de raad om te sprayen met bio-product of af te dekken met plastic en droog te houden tot ze dood zijn. 

De zolder is droog.

Heeft iemand hier ervaring mee of kennis hierover, maar dan écht kennis waarbij ik met gerust hart kan lemen.

Dankje

2 Reacties

06/08/2017 - 10:56

Ik was geïnteresseerd in jullie verhaal, omdat alles wat insecten ed. mij altijd interesseren, en ik ben uitgekomen op een interessante website over beestjes en rietdaken. Blijkbaar komt dat nog wel voor na renovatiewerken aan rieten daken, en hoef je je echt geen zorgen te maken. Het gaat vanzelf over na maximaal 3 jaar, en brengen ze absoluut geen schade aan, noch aan het dak, noch aan de rest van de woning, noch schadelijk voor de mens. Bestrijden help blijkbaar ook niet. Het heeft te maken met het vocht en dat regulariseerd zich na 2 tot 3 jaar. Dus even doorbijten maar je moet je dus geen zorgen maken !

08/08/2017 - 15:50

Bedankt voor uw reactie.  Ken je renovaties waar dit voorkwam aan de binnenkant van het huis ? Alles wat ik vond was buitenkant op rietdaken.  Zomergroet, Tine