U bent hier

Rietluis aanpakken in de rietplaten op zolder ?!

02/08/2017 - 15:26

Hallo,

ik hing rietplaten van 2cm aan mijn wand om er verwarmingsbuisjes aan te bevestigen en daarna te lemen. Op een avond bij stilte hoorde ik de wanden tikken. Ik ontdekte dat er beestjes inzaten.

Volgens het labo van de leverancier/aannemer zaten er 3 soorten beestjes in waaronder de rietluis. Dit komt voor bij rietdaken (buiten) en zou geen kwaad kunnen.  Ze hoorden hier nog nooit van, het was de eerste keer dat ze zoiets meemaakten binnen in een huis, terwijl dit een heel oude techniek is. Ook de hoofdfabriek kende geen voorval. (tegelijk zouden ze in de fabriek zelf preventief behandelen met product) Dus was de raad om zelf te sprayen met bio-product of af te dekken met plastic en droog te houden tot ze dood waren.  Ik sta voor alles alleen in en al die extra's kunnen er niet bij. 

De aannemer zei dat eens het geleemd is dat de beestjes zouden sterven. Aangezien ik dat niet op mail of papier heb durf ik niet op deze 'garantie' vertrouwen.  Ik durf mij niet riskeren aan tikmuren.

Dus zoek ik hier wat haalbare tips of betrouwbare geruststelling.

Kunnen die beestjes echt geen schade aanrichten ?  want hoe kunnen ze dat zeker zijn als ze het nog niet meemaakten binnenshuis?
Het is de bedoeling dat het mijn zenzolder wordt, dwz zonder tikkebeestjes eens ik erin woon.

Heeft iemand dit meegemaakt, ervaring of kennis hierover, maar dan écht kennis waarbij ik met gerust hart kan lemen.

Dankje

2 Reacties

06/08/2017 - 10:56

Ik was geïnteresseerd in jullie verhaal, omdat alles wat insecten ed. mij altijd interesseren, en ik ben uitgekomen op een interessante website over beestjes en rietdaken. Blijkbaar komt dat nog wel voor na renovatiewerken aan rieten daken, en hoef je je echt geen zorgen te maken. Het gaat vanzelf over na maximaal 3 jaar, en brengen ze absoluut geen schade aan, noch aan het dak, noch aan de rest van de woning, noch schadelijk voor de mens. Bestrijden help blijkbaar ook niet. Het heeft te maken met het vocht en dat regulariseerd zich na 2 tot 3 jaar. Dus even doorbijten maar je moet je dus geen zorgen maken !

08/08/2017 - 15:50

Bedankt voor uw reactie.  Ken je renovaties waar dit voorkwam aan de binnenkant van het huis ? Alles wat ik vond was buitenkant op rietdaken.  Zomergroet, Tine